Search

Βρετανικές εκλογές: Υπό πολιορκία τα παραδοσιακά προπύργια των Εργατικών

364

Τα αποτελέσματα μιας νέας δημοσκόπησης συνιστούν νέο οδυνηρό πλήγμα για το Εργατικό κόμμα υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Στη δημοσκόπηση της YouGov πτωτική πορεία ακολουθούν και οι Τόρις αλλά η πτώση των Εργατικών είναι ιδιαίτερα αισθητή στις εκλογικές περιφέρειες της βόρειας Αγγλίας .
Στη βορειοδυτική Αγγλία η υποστήριξη για την αξιωματική αντιπολίτευση κυμαίνεται στο 30% – μια πτώση γύρω στο 0,25% σε σχέση με τις γενικές εκλογές του 2017 – ενώ ανάλογη πτώση (0,23%) έχουμε και στη βορειοανατολική Αγγλία όπου η δημοφιλία του Εργατικού κόμματος κυμαίνεται στο 32%.
Ακόμη και στο Λονδίνο έχουμε σημαντική καθίζηση της ψήφου των Εργατικών η οποία είναι στο επίπεδο του 39% – μία μείωση 0,55% – σε σχέση με το ποσοστό των ψήφων που κέρδισε το κόμμα στις εκλογές του 2017.
Η δημοσκόπηση της YouGov είχε δείγμα 11.000 ανθρώπους και έγινε την περίοδο 17 Οκτωβρίου – 4 Νοεμβρίου, 2019.
Στη βορειοδυτική Αγγλία , σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της YouGov, οι Τόρις προηγούνται (33%) ενώ στη νοτιοανατολική και νοτιοδυτική Αγγλία η δύναμή τους κυμαίνεται στο 41% – πτώση 0,13% σε σχέση με τις εκλογές του 2017.
Σε αντίθεση με τα δύο μεγάλα κόμματα οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το Κόμμα Brexit μέσα σε ένα κλίμα πόλωσης λόγω της επικείμενης εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ ακολουθούν ανοδική πορεία με τους υποστηρικτές της παραμονής της χώρας στο ευρωπαϊκό μπλοκ υπό την ποδηγέτηση της Τζο Σούισον να έχουν ενισχύσει σημαντικά τη θέση τους.
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με ηγέτιδα την Σουίνσον στη βορειοδυτική Αγγλία συγκεντρώνουν το 17% – σημαντική άνοδος σε σχέση με το 5% των εκλογών του 2017 – ενώ στη νοτιοανατολική Αγγλία από το 11% εκείνης της εκλογικής αναμέτρησης , σήμερα η δύναμή τους στη νοτιοανατολική Αγγλία, με βάση τα αποτελέσματα της YouGov, κυμαίνεται στο 23%.
Το ποσοστό του Κόμματος Brexit στις εκλογικές περιφέρειες της βορειοανατολικής Αγγλίας κυμαίνεται στο 19% με τους Συντηρητικούς να είναι το δεύτερο κόμμα με ποσοστό 26%.

Όλα του Κόρμπιν δύσκολα

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του Εργατικού κόμματος Ντέιβιντ Μπλάνκετ σε άρθρο στην Daily Telegraph αναφέρεται στο κλίμα “απελπισίας, αντισημιτισμού και βιαιότητας” που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Μπλάνκετ υποστηρίζει ότι το Εργατικό κόμμα “μαστίζεται από τη μισαλλοδοξία και τις εσωτερικές συγκρούσει” με αποτέλεσμα οι πιθανότητες να κερδίσει τις επόμενες εκλογές είναι πολύ περιορισμένες.
“Οι Εργατικοί στην καλύτερη περίπτωση μπορούν να ελπίζουν “, σημειώνει ο πρώην υπουργός , “ ότι την επομένη των εκλογών δεν θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση”. Ο κ. Μπλάνκετ πάντως παροτρύνει τους μετριοπαθείς υποστηρικτές του κόμματος να παραμείνουν σταθεροί στις θέσεις τους και να δώσουν τη μάχη της κάλπης.
Η Daily Express δημοσιεύει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της YouGov που δείχνουν ότι η υποστήριξη για τον Τζέρεμι Κόρμπιν στα παραδοσιακά προπύργια των Εργατικών σε όλη τη χώρα έχει καταρρεύσει.
“Πρόκειται για ένα καταστροφικό πλήγμα για το πρόσωπο του κ. Κόρμπιν”, γράφει η Express που επισημαίνει ότι στην κούρσα των εκλογών εκτός από το Λονδίνο και τις εκλογικές περιφέρειες στη βορειοανατολική Αγγλία σε όλη την υπόλοιπη Αγγλία προηγούνται οι Τόρις.

Ο ιστότοπος της Huffpost ισχυρίζεται ότι το Εργατικό κόμμα εξετάζει το ενδεχόμενο να εκλέξει δύο στελέχη που θα διαδεχθούν στην ηγεσία τον Τζέρεμι Κόρμπιν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει η HuffPost ο ένας ηγέτης θα προέρχεται από μια πόλη στην οποία πλειοψήφησαν οι υποστηρικτές της παραμονής της χώρας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016 και ο άλλος από μία πόλη όπου υπερίσχυσε η ψήφος Leave
Το σχέδιο για τη “δυαρχία” στο Εργατικό κόμμα θα εφαρμοσθεί εφόσον ο κ. Κόρμπιν, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θα χάσει τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου.
Οι Συντηρητικοί αμέσως αντέδρασαν χαρακτηρίζοντας τη σχετική πρόταση “γελοία” . “Η θέση του επικεφαλής ενός εκ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας είναι πολύ σημαντική για να διασπαστεί” , σημείωνε εκπρόσωπος των Τόρις.
Το κόμμα των Πρασίνων είναι το πρώτο κόμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο που αποφάσισε να έχει δύο αρχηγούς, αλλά οι Εργατικοί θα γίνουν το πρώτο από τα μεγάλα κόμματα εάν αποφασίσουν να επιλέξουν την “δυαρχία”, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Βύρων Καρύδης

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *