back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σε Μεξικάνικους ρυθμούς η Αθήνα για την Ημέρα των νεκρών

Διαβάστε επίσης

Αυθεντική Λατινοαμερικάνικη ατμόσφαιρα και μουσική στο Θησείο

Η πρεσβεία του Μεξικό καλεί τους Αθηναίους το Σάββατο 2 Νοεμβρίου να ζήσουν από κοντά την παραδοσιακή γιορτή των Μεξικανών την Ημέρα των Νεκρών (Día de Muertos) στην οποία εορτάζεται η παροδική επιστροφή στη Γη των νεκρών συγγενών και των αγαπημένων. 

Η παρέλαση των «Catrina»

Βαφτείτε στο στυλ της Ημέρας των Νεκρών, και όχι του Halloween, κρατήστε ένα κερί στο χέρι και πάρτε μέρος στην παρέλαση των «Catrina», που θα ξεκινήσει στις 7.00 το απόγευμα από το κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Ερμού 134-136 το Θησείο προς τους γειτονικούς δρόμους, με μεξικανικά τραγούδια.

La Catrina

Το πιο γνωστό  έργο του Μεξικάνου χαράκτη José Guadalupe Posada η La Catrina,  σύμβολο της μυστικιστικής κουλτούρας του Μεξικού έχει την τιμητική του την Ημέρα των Νεκρών.

 

 

 

 

Στον χώρο θα υπάρχει και ο παραδοσιακός βωμός τιμής των νεκρών. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τις 17.30 με facepanting, μάθημα λάτιν χορών, εκθέσεις φωτογραφίας, προβολές video και η γιορτή θα λήξει με συναυλία της Martha Moreleón με την συμμετοχή του γκρουπ Abanicoro.

Φέτος οι εκδηλώσεις διεξάγονται σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Μεξικού, το Σύλλογο Μεξικανών στην Ελλάδα, τη συλλογικότητα Balam και την Μεξικανή τραγουδίστρια Martha Moreleón.

Abanico

Παράλληλα στο κέντρο γλωσσών Abanico στην οδό Κολοκοτρώνη 12, θα είναι επισκέψιμος έως το Σάββατο 2/11/2019 ο βωμός τιμής των νεκρών ο οποίος είναι αφιερωμένος σε προσωπικότητες του ιβηροαμερικανικού κόσμου, ωστόσο μεταξύ αυτών τιμάται ο Έλληνας ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης

Οι τιμώμενοι είναι οι:

– Fernando del Paso, μεξικανός συγγραφέας

– Rafael Sánchez Ferlosio, ισπανός συγγραφέας

– Edmundo Escamilla, μεξικανός ιστορικός

– João Gilberto, Βραζιλιάνος μουσικοσυνθέτης

– Francisco Toledo, Μεξικανός καλλιτέχνης και ακτιβιστής

– Nάνος Βαλαωρίτης, Έλληνας ποιητής

– Miguel León-Portilla, Μεξικανός ιστορικός και ανθρωπολόγος

– José-José, Μεξικανός μουσικός και τραγουδιστής

– Alicia Alonso, Κουβανή χορεύτρια και χορογράφος

Οι βωμοί ofrendas

Οι παραδόσεις της ημέρας των νεκρών περιλαμβάνουν την κατασκευή ιδιωτικών βωμών, προς τιμήν των νεκρών, γνωστών ως ofrendas.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα