back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αύξηση εισφορών και συντάξεων για μη μισθωτούς

Διαβάστε επίσης

Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και των μελλοντικών συντάξεων για τους μη μισθωτούς, φέρνει ο κυβερνητικός σχεδιασμός, ο οποίος αναμένεται να οριστικοποιηθεί με την μορφή νομοσχεδίου έως το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2020, το αργότερο.

Στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, η κυβέρνηση, φέρεται να καταλήγει στις εξής αλλαγές, στο ασφαλιστικό καθεστώς περίπου 1,5 εκατομμυρίου επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών:

– Καθιερώνονται επτά ασφαλιστικές κλάσεις.

– Αποσυνδέονται οι ασφαλιστικές εισφορές από το εισόδημα.

– Τα παραπάνω, θα συνδυαστούν με την μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης αυτής της κατηγορίας ασφαλισμένων.

Με αυτά τα δεδομένα, οι επαγγελματίες θα έχουν την δυνατότητα επιλογής της ασφαλιστικής κλάσης.

Η κατώτερη κλάση θα κυμαίνεται στα 220 ευρώ από 185 που είναι σήμερα.

Σταδιακά, έως την τέταρτη ασφαλιστική κλάση, οι εισφορές θα αυξάνονται έως το ποσό των 350 ευρώ.

Για τις δύο ανώτερες κλάσεις, την πέμπτη και την έκτη, στις οποίες η ένταξη είναι προαιρετική και οδηγεί σε υψηλότερη σύνταξη, οι εισφορές διαμορφώνονται στα 430 και 530 ευρώ.

Πέρα από τις 6 ασφαλιστικές κλάσεις που περιλαμβάνει το επικρατέστερο σενάριο, θα υπάρχει ξεχωριστή κατηγορία για νέους μη μισθωτούς.

Για όσους λοιπόν απασχολούνται τα πέντε πρώτα χρόνια του εργασιακού τους βίου οι μηνιαίες εισφορές θα είναι χαμηλότερες των 210 ευρώ το μήνα. Ο υπολογισμός των εισφορών θα αποσυνδεθεί και από το ύψος του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, το σύστημα Κατρούγκαλου που προέβλεπε την σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα, προκαλούσε διπλή διαρροή στα δημόσια οικονομικά με μείωση της εισπραξιμότητας και αύξηση της φοροδιαφυγής, για όσους δεν δήλωναν το πραγματικό εισόδημα και υπέρμετρη επιβάρυνση για όσους το δήλωναν.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα