back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βρετανικές εκλογές: Μείωση της μετανάστευσης στη Βρετανία υπόσχονται οι Τόρις

Διαβάστε επίσης

Το Συντηρητικό κόμμα θα περιορίσει τον συνολικό αριθμό των μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο εάν κερδίσει  τις εκλογές, υπογράμμισε η υπουργός των Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.

Ανώτερα στελέχη των Τόρις  είχαν αποφύγει μέχρι σήμερα να προχωρήσουν  σε μια τέτοια δέσμευση προς το εκλογικό σώμα πριν ανακοινωθεί επίσημα η μεταναστευτική πολιτική του κόμματος στη μετα-Brexit εποχή, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Ο υφυπουργός των Εσωτερικών Μπράντον Λούις επανέλαβε ότι –  «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ανάγκη να αποχωρήσει από την ΕΕ ώστε να θέσουμε τέλος στην ελεύθερη διακίνηση». «Στόχος μιας κυβέρνησης  Συντηρητικών υπό τον Μπόρις Τζόνσον θα είναι η μείωση του αριθμού των μεταναστών», υπογράμμισε ο κ. Λούις.

Το Εργατικό κόμμα δεν έχει ανακοινώσει ακόμη επίσημα τις προτάσεις του για το μεταναστευτικό αλλά με αφορμή τις δηλώσεις της κ. Πατέλ, η υπουργός  Επιχειρήσεων της σκιώδους κυβέρνησης Λόρα Πίντκοκ ισχυρίσθηκε ότι – «οι Τόρις έχουν αθετήσει όλες τους τις υποσχέσεις που έχουν κάνει για τη μετανάστευση».

Σημείωσε επίσης η κ. Πίντκοκ  ότι οι στόχοι των Συντηρητικών για τη μείωση του αριθμού των μεταναστών είναι «αυθαίρετοι», ενώ τόνισε ότι – «το πραγματικό πρόβλημα είναι οι εκμεταλλευτές  επιχειρηματίες που μειώνουν τους μισθούς».

Εκπρόσωπος του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος  (SNP) ανέφερε ότι ο περιορισμός της μετανάστευσης θα έχει «τεράστιες δυσμενείς επιπτώσεις» στην οικονομία της Σκωτίας και πρότεινε το όλο θέμα να εξεταστεί από την τοπική κυβέρνηση.

Από την πλευρά της η  εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Κριστίν Τζαρντίν έσπευσε να δηλώσει ότι η προσέγγιση των Συντηρητικών στο μεταναστευτικό συνιστά –   «προσβολή για εκατομμύρια ανθρώπους που ήρθαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και έκαναν αυτή τη χώρα τη νέα τους πατρίδα».

Επιλεκτικό σύστημα μετανάστευσης προτείνουν οι Συντηρητικοί   

Για τη μετανάστευση  το Συντηρητικό κόμμα έχει ως πρότυπο το σύστημα που εφαρμόζεται στην Αυστραλία. Το μοντέλο της Αυστραλίας δεν επιδιώκει μόνο να διατηρήσει τα σύνορα ασφαλή και να δώσει προτεραιότητα σε μετανάστες με υψηλή εξειδίκευση. Επίσης , έχει να κάνει και με την ιδέα μιας πολιτιστικής κληρονομιάς που οι μετανάστες οφείλουν να αγκαλιάσουν.

Αυτό το σύστημα που λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα προσόντα και τις δεξιότητες των αιτούντων να μεταναστεύσουν καθώς και άλλους παράγοντες (points- based system) θα ήθελαν να εφαρμόσουν οι Τόρις.

Το Συντηρητικό κόμμα πάντως  αναμένεται να εγκαταλείψει τη μακροχρόνια δέσμευση του για τον περιορισμό της «καθαρής μετανάστευσης» – δηλαδή της διαφοράς μεταξύ του αριθμού των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα και εκείνων που αποχωρούν. Στο παρελθόν στόχος ήταν ο αριθμός αυτός να μη ξεπερνάει τις 100.00, αλλά επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις των Συντηρητικών απέτυχαν  να εκπληρώσουν αυτό τον στόχο.

Την περασμένη εβδομάδα η υφυπουργός των Εσωτερικών Βικτώρια Άτκινς αρνήθηκε να δεσμευτεί στη συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο του BBС (Today Programme, Radio 4) ότι μια νέα κυβέρνηση Συντηρητικών υπό τον Μπόρις Τζόνσον  θα μειώσει το συνολικό αριθμό των μεταναστών.

Αλλά σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο των Εσωτερικών σήμερα η υπουργός , η κ. Πρίτι Πατέλ, υπογραμμίζει: «Θα πετύχουμε τη συνολική μείωση της μετανάστευσης εφόσον εγκαινιάσουμε μια πολιτική που να είναι περισσότερο δεκτική και ευέλικτη στις πραγματικές ανάγκες που έχει η χώρα για άτομα με εξειδίκευση , όπως είναι οι επιστήμονες και οι ιατροί».

Η κ. Πατέλ  εξάλλου υποστήριξε ότι η ανάδειξη στην εξουσία μιας κυβέρνησης Εργατικών θα συντείνει στη «θεαματική αύξηση του αριθμού των μεταναστών», γεγονός  που με τη σειρά του θα σημαίνει «τεράστια επιβάρυνση» για το δημόσιο σύστημα υγείας (NHS) και για άλλες κοινωνικές υπηρεσίες.

Βύρων Καρύδης 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα