back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μητσοτάκης σε Σι Τζινπίνγκ: Νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας

Διαβάστε επίσης

Ελλάδα και Κίνα μπορούν να κερδίσουν πολλά από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που μπορούν να εξασφαλίσουν η μια στην άλλη, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Κίνας.

«Έχουμε ευκαιρία να μελετήσουμε όλο το φάσμα των σχέσεων που θα αποτυπωθούν στην υπογραφή 16 συμφωνιών», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η παρουσία μου στη Σαγκάη, αλλά και η δική σας στην Ελλάδα σηματοδοτούν νέα εποχή στις σχέσεις μας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και χαρακτήρισε την Κίνα όχι απλώς μεγάλη δύναμη, αλλά μια χώρα που κατέκτησε πρωταγωνιστικό γεωστρατηγικό και οικονομικοπολιτικό ρόλο.

«Εβδομήντα χρόνια μετά την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και 40 χρόνια μετά τη δρομολόγηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και δράσεων έχετε κάθε λόγο να είστε υπερήφανοι», ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Κινέζο Πρόεδρο.

Το πολύ καλό επίπεδο, αλλά και τις σημαντικές προοπτικές για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών, επισήμαναν ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπινγκ και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις μετά την συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του προέδρου της Κίνας επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις είναι θερμότερες από ποτέ και η συνεργασία των δύο χωρών ανοιχτή σε πολλούς νέους παραγωγικούς ορίζοντες.

Έκανε λόγο για παραγωγική συζήτηση και αφού υπογράμμισε την στήριξη της Κίνας όταν η Ελλάδα δοκιμαζόταν από την οικονομική κρίση, τόνισε ότι τώρα που η χώρα μας αποκτά και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο διευρύνονται οι κοινοί μας στόχοι.

Αναφερόμενος στις 16 συμφωνίες έκανε λόγο για δρόμο που ανοίγει και σύντομα θα γίνει λεωφόρος, ενώ μιλώντας ειδικά για την επένδυση στον Πειραιά τόνισε ότι στόχος είναι να γίνει ο Πειραιάς όχι απλά το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου αλλά–γιατί όχι;- της Ευρώπης.

Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα γίνεται σημείο εκκίνησης του σινο-ευρωπαικου διαδρόμου, καλωσόρισε την έλευση στη χώρα μας μεγάλων κινεζικών τραπεζών και επισήμανε την διαρκή δυναμική των τουριστικών ανταλλαγών και τον στόχο το 2021 να φθάσουν στη χώρα μας 500.000 επισκέπτες από την Κίνα.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει πάρα πολλά να κερδίσει από το άνοιγμα της εσωτερικής αγοράς της Κίνας ενώ γνωστοποίησε ότι τον προσεχή Απρίλιο θα επισκεφθεί εκ νέου τη χώρα αυτή στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας 17+1 που αφορά στην πολυμερή συνεργασία χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης με την Κίνα

Από την πλευρά του ο Κινέζος πρόεδρος χαρακτήρισε την Ελλάδα λίκνο του κλασσικού δυτικού πολιτισμού, ενώ έκανε λόγο για παραγωγική συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τόνισε πως είναι κοινή πεποίθηση ότι η σχέση των δύο χωρών θα προχωρήσει προς το μέλλον.

Σι: Υψηλό επίπεδο σχέσεων με μακροχρόνια προοπτική

Ο κ. Σι Τζινπιγκ έκανε εξάλλου λόγο για υψηλό επίπεδο σχέσεων και για μακροχρόνια προοπτική και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να δείχνουν κατανόηση και στήριξη η μία στην άλλη.

Ο Κινέζος πρόεδρος αναφέρθηκε στην επιθυμία για ενίσχυση τού διαμετακομιστικού ρόλου του Πειραιά και υπογράμμισε ότι θέλουμε να διευρύνουμε το διμερές εμπόριο και να υπάρξουν επενδύσεις σε ενέργειες, μεταφορές και τραπεζικό τομέα

Το γεύμα

Γεύμα του πρωθυπουργού προς τιμήν του Κινέζου προέδρου στο Μ. Ακρόπολης

Στην πρόποσή του στο γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xi Jinping, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα, λέγοντας: «Σας ευχαριστώ πολύ που μας δίνεται η ευκαιρία να συμφάγουμε σε αυτό το θαυμάσιο μέρος, με αυτή την πολύ όμορφη θέα του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης.

Θα έχετε εξάλλου την ευκαιρία, αύριο, να επισκεφτείτε το Μουσείο της Ακρόπολης για να διαπιστώσετε και ο ίδιος πόσο σημαντικό και δίκαιο είναι το αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα. Όπως θα δείτε τα μισά γλυπτά είναι στο Μουσείο της Ακρόπολης και για τα άλλα μισά, θα δείτε ομοιώματά τους, γιατί τα πρωτότυπα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Οπότε και πάλι καλώς ήλθατε».

Από την ελληνική κυβέρνηση στο γεύμα -σύμφωνα με πληροφορίες- βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού. Επίσης, στο γεύμα θα παρακαθίσουν η επικεφαλής του «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, οι εφοπλιστές Γιώργος Προκοπίου, Μελίνα Τραυλού και Πάνος Λασκαρίδης, καθώς και οι επιχειρηματίες Μιχάλης Λεμπιδάκης και Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.

Αργότερα, ο κ. Μητσοτάκης θα συνοδεύσει τον κ. Σι στις εγκαταστάσεις της Cosco (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων) στο λιμάνι του Πειραιά.

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου στην Ελλάδα ολοκληρώνεται με το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Κινέζου Προέδρου με τον Προκόπη Παυλόπουλο και η κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

 

Kατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ,  έκανε λόγο για συνεργασία δύο μεγάλων πολιτισμών και όχι μόνο για συνεργασία δύο χωρών.

Ο κ. Σι Τζινπίνγκ, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία, τόνισε ότι έχει μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον της συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας, σημειώνοντας πως και οι δύο χώρες είναι υπερήφανες για την πολιτιστική κληρονομιά τους και αγωνίσθηκαν σκληρά για να οικοδομήσουν μία σύγχρονη χώρα.

Αναφερόμενος στον ελληνικό πολιτισμό, επισήμανε την τεράστια συμβολή του στον παγκόσμιο πολιτισμό και πρόσθεσε ότι δύο μεγάλοι πολιτισμοί συναντώνται σήμερα, ο ελληνικός και ο κινεζικός, και τάχθηκε υπέρ της εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών.

Επικαλούμενος τη φράση του Ηράκλειτου «τα πάντα ρει», ο Κινέζος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι ο κόσμος γνωρίζει μία αλλαγή στην εποχή μας που δεν έχει γνωρίσει για αιώνες και κατέληξε εκφράζοντας την επιθυμία και την ελπίδα οι χώρες μας θα στηριχθούν στους αρχαίους πολιτισμούς τους για να προωθήσουν τις διαπολιτιστικές συναλλαγές με ανοιχτό μυαλό, καθώς οι δύο πολιτισμοί θα λάμπουν στη νέα εποχή.

Κατά τις διευρυμένες συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, συμμετείχαν, επίσης, από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας στο υπουργείο Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, Παυλόιπουλος - Σι, στο Προεδρικό Μέγαροο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Γιώργος Γεννηματάς, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Από κινεζικής πλευράς συμμετείχαν, επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, ο υπουργός Εμπορίου, καθώς και ανώτατα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα