back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ανανεωμένη η τελετή έναρξης του Μαραθωνίου

Διαβάστε επίσης

H τελετή έναρξης του Αυθεντικού Μαραθωνίου όπως κάθε χρόνο με διοργανωτές τον ΣΕΓΑΣ και το Δήμο Μαραθώνα θα πραγματοποιηθεί την παραμονή του μεγάλου αγώνα, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019 στις 12:30 στον Μαραθώνα.

Θα σημάνει επίσημα την έναρξη των εκδηλώσεων του 37ου Μαραθωνίου της Αθήνας όχι μόνο για τους 60.000 και πλέον δρομείς, αλλά και για τα αλλά και για τις 150.000 θεατών στη διαδρομή και το Παναθηναϊκό Στάδιο, καθώς και τα εκατομμύρια των τηλεθεατών που θα παρακολουθήσουν τους αγώνες, μέσω της ΕΡΤ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το διήμερο της 9ης και 10ης Νοεμβρίου 2019.

Στην καρδιά του αρχαιολογικού χώρου του Τύμβου του Μαραθώνα, σε έναν τόπο όπου έχει γραφεί ένα σπουδαίο κεφάλαιο της παγκόσμιας Ιστορίας- η μάχη των Αθηναίων ενάντια στους Πέρσες το 490 π.Χ. – θα λάβει χώρα φετινή τελετή.

Πυρήνας της θα αποτελέσει η εξέλιξη ενός χοροθεατρικού δρώμενου στο οποίο συμμετέχουν 40 ηθοποιοί και χορευτές του Χοροθέατρου ART της Αρτέμιδος Ιγνατίου, το οποίο επιχειρεί την καλλιτεχνική αναπαράσταση της ιστορικής μάχης συνοδεία μελοποιημένων αποσπασμάτων χορικών από τραγωδίες, οι οποίες αναφέρονται στις μάχες των Περσών εναντίον των Ελλήνων.

Μετά το πέρας της μάχης, οι Έλληνες μαχητές – νικητές και οι Ελληνίδες γυναίκες, θα αποτίσουν φόρο τιμής στους πεσόντες, εναποθέτοντας συμβολικά τις ασπίδες και τα ακόντια των νεκρών μπροστά στον Τύμβο. Εν συνεχεία θα εμφανιστεί ο Ημεροδρόμος, ο οποίος θα ξεκινήσει την πορεία του προς την Αθήνα, μεταφέροντας το μήνυμα της νίκης αλλά και της υπέρβασης.

Τη στιγμή εκείνη 20 ηθοποιοί και χορευτές θα παραταχθούν σε δύο σειρές, δημιουργώντας έναν διάδρομο που συμβολίζει τους οικισμούς από τον Μαραθώνα έως την Αθήνα, από όπου πέρασε ο Ημεροδρόμος – πηγή έμπνευσης του αγωνίσματος του Μαραθωνίου – αναφωνώντας στο πέρας της το θρυλικό “Νενικήκαμεν”.

Η τελετή έναρξης του Αυθεντικού Μαραθωνίου θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της Περιφέρειας Αττικής, παρουσία εκπροσώπων της ελληνικής Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Διεθνούς Ένωσης Μαραθωνίων Δρόμων (AIMS), των συν-διοργανωτών του Μαραθωνίου Αθήνας, των Δήμων της μαραθώνιας διαδρομής και βέβαια πλήθος κόσμου από την τοπική κοινωνία.

Τη γεμάτη συμβολισμούς τελετή έναρξης του Αυθεντικού Μαραθωνίου ακολουθεί λαμπαδηδρομία η οποία καλύπτει την απόσταση των 5 χλμ. που χωρίζουν τον Τύμβο μέχρι την Ιστορική Αφετηρία του αγώνα. Εκεί, το άναμμα του Βωμού που βρίσκεται δίπλα στην αφετηρία ανατίθεται τιμητικά κάθε χρόνο σε προσωπικότητες που συνδέονται με την ιστορία του μαραθώνιου κινήματος, σε σπουδαίους αθλητές ή σε ανώτατους εκπροσώπους διεθνών και εθνικών αθλητικών φορέων.

Η φλόγα στον Βωμό θα καίει μέχρι το πέρας της εκκίνησης όλων των δρομέων του 37ου Μαραθωνίου Αθήνας, την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019.

Δεδομένου ότι η Φλόγα του Μαραθωνίου έχει πλέον καθιερωθεί ως σύμβολο της ΑIMS, ταξιδεύει κάθε χρόνο στον κόσμο υπενθυμίζοντας τις αξίες του Μαραθώνιου κινήματος και για αυτό παραδίδεται μετά το πέρας της τελετής στους Μαραθωνίους που την ζητούν κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα ως σήμερα μεταξύ άλλων να έχει ταξιδέψει από τη Βοστόνη και το Τορόντο ως τη Σαγκάη, τη Βομβάη και τον Νότιο Πόλο.

Φέτος η Φλόγα θα παραδοθεί στους Μαραθωνίους του Βουκουρεστίου (Ρουμανία), Ειρήνης του Κοσίτζε (Σλοβακία), Λάρνακας (Κύπρος) και Ντανζού (Κίνα).

Συντελεστές της τελετής έναρξης του 37ου Αυθεντικού Μαραθωνίου

Ιδέα- Σκηνοθεσία – Χορογραφία: Άρτεμις Ιγνατίου

Μουσική Σύνθεση: Γιάννης Ψειμάδας

Ενδυματολόγος: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας

Επιμέλεια Κειμένων: Kωνσταντίνα Βερυκίου

Αφήγηση: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας

Βοηθός χορογράφου: Αφροδίτη Βερβενιώτη

Βοηθός Παραγωγής: Αλεξάνδρα Νικολοπούλου

Μake up artisτ: Δήμητρα Σιδέρη

Σανδάλια: ευγενική χορηγία Ancient Greek Sandals

Παρουσίαση εκδήλωσης: Αλέξης Κωστάλας

Ανδρέας Χανιάς

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα