back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Φακές σούπα ή…. «το κρέας των φτωχών»

Διαβάστε επίσης

Οι φακές καταναλώνονται από τους προϊστορικούς χρόνους και πιστεύεται, ότι προέρχονται από την Κεντρική Ασία, είναι δε τόσο θρεπτικές, που λέγεται, ότι οι δούλοι που εργάζονταν για την κατασκευή των πυραμίδων στην Αίγυπτο, έτρωγαν πολλές φακές και έτσι αναπλήρωναν το κρέας.
Πάντως ως «το κρέας των φτωχών», πλασαρίστηκε κάπου στον 19ο αιώνα, από την γυναίκα ενός Λουδοβίκου, δεν θυμάμαι ποιου, η οποία τις έδινε στο προσωπικό του παλατιού για το φαγητό τους και έτσι αναπλήρωνε το κρέας που δεν τους έδινε.
Και για του λόγου το αληθές να σας πω, πως 50 γραμμάρια φακής, περιέχουν όση πρωτεΐνη έχουν και 67 γραμμάρια μοσχαρίσιου κρέατος.

Αυτά τα ολίγα για την φακή δυναμίτη και πάμε να την βράσουμε
Βάζουμε τις φακές μας σ ένα σουρωτήρι και τις ξεπλένουμε για να φύγουν οι σκόνες, την ποσότητα την καθορίζετε εσείς, ανάλογα με τα άτομα που θα την… τιμήσουν.
Αφού την ξεπλύνουμε, την βάζουμε στην κατσαρόλα, ρίχνουμε τριμμένη ντομάτα, λάδι, αλατοπίπερο, δαφνόφυλλα, λίγο κρεμμυδάκι ξερό περασμένο στο μούλτι και αν σας αρέσει το σκόρδο, βάλτε μια σκελίδα που στο τέλος θα την πετάξετε, εγώ δεν βάζω ποτέ σκόρδο.
Θα βάζετε πάντα τελευταίο το νερό, είπαμε, πως ανάλογα με την ποσότητα της φακής είναι και το νερό και το βάζουμε στο τέλος, ώστε μετά το λάδι και την ντομάτα να βάλετε όσο χρειάζεται, για να μην κάνετε φακές μπλούμ, κατά την έκφραση του στρατού, αλλά «χυλωμένη».
Η φακή χρειάζεται για να βράσει, περίπου μια ώρα στην κανονική κατσαρόλα με επιστασία, γιατί σίγουρα θα χρειαστεί και λίγο παραπάνω νερό να ρίξετε μέχρι το τέλος, ενώ στην χύτρα ταχύτητας 25 λεπτά, ακούραστα…
Αυτό ήταν, η φακή μας είναι έτοιμη, αν σας αρέσει, ρίχνετε λίγο ξύδι και την ανακατεύετε, εμένα μου διεγείρει την όσφρηση και την όρεξη.
Συνοδεύεται με μια ωραία πράσινη σαλάτα, η σαλάτα λάχανο, φρέσκο ψωμάκι και άσπρο τυρί…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα