back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Πύλη εισόδου» της Μάρως Δούκα

Διαβάστε επίσης

Στο πρόσωπο της Αρχοντούλας Μπακάλογλου, την κεντρικής ηρωίδας του νέου μυθιστορήματός της Μάρως Δούκα, «Πύλη Εισόδου», υπάρχουν εγκιβωτισμένοι ήρωες και ιστορίες που αναπλάθουν στον μυθιστορηματικό χώρο γνώριμες πραγματικότητες των καθημερινών ανθρώπων.

Ο εξομολογητικός μονόλογος μιας αθηναίας νοικοκυράς περίπου εβδομήντα ετών, υπό τη μορφή αναρτήσεων στο Facebook, είναι ένας ύμνος στην ανθρώπινη πολυπλοκότητα, στα πολλαπλά μας είδωλα, ένα σχόλιο πάνω στην αυτοπαγίδευση σε μια ζωή με κύριο χαρακτηριστικό τη διάχυση και την αδυναμία συγκρότησης ταυτότητας.

Η Αρχοντούλα Μπακάλογλου κάνει όλες τις σκέψεις και τους απολογισμούς μιας γυναίκας που έχει αφήσει πίσω τη νεότητα και την ακμή της και μας παρουσιάζεται με όλα τα πρόσωπα και τα προσωπεία που την έφεραν ενώπιον της ύστερης ωριμότητας και μιας ατελέσφορης αυτογνωσίας.

Κόρη, φίλη, σύζυγος, μητέρα, χήρα, σε ένα ταξίδι του οποίου ο σκοπός όλο της διαφεύγει, παγιδευμένη σε ιδεοληψίες δικές της ή του περιβάλλοντός της, στον φυλετικό της ρόλο, στην οικογενειακή της ταυτότητα, στον μικροαστικό της περίγυρο, στον στείρο και αναίτιο ανταγωνισμό με συγγενείς, φίλους και γνωστούς.

Η Μάρω Δούκα μας τη συστήνει, διόλου τυχαία, μέσα από το Facebook. Γράφουν γι αυτήν περισσότερα του ενός επινοημένα πρόσωπα, από το προφίλ με το σημαίνον ψευδώνυμο «Λακάν Λακάν». Διαβάζουμε από τη σελίδα 333:

«Και την ηρωίδα της; Να τη φανταστεί αξιοθρήνητα ευτυχισμένη; Να είναι φιλική, να είναι ομιλητική, να είναι το υπόδειγμα; Του όπως και να ‘χει, του έτσι κι αλλιώς, του οπωσδήποτε το χαρωπό δουλικό; Ή να τη φανταστεί έντρομη στην παράσταση;»

Το μυθιστόρημα της Μάρως Δούκα «Πύλη Εισόδου» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Ελεωνόρα Ορφανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα