back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το Μουσείο Θεάτρου Σκιών Χαρίδημου- Ιστορία 150 ετών

Διαβάστε επίσης

Ένα εξαιρετικό μουσείο φιλοξενείται στο παλιό εργοστάσιο πιλοποιίας, το γνωστό “Πιλ- Πουλ” στο Θησείο. Είναι η ιστορία του Θεάτρου Σκιών της οικογένειας Χαρίδημου , η οποία έχει διατρέξει μια πορεία 150 ετών  παράλληλα με τον Καραγκιόζη και τους άλλους πρωταγωνιστές σκιών.

Το εργαστήριο και η έκθεση λειτουργεί στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα” υπό την σκέπη του Δήμου Αθηναίων και κάθε ημέρα ο συνεχιστής της οικογενειακής παράδοσης υποδέχεται μικρούς και μεγάλους επισκέπτες και τους ξεναγεί στον χρόνο και την ιστορία.

“Στο παλιό, Πιλ- Πούλ, είναι η έκθεση και το εργαστήριο. Είμαστε ένα μεγάλο σχολείο όπου μαζεύονται παιδάκια στα οποία πρέπει να μάθουμε την μυθολογία και την ιστορία” λέει ο κ. Σωτήρης Χαρίδημος σε συνέντευξή του στον “Αθήνα 9.84” και την εκπομπή “Εν Δήμω” (Σάββατο 2/11) .

Με πάθος εκφράζει την επιθυμία του να προσφέρει στα παιδιά και την κοινωνία ενώ προσδοκά την περαιτέρω στήριξη από τον Δήμο Αθηναίων “να κάνουμε πράγματα για τα παιδιά μας”.

Όπως σημειώνει στην έκθεση έρχονται παιδιά, καθηγητής, πανεπιστήμια, ξένοι ανταποκριτές και διπλωμάτες.

“Προσπαθούμε να δώσουμε πολιτισμό για τα παιδιά μας και για την οικογένεια. Δεν είναι το καραγκιοζάκι αυτό που λένε : “ώπα, ώπα θα φάμε και θα πιούμε”. Εδώ γίνεται τέχνη” λέει και εξηγεί ότι στο θέατρο σκιών εμπεριέχεται τέχνη, ζωγραφική, υποκριτική, γελοιογραφία

‘Έχω δώσει όλη μου την ζωή για το μουσείο. Είναι 150 χρόνια Θέατρο Σκιών με τους Χαρίδημους, την οικογένεια” λέει και εξηγεί ότι όλο αυτό το υλικό το συγκεντρώνει από μικρό παιδί.

Στο μουσείο φιλοξενούνται 900 γνήσια εκθέματα της οικογένειας τριών γενιών Χαρίδημων, κι ορισμένα αντίγραφα παλαιών φιγούρων από δέρμα, χαρτόνι, ζελατίνη,

“Τα μαζεύω από μικρό παιδάκι, τώρα είμαι 78 ετών. Από το σχολείο όταν ήμουν και ζωγράφιζε ο πατέρας μου καραγκιόζηδες, έπαιρνα και το τελευταίο κομματάκι. Είχα πάθος να μαζέψω τα πάντα, να μην χαθούν. Σήμερα έχουν τεράστια ιστορική αξία, δεν υπάρχουν σε όλο τον κόσμο”

Με ρέοντα λόγο αναφέρεται σε βιβλία, εκδόσεις, παραστάσεις με προσωπικότητες στο πέρασμα του χρόνου: Τσαρούχης, Κόντογλου, Χατζηδάκις, Κούν.

“‘Ένα μεγάλο σχολείο για τα παιδιά μας” υπογραμμίζει ξανά και με ευγένεια αναφέρεται ότι επί έτη “δεν ενδιαφέρθηκε κανείς”

“Όποιος έρχεται στο μουσείο του δίνω με δικά μου χρήματα χνάρια , ο καραγκιόζης, ο μπάρμπα γιώργος, ο χατζηαβάτης,  και τους βάζω να κάνουν μία μικρή σκηνή, να παίξουν τον καραγκιόζη φούρναρη” λέει και τονίζει ότι “ο Καραγκιόζης θα φέρει και τα γλυπτά του Παρθενώνα”.

Τις ώρες παραμονής στην έκθεση, ο κ. Σ.Χαρίδημος συνεχίζει να σκαρώνει φιγούρες, να γράφει βιβλία και ιστορίες του Θεάτρου Σκιών. Πρωταγωνιστές μαζί με τον Καραγκιόζη, ο Χατζηαβάτης, ο Μπάρμπα –Γιώργος, ο Νιόνιος, ο Μορφονιός, η Βεζυροπούλα, ο Πασάς, και τα Κολλητήρια.

“Πιάνω όλα τα κακώς κείμενα. Ο  Καραγκιόζης αυτός είναι. Ο Έλληνας, ζει στην παράγκα, είναι φτωχός : άλλο σκάφος και άλλο σκάφη με λουλάκι” λέει με ένα χαμόγελο.

Στο πέρασμα του χρόνου το μουσείο έχουν επισκεφθεί 25.000 παιδιά ενώ σημειώνει ότι επειδή 17 κράτη έχουν Θέατρο Σκιών, “τα έχω δώσει χρησιδάνειο για να τα βλέπει ο κόσμος”

“Εγώ από το μ0υσείο χάνω. Ήμουν ηλεκτρομηχανικός στην ΔΕΗ και ένα μέρος της σύνταξής μου την αφιερώνω στο μουσείο. Λάμπες δεν, έχει, κλιματισμούς δεν έχει. Όλα τα φροντίζω να τα φτιάχνω εγώ και με δικά μου έξοδα. Παραπάνω δεν μπορώ” λέει και υπογραμμίζει συνεχώς  την ανάγκη να μορφωθούν τα παιδιά.

Γιώργος Αποστολίδης

 

Μουσείο Θέατρο Σκιών Χαρίδημος υπό την σκέπη του Δήμου Αθηναίων

Πληροφορίες Διεύθυνση: Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης Θησείο, Τ.Κ. 11851, Στάση Μετρό Κεραμικός

Τηλέφωνο: 210 3452150
‘Ωρες Λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη έως Σάββατο 10:00-20:00, Κυριακή 10:00-14:00

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα