back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Θυελλώδεις εξελίξεις στην Βολιβία- Αναταραχή στην Λ.Αμερική

Διαβάστε επίσης

Δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του Έβο Μοράλες, διαβεβαίωσε το βράδυ της Κυριακής [τοπική ώρα, τα ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Ελλάδας] ο επικεφαλής της αστυνομίας της χώρας της Λατινικής Αμερικής, μερικές ώρες μετά την παραίτηση του σοσιαλιστή προέδρου. Ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ηγέτης της αντιπολίτευσης, ανέφερε νωρίτερα πως έχει «επιβεβαιωθεί» η έκδοση εντάλματος σύλληψης, ενώ ο Μοράλες κατήγγειλε το «παράνομο» ένταλμα αυτό και ότι «βίαιες ομάδες» επιτέθηκαν στο σπίτι του.

Η δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας Τζανίνε Άνιες ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει ρόλο υπηρεσιακής προέδρου

Η δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει ρόλο υπηρεσιακής προέδρου, αφού ο πρόεδρος της χώρας Έβο Μοράλες, ο αντιπρόεδρός του Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, η πρόεδρος της Γερουσίας Αντριάνα Σαλβατιέρα Αριάσα, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Γερουσίας και ο πρόεδρος της Βουλής παραιτήθηκαν.

Η Άνιες, πολιτικός που ανήκει σε παράταξη της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, δικηγόρος, έκανε την ανακοίνωση μέσω της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Página 7. «Θα πάω στη Λα Πας τη Δευτέρα [σ.σ. σήμερα] για να αναλάβω την εξουσία με ομαλό τρόπο και να προκηρύξω νέες εκλογές», δήλωσε αργότερα η Άνιες στο τηλεοπτικό δίκτυο Unitel.

Mοράλες: Παράνομο ένταλμα

Ο Έβο Μοράλες, ο οποίος παραιτήθηκε από το αξίωμα του προέδρου της Βολιβίας χθες Κυριακή, κατήγγειλε αυτό που αποκάλεσε «παράνομο» ένταλμα για τη σύλληψη του από την αστυνομία αλλά και το ότι το σπίτι του δέχθηκε επίθεση από «βίαιες ομάδες» με ανακοίνωσή του που δημοσιοποίησε μέσω Twitter.

Η υπουργός Υγείας της απερχόμενης κυβέρνησης Γαβριέλα Μοντάνιο από την πλευρά της στηλίτευσε το ότι η αστυνομία σκοπεύει να συλλάβει τον Μοράλες, ως χθες τον τελευταίο εναπομείναντα ηγέτη του λεγόμενου «ροζ κύματος» της περασμένης δεκαετίας στη Λατινική Αμερική.

«Η βολιβιανή αστυνομία σκοπεύει να θέσει παράνομα υπό κράτηση τον Έβο Μοράλες. Καταδικάζουμε αυτή την τρέλα ενώπιον όλου του κόσμου», τόνισε η Μοντάνιο μέσω Twitter.

Το Μεξικό προσφέρει άσυλο στον Έβο Μοράλες

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρδ προσέφερε χθες Κυριακή άσυλο στον Έβο Μοράλες εάν το επιθυμεί μετά την παραίτησή του από την προεδρία της Βολιβίας και γνωστοποίησε ότι η μεξικανική πρεσβεία έχει ήδη υποδεχθεί περίπου είκοσι κυβερνητικούς αξιωματούχους και κοινοβουλευτικούς. Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ τόνισε νωρίτερα μέσω Twitter ότι η κυβέρνησή του κατέγραψε την «υπεύθυνη συμπεριφορά του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ο οποίος προτίμησε να παραιτηθεί παρά να εκθέσει το λαό του στη βία».

Ο Εμπράρδ σημείωσε ότι «το Μεξικό, όπως ορίζει η παράδοσή του [σ.σ. να προσφέρει] άσυλο και να μην επεμβαίνει στα εσωτερικά άλλων χωρών, υποδέχθηκε 20 πρόσωπα που ανήκουν στην κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο της Βολιβίας στην επίσημη κατοικία [του μεξικανού πρεσβευτή] στη Λα Πας, και, εάν το αποφασίσει, θα προσφέρουμε επίσης άσυλο στον Έβο Μοράλες».

Ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας έκανε λόγο για «μια συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Βολιβία, την οποία απορρίπτουμε», καθώς είναι «παρόμοια με τα τραγικά γεγονότα που αιματοκύλισαν τη Λατινική Αμερική τον προηγούμενο αιώνα». «Το Μεξικό παραμένει προσηλωμένο στη θέση του για τον σεβασμό της δημοκρατίας και των θεσμών. Όχι στα πραξικοπήματα», συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ του Μεξικού.

Αναταραχή στην Λ.Αμερική

H κυβέρνηση της Κολομβίας ζήτησε χθες «έκτακτη σύγκληση» του διαρκούς συμβουλίου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) για να συζητηθούν οι εξελίξεις στη Βολιβία, όπου ο Έβο Μοράλες υπέβαλε την παραίτησή του από την προεδρία έπειτα από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων και ταραχών εξαιτίας της αμφιλεγόμενης επανεκλογής του στο ανώτατο αξίωμα στις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου.

Η διπλωματία της Χιλής ανακοίνωσε ότι ανησυχεί για τη διακοπή της εκλογικής διαδικασίας στη Βολιβία και κάλεσε να υπάρξει άμεση και ειρηνική λύση στην κρίση στη χώρα, με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Λίγες ώρες αφού ανακοίνωσε την προκήρυξη νέων εκλογών, ο πρόεδρος Έβο Μοράλες παραιτήθηκε εν μέσω των διαδηλώσεων και των ταραχών που συνεχίζονταν από την επομένη των εκλογών της 20ής Οκτωβρίου που κέρδισε, αποτέλεσμα που η αντιπολίτευση χαρακτήρισε προϊόν νοθείας.

Η έδρα της πρεσβείας της Βενεζουέλας στη Λα Πας καταλήφθηκε χθες Κυριακή από «κουκουλοφόρους», μετά την παραίτηση από την προεδρία του Έβο Μοράλες, πιστού συμμάχου της κυβέρνησης του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε η πρεσβεύτρια του Καράκας, η Κρισμπελί Γκονσάλες, στο ABI, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βολιβίας.

«Εφοδιασμένοι με δυναμίτη, κουκουλοφόροι διαδηλωτές με ασπίδες κατέλαβαν την πρεσβεία της Βενεζουέλας στη Βολιβία. Είμαστε καλά και σε ασφαλές σημείο, αλλά θέλουν να διαπράξουν σφαγή. Βοηθήστε μας να καταγγείλουμε αυτή τη βαρβαρότητα», είπε η διπλωμάτισσα στο πρακτορείο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο καταδίκασε με «κατηγορηματικό» τρόπο το «πραξικόπημα» στη Βολιβία, μετά την παραίτηση του Μοράλες, έπειτα από τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης και αιματηρών ταραχών στη χώρα της Λατινικής Αμερι

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες χαρακτήρισε χθες Κυριακή μέσω Twitter «πραξικόπημα» την εξέλιξη της πολιτικής κρίσης στη Βολιβία που οδήγησε στην παραίτηση τον πρόεδρο Έβο Μοράλες.

«Στη Βολιβία έγινε πραξικόπημα με τη συντονισμένη δράση βίαιων πολιτών, στελεχών της αστυνομίας τα οποία στασίασαν και την παθητικότητα του στρατού. Πρόκειται για ένα πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Έβο Μοράλες, ο οποίος είχε προκηρύξει νέα εκλογική διαδικασία», ανέφερε ο Φερνάντες, περονιστής κεντροαριστερός ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του τη 10η Δεκεμβρίου.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP –  Reuters – TASS

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα