back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σε πολιτικό και κοινωνικό ναρκοπέδιο τείνει να εξελιχθεί το ασφαλιστικό

Διαβάστε επίσης

Την ώρα που τα συνδικάτα δηλώνουν έτοιμα να αντιπαρατεθούν δυναμικά στις επικείμενες παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό, εντός του υπουργείου Εργασίας καταγράφονται αρρυθμίες σχετικά με τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Παράλληλα, δημοσιοποιήθηκε προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας αναφορικά με την επαγγελματική ασφάλιση.

Στην διάψευση δημοσιεύματος του πρακτορείου Reuters, προέβη ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί κυβερνητικού σχεδίου υπό την εποπτεία του υφυπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων Νότη Μηταράκη, περί πώλησης οφειλών ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σε ιδιώτες επενδυτές.

Κι ενώ δεν έχει διεκρινιστεί το αν υπάρχει το σχέδιο αυτό και από που προήλθε η διαρροή προς το πρακτορείο, τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, παρά την πρόσφατη ρύθμιση των 120 δόσεων ξεπερνούν τα 35 δις ευρώ.

Μάλιστα, η είσπραξη μεγάλου μέρους αυτών, θεωρείται αδύνατη…

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την εκ βάθρων αλλαγή του συστήματος επικουρικής ασφάλισης, με την δημιουργία ατομικού ασφαλιστικού κουμπαρά και την δραστηριοποίηση επαγγελματικών και ιδιωτικών ασφαλιστικών σχημάτων, αναμένεται να πάρει την μορφή νομοσχεδίου το αργότερο έως τον Ιανουάριο.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έδωσε το “πράσινο φως” για την ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης η οποία συνδέεται με ιδιώτες, δημοσιοποιώντας προς δημόσια διαβούλευση σχετικό ν/σ.

Πρόκειται για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία ευρωπαϊκής οδηγίας για τις δραστηριότητες και την εποπτεία των ιδρυμάτων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών.

Σε ετοιμοτητά τα συνδικάτα

Τα συνδικάτα, προειδοποιούν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην επίμαχη ρύθμιση, υποστηρίζοντας ότι καταργεί τον δημόσιο χαρακτήρα της επικουρικής ασφάλισης.

Ήδη, το ΠΑΜΕ έχει προαναγγείλει, σε συνεργασία με το συντονιστικό των συνταξιουχικών οργανώσεων, συλλαλητήριο για το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στην Αθήνα και ολες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα