Search

Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της ΠΕΔΑ στο Σεράφειο Ίδρυμα

614

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, μετά από πρόσκληση του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, πραγματοποίησε την Παρασκευή στο Σεράφειο Ίδρυμα του δήμου Αθηναίων, την εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση για το 2019 προκειμένου να αναδειχθούν τα νέα όργανα διοίκησης (Διοικητικό Συμβούλιο και Εποπτικό Συμβούλιο) της περιόδου 2019 – 2023 καθώς και οι εκπρόσωποι για τη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, η οποία αναμένεται να γίνει στο τέλος Νοεμβρίου.

Κ. Μπακογιάννης: «Αυτοδιοίκηση πέρα από κόμματα»

Τις εργασίες της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης της ΠΕΔΑ άνοιξε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Ο δήμαρχος Αθηναίων κατά την έναρξη των εργασιών, σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε προς το σώμα, τόνισε, ότι «σήμερα είναι μια μεγάλη στιγμή για την αυτοδιοίκηση. Αυτή η αυτοδιοίκηση του « σήμερα», όπως πρόσθεσε, καλείται να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο πέρα από τα κόμματα».

Τα θέματα της «ατζέντας»

Στις ομιλίες των υποψηφίων για το νέο 25μελες ΔΣ της ΠΕΔΑ κυριάρχησαν μια σειρά θεμάτων που αφορούν την αυτοδιοίκηση, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η κλιματική αλλαγή και η αντιπλημμυρική θωράκιση των δήμων, η κατάσταση στα σχολεία της Αττικής ιδιαίτερα μετά το πρόσφατο χτύπημα του Εγκέλαδου στην Αττική, η λήψη πρόσθετων μέτρων από πλευράς δήμων για την αντιπυρική προστασία και την διάσωση του φυσικού μας πλούτου, η καλύτερη επαφή περιφέρειας-δήμων και δημοτών, το θέμα της ανεργίας που καταγράφεται στους δήμους, το θέμα της προώθησης προσφύγων και μεταναστών σε δομές των δήμων. Επίσης, ασκήθηκε δριμεία κριτική για την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να εφαρμόσει το σύστημα της απλής αναλογικής στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων δημοτικών συμβουλίων.

Αργά τα μεσάνυχτα τα αποτελέσματα για το νέο ΔΣ της ΠΕΔΑ

Το νέο 25μελες διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔΑ, που θα προκύψει από τα αποτελέσματα της σημερινής εκλογικής διαδικασίας, θα κληθεί στην πρώτη συνεδρίαση να αναδείξει το νέο προεδρείο (δηλαδή τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον γενικό γραμματέα) καθώς και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής. Από τους 25 που εκλέγονται στο νέο ΔΣ η ποσόστωση διαμορφώνεται ως εξής: Οι 15 είναι δήμαρχοι και οι 10 δημοτικοί σύμβουλοι.

Υπενθυμίζεται ότι απερχόμενος πρόεδρος της ΠΕΔΑ είναι ο δήμαρχος Νίκαιας-Αγίου Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης. Τα αποτελέσματα των νέων μελών του Δ.Σ της ΠΕΔΑ θα βγουν περίπου στις 11-12 τα μεσάνυχτα και θα ανακοινωθούν αύριο και επίσημα.

Στη γενική συνέλευση έχουν δικαίωμα συμμετοχής 300 αιρετοί από τους οποίους οι 66 δήμαρχοι της Αττικής οι 234 είναι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέχτηκαν από τα οικεία δημοτικά συμβούλια.

Οι υποψηφιότητες που «παίζουν» για προεδρία

Επτά υποψηφιότητες έχουν κατατεθεί για την προεδρία της ΠΕΔ – Αττικής, από έξι παρατάξεις, καθώς στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνονται δύο άτομα. Ο δήμαρχος Γαλατσίου, Γιώργος Μαρκόπουλος, και ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, κατεβαίνουν ως υποψήφιοι σε κοινό ψηφοδέλτιο.

Την προεδρία της ΠΕΔΑ διεκδικεί εκ νέου ο απερχόμενος πρόεδρος και επί πολλές τετραετίες δήμαρχος του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, ο οποίος είναι επικεφαλής ψηφοδελτίου με αυτοδιοικητικά στελέχη προερχόμενα κυρίως από την Κεντροαριστερά.

Ο Γρηγόρης Κατωπόδης, δήμαρχος Βύρωνα, ηγείται ψηφοδελτίου παράταξης που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο δήμαρχος Ν. Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης, είναι επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» που πρόσκειται στο ΚΙΝΑΛ. Στις εκλογές επίσης συμμετείχε και το ΚΚΕ με ψηφοδέλτιο όπως και η ΛΑΕ. Ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων Πέτρος Κωνσταντίνου (εκλεγμένος με την παράταξη «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας») αλλά και ο Βασίλης Καπερνάρος, επίσης δημοτικός σύμβουλος, κατεβαίνουν στις εκλογές ως μεμονωμένοι υποψήφιοι.

Χρηστικές πληροφορίες

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής εκπροσωπεί συνολικά 66 δήμους και αντίστοιχα πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες που διαμένουν στην ευρύτερη Αττικής. Οι εκλογές για την προεδρία της ΚΕΔΕ αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι Π.Ε.Δ. και η Κ.Ε.Δ.Ε, είναι τα θεσμοθετημένα όργανα συλλογικής έκφρασης και εκπροσώπησης της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, αντίστοιχα.

Το εκλογικό σώμα, (Γεν. Συνέλευση), που εκλέγει τα όργανα της Διοίκησης της Π.Ε.Δ. Αττικής αποτελείται από τους 66 Δημάρχους της Περιφέρειας και από 234 Δημοτικούς Συμβούλους που εκλέγονται από τα Δημοτικά Συμβούλια σε προκαθορισμένο αριθμό, ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε Δήμου.

Κώστας Κορέλλης

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *