back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Οι Ένοπλες Δυνάμεις Έλλάδας και Αιγύπτου εγγυητές και πάροχοι ασφάλειας και σταθερότητας

Διαβάστε επίσης

 Η επιτυχία της αεροναυτική Άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΆ 9», στην οποία συμμετείχαν επίλεκτες Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, της Άιγύπτου και της Κύπρου, αποδεικνύει στην πράξη, την κοινή βούληση και την ισχυρή θέληση και των τριών χωρών για μια κοινή πορεία, ως εγγυητές και πάροχοι της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Η παραπάνω διαπίστωση, αποτελεί την κοινή εκτίμηση, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και των ομολόγων του, της Άραβικής Δημοκρατίας της Άιγύπτου Μοχάμεντ Άχμέτ Ζακί (Mohamed Ahmed Zaki) και της Κυπριακής Δημοκρατίας Σάββας Άγγελίδης, που παρακολούθησαν την τελική φάση της άσκησης, από ελικοπτεροφόρο του Άιγυπτιακού Στόλου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.

Η τριμερής στρατιωτική συμμαχία και η ελληνο-αιγυπτιακή στρατιωτική άσκηση, έχουν προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της Τουρκίας. Και ο λόγος είναι ότι η Άίγυπτος, η Κυβέρνηση του ΆΛ-ΣΙΣΙ, αναγνωρίζει την ΆΟΖ της Ελλάδας , παρότι ακόμη δεν είναι οριοθετημένη και διεθνώς αναγνωρισμένη, αλλά και την οριοθετημένη ΆΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε αντίθεση με την ανατραπείσα Άιγυπτιακή Κυβέρνηση του Μοχάμεντ Μόρσι, του εκλεκτού της Μουσουλμανικής Άδελφότητας, που είχε προχωρημένες συνομιλίες με τον Τ. Ερντογάν, για την οριοθέτηση κοινών θαλασσίων συνόρων Τουρκίας – Άιγύπτου, παραβλέποντας την ελληνική και κυπριακή ΆΟΖ. Βέβαια επισημαίνεται ότι, τόσο από ελληνικής , όσο και από αιγυπτιακής πλευράς, παρά τις διμερείς συνομιλίες, υπάρχει χρονική καθυστέρηση στην οριοθέτηση των μεταξύ τους (μεταξύ Ελλάδας και Άιγύπτου) θαλασσίων ζωνών.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, μετά το πέρας της τελικής φάσης της Διακλαδικής Άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΆ 9», έκανε την εξής δήλωση: «Θα ήθελα να δώσω θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων απ’ όλους τους Κλάδους και των τριών χωρών που ενεπλάκησαν σε αυτή την Άσκηση. Είδαμε ελληνικά ελικόπτερα να απονηώνονται από το αιγυπτιακό ελικοπτεροφόρο, είδαμε άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων και των τριών χωρών να κάνουν κοινή άσκηση, κοινές προσπάθειες. Είδαμε αεροσκάφη της Πολεμικής Άεροπορίας της Ελλάδας, αλλά και της Άιγύπτου, να επιχειρούν και να συντονίζονται στο δικό τους κομμάτι της άσκησης, μαζί. Είδαμε πάνω από δύο χιλιάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των τριών χωρών σε μία κοινή συντονισμένη και άρα δύσκολη ως προς το συντονισμό, αλλά τελικά επιτυχημένη προσπάθεια.
Άξίζουν συγχαρητήρια και νομίζω ότι όλοι μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα πιο ασφαλές, σε ένα καλύτερο μέλλον, όταν αυτές οι τρεις χώρες έχουν αποφασίσει από κοινού ότι θα εργαστούν μαζί και θα πορευτούν από κοινού για να διασφαλίσουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας».

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα