back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βρετανία: H προστασία του περιβάλλοντος κεντρικό θέμα των εκλογών του Δεκεμβρίου

Διαβάστε επίσης

Τριάντα εκατομμύρια δένδρα το χρόνο έως το έτος 2025 προτίθεται να φυτεύσει το Συντηρητικό κόμμα εάν κερδίσει τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου . Το διπλάσιο αριθμό διατείνεται ότι θα φυτεύσει το κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών εάν έρθει στην εξουσία.
Μία κυβέρνηση Συντηρητικών υπό τον Μπόρις Τζόνσον σκοπεύσει να διαθέσει το ποσό των £640 εκατομ. για τη δενδροφύτευση και για την αποξήρανση των ελώδων περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το σχέδιο των Τόρις έσπευσε να το απορρίψει το Εργατικό κόμμα , εκπρόσωπος του οποίου τόνισε ότι – “ο πρωθυπουργός έχει μια άθλια προϊστορία αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος”.
Το Εργατικό Κόμμα υποστηρίζει ότι το πρόγραμμά του για τη δενδροφύτευση – “θα έχει ως οδηγό την επιστήμη”.
Οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της δασοκομίας λένε ότι απαιτείται ένα τεράστιο πρόγραμμα δενδροφύτευσης προκειμένου η Βρετανία να έχει πιθανότητες να μειώσει ουσιαστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Ισχυρίζονται επίσης οι εμπειρογνώμονες ότι ο στόχος των Τόρις για τη δενδροφύτευση 30.000 στρεμμάτων ετησίως, αν και δύσκολος , είναι εφικτός, αλλά θα εξαρτηθεί από τον προσεκτικό σχεδιασμό – “να βρεθούν τα κατάλληλα δέντρα στις κατάλληλες θέσεις” – όπως το έθεσε ένας ειδικός.
Η όλη προσπάθεια θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί σωστά και να υπάρξει ένας συντονισμός πολλών διαφορετικών κυβερνητικών φορέων, οργανώσεων και αγροτικών συνεταιρισμών. “Αυτό δεν είναι εύκολο έργο”, σημείωσε ο ειδικός.

“Ψηφίστε Μπλε και γίνετε Πράσινοι”

Η πρόταση του Συντηρητικού κόμματος για το περιβάλλον – το σχέδιο είναι γνωστό ως Nature for Climate – προβλέπει τον τριπλασιασμό του ρυθμού της δενδροφύτευσης με στόχο την κάλυψη 30.000 στρεμμάτων σε ετήσια βάση.
Η Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (Committee on Climate Change) – ένα συμβουλευτικό σώμα ειδικών – θεωρεί ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός.
Αυτός όμως ο στόχος είναι πάρα πολύ αισιόδοξος εάν λάβουμε υπόψη , όπως υπογραμμίζουν τα αντιπολιτευόμενα κόμματα , ότι τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις των Συντηρητικών απέτυχαν να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους για τη δενδροφύτευση.
Ο αρχηγός του Συντηρητικού κόμματος και πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι δεν υπάρχει – “τίποτα πιο συντηρητικό παρά η προστασία του περιβάλλοντος μας”.
Ο κ. Τζόνσον τόνισε επίσης αυτή την εβδομάδα ότι τα μέτρα των Τόρις που προβλέπονται για το περιβάλλον στοχεύουν – “στη δέσμευση που έχουμε πάρει έναντι της διεθνούς κοινότητας”- για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου σε μηδενική βάση ως το 2050.
Οι Τόρις σε αυτές τις εκλογές φαίνεται ότι σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος θα χρησιμοποιήσουν το σύνθημα “Ψηφίστε Μπλε και γίνετε Πράσινοι” (Vote Blue, Go Green) – σύνθημα που είχε εγκρίνει ο Ντέιβιντ Κάμερον το 2010 αλλά που εγκατέλειψε μόλις ανήλθε στην εξουσία.
Το κόμμα του κ. Τζόνσον ανακοίνωσε επίσης ένα πρόγραμμα που το ονόμασε “Blue Planet” , ύψους 500 εκατομμυρίων λιρών στερλινών για τα επόμενα πέντε χρόνια, με στόχο να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες στην προσπάθειά τους να προστατευθούν οι θάλασσες και οι ωκεανοί.
Το ποσό αυτό είναι θα είναι μέρος του προϋπολογισμού που προβλέπεται για τη Διεθνή Βοήθεια.
Τα χρήματα θα προορίζονται, παραδείγματος χάρη , για τη συντήρηση των βρετανικών δορυφόρων που παρακολουθούν το θαλάσσιο περιβάλλον και για την εξασφάλιση οι προστατευόμενες περιοχές να μην υπόκεινται σε παράνομη αλιεία.

“Ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη Γη”

Από την πλευρά τους οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν δηλώσει ότι το φιλόδοξο σχέδιό τους για τη δενδροφύτευση κάθε χρόνο 40.000 στρεμμάτων , για την οποία εκτιμάται ότι θα χρειάζονται 60 εκατομμύρια δέντρα , θα έχει ως αποτέλεσμα η δασική κάλυψη του Ηνωμένου Βασιλείου να έχει αυξηθεί κατά ένα εκατομμύριο εκτάρια μέχρι το 2045.
“Το μεγαλύτερο πρόγραμμα δενδροφύτευσης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου”, όπως υποστηρίζουν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, – είναι μέρος του σχεδίου του κόμματος για την παντελή εξάλειψη των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου πέντε χρόνια νωρίτερα πριν από το 2050.
“Μόνο οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν ένα ριζοσπαστικό σχέδιο ώστε να υπάρξει πραγματικός αντίκτυπος στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη μας”, δήλωσε πρόσφατα η ηγέτης του κόμματος Τζο Σουίνσον.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα