back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Βρετανικές εκλογές: Προεκλογική συνεργασία μεταξύ των τριών μικρών κομμάτων

Διαβάστε επίσης

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι Πράσινοι και το κόμμα της Ουαλίας Plaid Cymru κατέληξαν σε συμφωνία και δεν πρόκειται να έχουν υποψηφίους σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Η συμφωνία συνεργασίας καλύπτει 60 εκλογικές περιφέρειες στην Αγγλία.

Και τα τρία κόμματα υποστηρίζουν σθεναρά τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος και επιδιώκουν την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

Η συμφωνία προβλέπει ότι στην Ουαλία δύο από τα τρία κόμματα δεν θα έχουν υποψηφίους ώστε να ενισχυθούν οι προοπτικές του τρίτου κόμματος να συγκεντρώσει τις ψήφους Remain – δηλαδή αυτών που στο δημοψήφισμα του 2016 ψήφισαν κατά της αποχώρησης της χώρας από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Στην περίπτωση της Αγγλίας, η κατανομή των περιφερειών όπου θα δοθεί η μάχη της κάλπης θα συμφωνηθεί μεταξύ των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και του κόμματος των Πρασίνων.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι επειδή καταλήξαμε σε συμφωνία», υπογράμμισε η ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον. «Είναι μια σημαντική στιγμή για τους ψηφοφόρους που θέλουν να υποστηρίξουν την ψήφο Remain σε όλη τη χώρα», πρόσθεσε η κ. Σουίνσον.

Παρεμφερής συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων είχε γίνει κατά τις επαναληπτικές εκλογές στην περιφέρεια Brecon και Radnorshire στις αρχές του χρόνου. Το Plaid Cymru και οι Πράσινοι αποφάσισαν να μη διεκδικήσουν την έδρα και να αφήσουν τον δρόμο ανοικτό για την υποψήφιο των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Τζέιν Ντοντς. Η Ντοντς τελικά υπερίσχυσε και κέρδισε για λογαριασμό των Φιλελευθέρων Δημοκρατών την έδρα κατείχε ο Κρις Ντέιβις του Συντηρητικού κόμματος.

Στην Αγγλία οι Πράσινοι δεν θα διεκδικήσουν 39 έδρες με στόχο την ενίσχυση των εκλογικών προοπτικών των υποψηφίων του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών.

Αλλά και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες στην εκλογική αναμέτρηση του Δεκεμβρίου θα απουσιάζουν από 9 έδρες στην Αγγλία με την ελπίδα ότι τις έδρες αυτές θα τις κερδίσουν οι Πράσινοι.

Σε ό,τι αφορά την Ουαλία το σχέδιο προβλέπει οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι Πράσινοι να παραμερίσουν τη θέση τους στους υποψηφίους του κόμματος Plaid Cymru σε 7 εκλογικές περιφέρειες.

H Τζο Σουίνσον δεν αποκλείει την ενδυνάμωση των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και με νέες αποσκιρτήσεις μετά τις εκλογές

«Ορισμένοι βουλευτές του Συντηρητικού ή του Εργατικού κόμματος ίσως αποφασίσουν να ενισχύσουν τις γραμμές μας εάν πετύχουμε σημαντικά κέρδη στις εκλογές», προέβλεψε η Τζο Σουίνσον κατά την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας χθες Τετάρτη.
«Βουλευτές και από τα δύο μεγάλα κόμματα με έχουν διαβεβαιώσει ότι θα ήμουνα καλύτερη πρωθυπουργός από τον Μπόρις Τζόνσον ή τον Τζέρεμι Κόρμπιν», δήλωσε στους δημοσιογράφους η ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών.

«Είναι φανερό ότι αυτοί οι βουλευτές υποστηρίζουν τα κόμματα τους. Αλλά στην πραγματικότητα και τα δύο μεγάλα κόμματα αντιμετωπίζουν φυγόκεντρες δυνάμεις και διασπαστικές κινήσεις . Τους πρόσφατους μήνες είδαμε πολλές αποσκιρτήσεις προς το κόμμα μας» , σημείωσε η κ. Σουίνσον.

Το σενάριο η Τζο Σουίνσον μετά τις εκλογές να είναι η επόμενη πρωθυπουργός της χώρας θεωρείται τελείως απίθανο εάν λάβουμε υπόψη ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες διαθέτουν σήμερα μόνο 20 από τις 650 έδρες. Ακόμη και αν στην καλύτερη περίπτωση διπλασιάσουν την κοινοβουλευτική τους δύναμη , η κ. Σουίνσον δύσκολα θα βρει υποστηρικτές από τα άλλα κόμματα για να περάσει την πόρτα της 10 Ντάουνινγκ Στριτ.

Πάντως σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που έγινε από κολέγιο Queen Mary του πανεπιστημίου του Λονδίνου , το κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών στην περιοχή του ευρύτερου Λονδίνου υποστηρίζεται από διπλάσιο αριθμό ψηφοφόρων σε σχέση με το ποσοστό ψήφων που συγκέντρωσε στις εκλογές του 2017, με τη δύναμη του Εργατικού κόμματος να έχει μειωθεί κατά 10%.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα