back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή σήμερα το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

Διαβάστε επίσης

Χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς τις βασικές προωθούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, κατατίθεται σήμερα Παρασκευή στη Βουλή το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σχέση με το κείμενο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, με βάση τις τοποθετήσεις στη διαβούλευση θα υπάρχουν μικρές αλλαγές σε επιμέρους διατάξεις, χωρίς ωστόσο αυτές να μεταβάλλουν τις κατευθυντήριες γραμμές των πολιτικών που έχει εκπονήσει το υπουργείο.
Μετά την κατάθεση του σχεδίου νόμου, την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στις Επιτροπές. Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε στη συνέχεια να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο νόμου προβλέπει μία μεγάλη σειρά μέτρων για τη ΔΕΗ, ξεκινώντας από την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος για το καινούριο προσωπικό της επιχείρησης, με παράλληλη άρση της μονιμότητάς του.

Επίσης, περιλαμβάνει τη σύσταση της Επιτροπής Αμοιβών και Προσλήψεων, η οποία θα εισηγείται στο Δ.Σ. την πολιτική των προσλήψεων, οι οποίες θα γίνονται επίσης με πιο ευέλικτο τρόπο. Κι αυτό γιατί το ΑΣΕΠ θα έχει πλέον ελεγκτικό ρόλο επί του οριστικού πίνακα προσληπτέων κάθε σχετικής προκήρυξης, ο οποίος θα καταρτίζεται από την ίδια την επιχείρηση.
Επιπλέον, οι αλλαγές αυτές αφορούν και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και τον ΔΕΔΔΗΕ.

Με στόχο την ανανέωση του προσωπικού και τη μείωση του μισθολογικού κόστους στον Όμιλο, με το σχέδιο νόμου θεσπίζονται παράλληλα τρία συστήματα κινητικότητας. Επίσης, με τις ρυθμίσεις του ανοίγει ο δρόμος για την τιτλοποίηση λήξιπρόθεσμων οφειλών της επιχείρησης, καθώς προβλέπεται δυνατότητα πώλησης των απαιτήσεων της ΔΕΗ (κατ’ αναλογία με τα δάνεια των τραπεζών) από πελάτες με οφειλές.

Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Το σχέδιο νόμου θα ανοίγει επίσης τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, με τη μερική διάσπαση της υφιστάμενης επιχείρησης και τη δημιουργία τριών ανεξάρτητων εταιρικών σχημάτων – της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Όπως είναι γνωστό, το Δημόσιο θα εκχωρήσει στις δύο τελευταίες το σύνολο (65%) των μετοχών του.
Επίσης, υπάρχουν ρυθμίσεις για την επιτάχυνση εφαρμογής του Μοντέλου-Στόχου, για την αναπροσαρμογή των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας του νυχτερινού τιμολογίου, καθώς και για την περαιτέρω προώθηση των επενδύσεων στια ΑΠΕ.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα