Search

Αυγενάκης: «Δεσμευόμαστε για την υποστήριξη του εθνικού συστήματος αντιντόπινγκ»

320

Παρέμβαση στις εργασίες του 5ου Παγκοσμίου Συνεδρίου για το Ντόπινγκ στον Αθλητισμό, που εξελίσσεται στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, έκανε σήμερα η ελληνική αθλητική ηγεσία.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, δεσμεύτηκε για την πλήρη υποστήριξη του εθνικού συστήματος αντιντόπινγκ, κόντρα στις παραλείψεις, την κακοδιαχείριση και τις εσφαλμένες πολιτικές των προγενέστερων, ενώ ο γγΑ, Γιώργος Μαυρωτάς ανέδειξε τη σημασία της πρόληψης και της εκπαίδευσης έναντι της καταστολής.
Αναλυτικά, ο κ. Αυγενάκης, στην ομιλία του τόνισε τα εξής:

«Ως ο ‘Έλληνας Υφυπουργός Aθλητισμού απευθύνομαι στο 5o Παγκόσμιο Συνέδριο για το Ντόπινγκ στον Αθλητισμό σε μια ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία για τη χώρα μου. Από την 1η Οκτωβρίου ο WADA ήρε τη διαπίστευση του Εργαστηρίου της Αθήνας, ενώ το Ε.Σ.ΚΑ.Ν., ο Ελληνικός NADO, αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα μη συμμορφώσεων.

Δεν ήταν όμως πάντα αυτή η κατάσταση στην Ελλάδα. Πίσω στο 2004, όταν η πρώτη εκδοχή του Κώδικα τέθηκε σε ισχύ, η Ελλάδα προετοίμασε και υλοποίησε με επιτυχία ένα τιτάνιο πρόγραμμα ελέγχου doping για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, αναλύοντας 3.500 δείγματα σε διάστημα μικρότερο του μηνός, εφαρμόζοντας πρακτικές και τεχνολογίες αιχμής.

Βασιζόμενος στην κληρονομιά αυτή, ο νεοϊδρυθείς NADO εξελίχθηκε σημαντικά, αναλαμβάνοντας ρόλο στο διεθνές περιβάλλον, δεχόμενος τα εύσημα από διεθνείς ομοσπονδίες, ακόμα και παίζοντας το ρόλο του μέντορα για άλλους NADOs.

Δυστυχώς, η οικονομική κρίση που κτύπησε έντονα την Ελλάδα, άφησε το αποτύπωμά της και στο πεδίο του ελέγχου doping. Οι οικονομικοί περιορισμοί εμπόδισαν την εξέλιξη τόσο του Ε.Σ.ΚΑ.Ν., όσο και του Εργαστηρίου. Ακόμα, το brain drain που τόσο συζητείται στην πατρίδα μας, έκανε και εδώ την εμφάνισή του. ‘

Όσο υπερήφανους και αν μας κάνει η στελέχωση εργαστηρίων ελέγχου doping του εξωτερικού με ‘Έλληνες επιστήμονες, δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε πως η φυγή τους συνέτεινε στην παρακμή.

Δεν ήταν όμως μόνο τα οικονομικά προβλήματα. Παραλείψεις, εσφαλμένες πολιτικές, κακοδιαχείριση συνέτειναν στο να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση.

Έχουμε, όμως, λόγους να αισιοδοξούμε. Εδώ και 4 μήνες έχει εκλεγεί μια νέα ελληνική κυβέρνηση η οποία αντιμετωπίζει τα προβλήματα αντί να τα κρύβει κάτω από το χαλί. Η ηγεσία του Υπουργείου Αθλητισμού είναι πρόθυμη να ακούσει τους ειδικούς και ικανή να κατανοήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Ήδη, λαμβάνονται μέτρα προκειμένου το μεν Εργαστήριο να ανακτήσει το συντομότερο δυνατόν τη διαπίστευσή του, το δε Ε.Σ.ΚΑ.Ν. να εξελιχθεί σε έναν σύγχρονο και λειτουργικό NADO, ώστε να αποφευχθούν δυσμενείς για τον ελληνικό αθλητισμό συνέπειες. Δεν διανοούμαστε ότι η χώρα που εισέρχεται πρώτη στο Ολυμπιακό Στάδιο κατά την παρέλαση της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, μπορεί να απουσιάσει από αυτούς.

Δεσμευόμαστε λοιπόν, ενώπιόν σας, για την υποστήριξη του εθνικού συστήματος αντιντόπινγκ. Γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια δαπανηρή δραστηριότητα, καθώς οι τεχνολογικές και διαχειριστικές απαιτήσεις ολοένα και αυξάνονται.

Μια σύγκριση του σημερινού Παγκοσμίου Προγράμματος Αντι-Ντόπινγκ, με εκείνο του 2004, αρκεί για να μας πείσει. Οι πεπερασμένοι πόροι, θα πρέπει, διεθνώς, να κατευθύνονται κατάλληλα και να αναζητηθούν επιπλέον πηγές χρηματοδότησης.

Θα πρέπει να αποφύγουμε τον κίνδυνο η γραφειοκρατία να υποσκελίσει την ουσία.
Ολοκληρώνοντας, θέλω να εγγυηθώ ότι ο εκπρόσωπος της Ελλάδας που θα λάβει το λόγο στο επόμενο, στο 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο, θα βρεθεί σε μία λιγότερο άβολη θέση από τη δική μου. Θα σας απευθύνει το λόγο ως ο εκπρόσωπος μιας χώρας που θα βρίσκεται εκεί που ανήκει: στην πρωτοπορία του διεθνούς κινήματος αντί-ντόπινγκ».

 

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *