back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βρετανία: Yπ΄ατμόν το κόμματα για την εκλογική μάχη της 12ης Δεκεμβρίου

Διαβάστε επίσης

Μετά τη χθεσινή έγκριση της κυβερνητικής πρότασης για τη διενέργεια των πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου από την πλειοψηφία των βουλευτών στη Βουλή των Κοινοτήτων, αργότερα σήμερα η σχετική νομοθεσία αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή των Λόρδων. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η Άνω Βουλή πρόκειται και αυτή με τη σειρά της για τη διενέργεια της εκλογικής αναμέτρησης την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ο Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι είναι έτοιμος να δώσει μια “σκληρή μάχη”.
O ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος και πρωθυπουργός ελπίζει ότι το εκλογικό σώμα θα του ανανεώσει την εντολή για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και ότι τελικά το ανανεωμένο κοινοβούλιο θα μπορέσει να ξεπεράσει το αδιέξοδο του Brexit.

Από την πλευρά του ο αρχηγός του Εργατικού κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι μια “μοναδική ευκαιρία να αλλάξει η χώρα”. Σε άρθρο του στη Daily Mirror ο κ. Τζόνσον τονίζει ότι – “Αρχίζουμε την περισσότερο φιλόδοξη , ριζοσπαστική εκστρατεία για να πετύχουμε την πραγματική αλλαγή που έχει ποτέ γνωρίσει η χώρα μας”.

Απρόβλεπτο το εκλογικό αποτέλεσμα

Οι πρώτες «χριστουγεννιάτικες» εκλογές στη Βρετανία εδώ και σχεδόν έναν αιώνα θα είναι απρόβλεπτες. Το Brexit έχει κουράσει ή έχει εξοργίσει τους ψηφοφόρους, στερώντας παραδοσιακούς συμμάχους από τα δύο μεγάλα κόμματα, τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς , επισημαίνουν οι αναλυτές.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και το Συντηρητικό κόμμα στοχεύουν σε μια “περιφανή νίκη” στις κάλπες που θα τους επιτρέψει να περάσει γρήγορα η συμφωνία Brexit από το κοινοβούλιο και η χώρα να “αποδεσμευθεί” το συντομότερο δυνατό από την ΕΕ.

“Εάν ο Τζόνσον κερδίσει τις εκλογές τότε μπορεί να έχουμε φύγει από την Ευρώπη το Νέο Έτος” , ισχυρίζεται η Sun.
Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν ελπίζει αυτός και το κόμμα του να πετύχουν στη “χειρότερη περίπτωση” ένα καλό αποτέλεσμα όπως στις εκλογές του 2017 και να αποφευχθεί η “συντριβή” που φοβούνται πολλοί βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
“Ο Κόρμπιν υπόκυψε στις απαιτήσεις του Τζόνσον για την προσφυγή στις κάλπες που στόχο έχει να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο του Brexit που έχει παραλύσει την πολιτική ζωή της χώρας”, αναφέρει η Daily Telegraph.

H Mail στην πρώτη σελίδα απεικονίζει τον Τζόνσον ως ο Άγιο Βασίλη με μια σακούλα δώρα και τον Κόρμπιν να προσπαθεί να αρπάξει ότι μπορεί. “Μην αφήσετε τον Κόρμπιν να σας κλέψει τα Χριστούγεννα” – ο πηχυαίος τίτλος της εφημερίδας που συνοδεύεται από την προειδοποίηση ότι το κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και το Κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ θα μπορούσαν να απειλήσουν τους Τόρις.

Οι Lib Dems (Φιλελεύθεροι Δημοκράτες) αλλά και το SNP (Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα) ευελπιστούν στις εκλογές αυτές να αυξήσουν τη δύναμή τους ώστε να “παρεμποδίσουν” την έξοδο της Βρετανίας από το ευρωπαϊκό μπλοκ, συμφωνούν οι περισσότεροι αρθρογράφοι.
Αλλά κανένα από τα κόμματα δεν μπορεί να είναι απολύτως βέβαιο για το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης, επισημαίνουν οι αναλυτές.
Η αποτυχία του Μπόρις Τζόνσον να ανταποκριθεί στην αρχική του δέσμευση για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ το αργότερο έως τις 31 Οκτωβρίου είναι ένας από τους λόγους που ο Economist θεωρεί ότι οι εκλογές είναι “ένα μεγάλο στοίχημα για το Συντηρητικό κόμμα που καλείται τώρα να κερδίσει”.

Ωστόσο, το περιοδικό The Economist εντοπίζει και άλλους κινδύνους για τον κ. Τζόνσον. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η μείωση της εκλογικής βάσης των Τόρις, το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί δεν ψηφίζουν με αυστηρά κομματικά κριτήρια , η δυνητική απώλεια ψήφων για το κυβερνών κόμμα στο Λονδίνο και στη νοτιοδυτική Σκωτία όπου στο δημοψήφισμα του 2016 υπερίσχυσε η φιλοευρωπαϊκή ψήφος και οι ανησυχίες πολλών ψηφοφόρων για τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους.

Προεκλογικές συμφωνίες και συμμαχίες

Τα μικρότερα κόμματα έχουν ήδη αρχίσει συνομιλίες για προεκλογικές συνεργασίες με το ενδεχόμενο να αποσύρουν τους υποψηφίους τους ( π.χ. Οικολόγοι) στις εκλογικές περιφέρειες όπου οι υποψήφιοι των κομμάτων ( π.χ. Φιλελεύθεροι Δημοκράτες) που υποστηρίζουν την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσου.

Η ηγέτης του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον σημείωσε ότι οι επερχόμενες εκλογές είναι “η καλύτερη ευκαιρία που έχουμε να αναδείξουμε μια κυβέρνηση που θα σταματήσει το Brexit”.

Για την πρωθυπουργό της Σκωτίας και επικεφαλής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος , Νίκολα Στέρτζον, η προσφυγή στις κάλπες στις 12 Δεκεμβρίου δίνει την ευκαιρία “να γίνει ακόμη ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας”.
Ο αρχηγός του Κόμματος Brexit , Νάιτζελ Φάρατζ , καλωσόρισε το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων . “To αδιέξοδο έχει ξεπεραστεί και το κόμμα μας έχει πιθανότητα να πετύχει” , διαβάζουμε στο tweet που έστειλε ο αντιευρωπαϊστής Φάρατζ.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Οι πρώτες σελίδες των εφημερίδων δίνουν μια πρώτη γεύση της σκληρής εκλογικής μάχης που όλοι περιμένουν.
“Το κοινοβούλιο ξεπέρασε το αδιέξοδο με την απόφαση να γίνουν εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου”, ο πρωτοσέλιδος πηχυαίος τίτλος στον Guardian. “Οι βουλευτές συμφωνούν με τη διεξαγωγή των εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου – Ο Τζόνσον ανακαλεί στο κόμμα τους αντάρτες βουλευτές”, τονίζουν οι Financial Times. “Το αποτέλεσμα των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου θα φέρει εις πέρας το Brexit , υποστηρίζει ο Τζόνσον”, γράφουν οι Times. “12η Δεκεμβρίου – H ημέρα που η Βρετανία θα ψηφίσει για τελευταία φορά για την αποχώρηση από την ΕΕ” , διαβάζουμε στη Daily Mail. “Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές των Χριστουγέννων”, σημειώνει η Metro. “Οι εκλογές μας δίνουν την ευκαιρία να απαλλαγούμε από τον Τζόνσον”, εκτιμά η Daily Mirror.

Η Μirror προτρέπει τους ψηφοφόρους να καταψηφίσουν τον Μπόρις Τζόνσον τον οποίο εμφανίζει ως μια γαλοπούλα έτοιμη προς βρώση για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. “Να τερματισθεί μια δεκαετία λιτότητας και αχρείαστων δυσκολιών”, ζητά η εφημερίδα από τους αναγνώστες της.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα