back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

K.Μητσοτάκης: Tα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση θα συνδεθούν με τα χρόνια που έχουμε μπροστά μας

Διαβάστε επίσης

Σε πανηγυρική εκδήλωση στην Βουλή παρουσιάστηκε σήμερα, το σχέδιο «Ελλάδα 2021» για την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

“Προσδοκώ ότι τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση θα συνδεθούν με τα χρόνια που έχουμε μπροστά μας¨ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης .

“Το δημοκρατικό πνεύμα των διδαγμάτων της επανάστασης διαπότισε τα συντάγματα. Πιστοί στη φιλελεύθερη κοινοβουλευτική δημοκρατία η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών” ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε δε ότι μια τέτοια επέτειος ανήκει και σε άλλους πολλούς, πέραν του έθνους μας. Στους διαχρονικούς φιλέλληνες και σε όσους εμπνεύστηκαν από το ιδεώδες της ελληνικής επανάστασης.

Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επανασυστηθεί σε όλο τον κόσμο. Η υπόθεση των 200 χρόνων είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων, παντού όπου υπάρχει ελληνισμός

Έίναι μεγαλειώδες ένα έθνος να ανορθώνεται να αγωνίζεται και τελικά να απελευθερώνεται και να συντηρεί τις πανανθρώπινες αξίες μέσα στο χρόνο, όχι ως στοιχείο μουσειακό αλλά ως καύσιμο για το μέλλον της.

https://twitter.com/amna_news/status/1192365686116499456

Τα 31 μέλη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τη λίστα με τα ονόματα των πρώτων 31 μελών της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”. Αυτή περιλαμβάνει:

– Κορυφαίους πανεπιστημιακούς από την Αμερική και την Αγγλία: Mark Mazower, Roderick Beaton και Richard Clogg.

Έλληνες καθηγητές του εξωτερικού: την κυρία Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, τον Στάθη Καλύβα και τον Δημήτρη Γόντικα.

– Από την Ακαδημία Αθηνών είναι ο Βασίλης Ράπανος και από την Εκκλησία της Ελλάδος ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος.
Μαζί θα εργαστούν ιστορικοί όπως οι Πασχάλης Κιτρομιλίδης, Κώστας Κωστής, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Μαρία Ευθυμίου, Ελπίδα Βόγλη και Ιωάννα Λαλιώτου.

Πολιτικοί και κοινωνικοί επιστήμονες όπως ο Γιάννης Βούλγαρης, ο Νίκος Μουζέλης και Αριστείδης Χατζής. Αλλά και οικονομολόγοι όπως ο Ναπολέων Μαραβέγιας.

– Τα Γράμματα και οι Τέχνες δίνουν επίσης δημιουργικό «παρών». Με τους Σταύρο Ζουμπουλάκη, Θεόδωρο Κουρεντζή, Δέσποινα Μουζάκη, Δημήτρη Παπαϊωάννου και Αικατερίνη Καμηλάκη.

– Τη στροφή στο μέλλον σηματοδοτούν ερευνητές από τα πεδία της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Μαθηματικών, της Ιατρικής και της Γενετικής: Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Ελευθερία Ζεγγίνη, Μαρία Θέμελη, Νίκολας Νεγκροπόντε, Χρήστος Παπαδημητρίου και Ιωάννης Ταρνανάς

– Την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα θα πρεσβεύουν στην Επιτροπή οι Μάρκος Βερέμης και Γκρέγκορι Παπαδόπουλος.

Γ. Αγγελοπούλου: Ευκαιρία για ανακεφαλαίωση

“Ο εορτασμός της επετείου των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 θα έχει τη λαμπρότητα που επιβάλει ο συμβολισμός των 200 χρόνων από την κήρυξή τους» τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021, Γιάννα Αγγελοπούλου.

Όπως ανέφερε  «είναι ιδανική ευκαιρία για ανακεφαλαίωση, μια ευκαιρία για αναμέτρηση με το μέλλον, αλλά και να επανασυστήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο».

«Η επιτροπή», όπως είπε η Πρόεδρός της, «σεβόμενη το όριο των γεγονότων θα προχωρήσει στο σχεδιασμό πολύμορφων δράσεων, θα συνεργαστεί με ιδρύματα και ομάδες πολιτών. Η επέτειος αφορά όλες τις Ελληνίδες και τους ‘Ελληνες και αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να αποδειχθεί ότι μπορούμε να συστρατευόμαστε σε κοινούς σκοπούς και να φτάνουμε σε λαμπρά αποτελέσματα”

https://twitter.com/amna_news/status/1192370557041418240

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ,μεταξύ άλλων σημειώνει ότι το 1821 [εκτός από μάχες & ιστορικά γεγονότα] είχαμε και πράξεις βαθύτατα πολιτικές, που συνδυαζόμενες με τον ηρωισμό παρήγαγαν ιστορία

“Σήμερα η σύγχρονη Ελλάς, στη σύγχρονη Βουλή ξεκινάει τη σπάνια προσπάθεια να αναδείξει την ιστορία, την αξία και τον πολιτισμό της. Όχι για να γατζωθούμε σε αυτήν, αλλά για να γίνει εφαλτήριο”.

https://twitter.com/amna_news/status/1192362221441048576

 

Η εκδήλωση μεταδίδεται απευθείας από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα