back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οι προσδοκίες του Μαξίμου από την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σανγκάη

Διαβάστε επίσης

Ενέργεια, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, τουρισμός, ελληνικά αγροτικά προϊόντα, logistics αποτελούν τομείς όπου η χώρα μας προσδοκά να διευρυνθεί η οικονομική συνεργασία με την Κίνα μετά και  την θετική αποτίμηση που γίνεται για την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαγκάη, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα με την παρουσία του στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης όπου η Ελλάδα είναι μία από τις τιμώμενες χώρες.

Η χθεσινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζιπινγκ επιβεβαίωσε τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ το ραντεβού ανανεώθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα, στην Αθήνα, καθώς ο πρόεδρος της Κίνας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας από 10 έως 12 Νοεμβρίου.

Η Ελλάδα προσβλέπει στην προσέλκυση επενδύσεων από την Κίνα και μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός διαμήνυσε προς τους κινέζους επιχειρηματίες ότι τώρα είναι ώρα για να επενδύσουν στη χώρα μας η οποία βρίσκεται στην αρχή μίας αναπτυξιακής πορείας.   Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι οι αγορές ανταποκρίνονται θετικά, μεγάλες επενδύσεις στη χώρα- όπως το Ελληνικό- έχουν ξεκλειδώσει, νομοθετούνται σημαντικές περικοπές φόρων, απλοποιούνται οι διαδικασίες αδειοδότησης, οι τιμές στην αγορά ακινήτων αναμένεται να αυξάνονται περισσότερο από 10% σε ετήσια βάση και ο τουρισμός βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Παράλληλα υποστήριξε ότι υπάρχει μία κυβέρνηση απολύτως προσηλωμένη στην εφαρμογή των απαραίτητων αλλαγών οι οποίες θα «ξεκλειδώσουν» τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας και διαβεβαίωσε ότι στόχος του είναι να καταστεί η Ελλάδα μια χώρα ελκυστική στις ξένες επενδύσεις.

Η Αθήνα προσδοκά ότι μετά την έγκριση του master plan της Cosco θα δρομολογηθεί η επέκταση μίας επένδυσης που από τα 600 εκατομμύρια μπορεί να φτάσει και το 1 δις, ενώ θα μπει σε μία νέα φάση αναβάθμισης και το λιμάνι του Πειραιά. Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, με τις νέες υποδομές και τα νέα ξενοδοχεία στόχος είναι ο Πειραιάς να γίνει κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας στην κρουαζιέρα.

Παράλληλα χαιρέτησε το κινεζικό ενδιαφέρον για τη στήριξη της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στο Πέραμα, ενώ πρότεινε στην κινεζική πλευρά να συμμετάσχει στο εγχείρημα της δημιουργίας μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά.

Σε ότι αφορά τον τουρισμό η χώρα μας θεωρεί εφικτή την προσδοκία  την περίοδο 2020-21 να έρθουν 500.000 τουρίστες από την Κίνα.

Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρεί και το άνοιγμα -εντός του Νοεμβρίου- του πρώτου καταστήματος της Τράπεζας της Κίνας στην Αθήνα προκειμένου να χρηματοδοτήσει επενδύσεις ιδιαίτερα στον τομέα της πράσινης οικονομίας και της ενέργειας. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο από την Σαγκάη για σημαντική απόφαση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε και στη ναυπήγηση πλοίων από Έλληνες στην Κίνα, όπου τα τελευταία 15 χρόνια έχουν ναυπηγηθεί πάνω από 1.000 πλοία αξίας άνω των 50 δισ. δολαρίων, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να δούμε ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη τεχνογνωσία σε τροφοδοσία πλοίων και μπορούν να συνεργαστούν με κινέζικα ναυπηγεία. «Θα είναι win-win λύση για Έλληνες παραγωγούς, για τα κινέζικα ναυπηγεία και για τους Έλληνες πλοιοκτήτες φυσικά, οι οποίοι θα εξακολουθούν να ναυπηγούν τα πλοία τους στην Κίνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Κίνας πρότεινε από την πλευρά του την καθιέρωση ενός πολιτιστικού έτους Ελλάδας – Κίνας το οποίο θα συνδέεται και με τον τουρισμό, ενώ προσκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο.

Aπόστολος Χονδρόπουλος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα