back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: H Ελλάδα αποκτά ένα σαφές, δομημένο και λειτουργικό Σύστημα Ασύλου

Διαβάστε επίσης

«Η Ελλάδα αποκτά επιτέλους ένα σαφές, δομημένο και λειτουργικό σύστημα ασύλου», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του το απόγευμα της Πέμπτης στην Βουλή.

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης φέρνοντας ως ενδεικτικό παράδειγμα ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν μόλις 1806 επιστροφές στην Τουρκία, όταν εκκρεμούν σήμερα περίπου 70000 αιτήσεις ασύλου

Υποστήριξε ότι το σύστημα χορήγησης ασύλου βρισκόταν σε καθεστώς παρατεταμένης παράλυσης, αλλά ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν είναι εδώ για να κρυφτεί πίσω από τις αδυναμίες άλλων και πρόσθεσε: «Το μεταναστευτικό είναι απέναντί μας και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε τόσο σε εθνικό, όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πυξίδα μας αποτελεί η «διεθνής αλληλεγγύη αλλά και η εθνική ευθύνη», ενώ χαρακτήρισε «μεγάλη τομή» την καθιέρωση συμπαγούς νόμου που κωδικοποιεί πέντε διαφορετικούς νόμους και ένα προεδρικό διάταγμα. Όπως ανέφερε, ο νόμος αυτός απλοποιεί και συντομεύει την χορήγηση ασύλου στους αληθινούς πρόσφυγες με προτεραιότητα στα παιδιά και στις οικογένειες, ενώ εντάσσει όσους ζητούν προστασία σε πλαίσιο σεβασμού και συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές.

«Όσοι παρελκυστικά θα ζητούν άσυλο αλλά θα προσβάλλουν την χώρα δεν έχουν θέση στην πατρίδα μας», τόνισε, ενώ υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι κάθε αίτηση θα εξετάζεται σε 6 μήνες αντί για 9 μήνες, ενώ απαλείφεται το γενικόλογο μετατραυματικό στρες και όλοι οι ανήλικοι εντάσσονται στα υπό προστασία άτομα

Προανήγγειλε επίσης ειδικό πρόγραμμα για 5000 ασυνόδευτα ανήλικα λέγοντας ότι σήμερα μόνο 1200 έχουν την φροντίδα μιας οργανωμένης δομής

Ο πρωθυπουργός άφησε εκ νέου αιχμές και για την στάση της Τουρκίας σημειώνοντας ότι από κάποιες χώρες το δράμα των προσφύγων χρησιμοποιείται «ως μοχλός πίεσης για δικούς τους γεωπολιτικούς σκοπούς».

Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε και την γερμανική πρωτοβουλία για μία νέα ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υποδέχομαι εξαιρετικά θετικά τη νέα κινητικότητα που προκαλεί» και υπενθύμισε πως την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη τάχιστα κοινή πολιτική ασύλου την είχε θέσει και ο ίδιος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Παράλληλα επανέλαβε ότι δεν γίνεται να υπάρχουν χώρες που να απολαμβάνουν τα οφέλη από την Σένγκεν και να αρνούνται έστω και τον ελάχιστο επιμερισμό στο προσφυγικό και πρόσθεσε: «Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν γίνεται να υπάρχει α λα καρτ»

Σε ότι αφορά την αποσυμφόρηση των νησιών υπογράμμισε ότι θέλουμε την συνεργασία των δήμων και των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών, που – όπως είπε- δεν πρέπει να αιφνιδιάζονται. Τόνισε μάλιστα ότι όσοι βοηθούν σε αυτή την μεγάλη εθνική προσπάθεια πρέπει να επιβραβεύονται

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε εξάλλου ότι ένα μήνυμα που στέλνει αυτή η πρωτοβουλία είναι: «Ως εδώ με όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούται άσυλο, αλλά επιχειρούν να εισέλθουν και να παραμείνουν στη χώρα μας. Αυτοί θα επιστρέψουν είτε στην Τουρκία, είτε στην πατρίδα τους»

Τόνισε επίσης ότι θέτει και όρια στη θολή δράση ορισμένων ΜΚΟ, ενώ υπογράμμισε ότι «η πολιτική των ανοιχτών συνόρων είναι το ίδιο λάθος όπως η πολιτική των κλειστών συνόρων»

Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι η χώρα μας θα δώσει καταφύγιο σε όσους κινδυνεύουν, αλλά με κανόνες, δομημένα και συντεταγμένα, ενώ επισήμανε ότι ο ίδιος, εκτός από τον Αντετοκούνμπο καμάρωσε και στην παρέλαση την αριστούχο μαθήτρια με καταγωγή από την Αφρική.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα