back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

46η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου – Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας

Διαβάστε επίσης

Στις τέσσερις το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσει η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία με την οποία και κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Σταδιακή επέκταση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων σε Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Λεωφόρο Αλεξάνδρας, καθώς και στους παράλληλους και κάθετους δρόμους.

Με εντολή της αστυνομίας στις τρεις μετά το μεσημέρι κλείνει ο σταθμός του Μετρό “Μέγαρο Μουσικής”. Στις τέσσερις και μισή κλείνουν οι σταθμοί “Ευαγγελισμός” και Σύνταγμα.

Μήνυμα ενότητας στέλνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου. Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του στο Facebook, «Αφήνουμε πίσω ψεύτικα, διχαστικά, συνθήματα. Κάνουμε την φετινή επέτειο αφετηρία περισυλλογής, ευθύνης και προόδου. Ενωμένοι οι Έλληνες, οικοδομούμε μια καλύτερη Ελλάδα».

Με μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο μήνυμα του Πολυτεχνείου και στην επικαιρότητα του φετινού εορτασμού του, κάνοντας παράλληλα επίθεση στην κυβέρνηση για «τους παλιούς υμνητές της Χούντας που έχει στους κόλπους της» και γιατί «αναβάθμισε την καταστολή σε κυβερνητική στρατηγική».

Αναφέρει συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός: «46 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, θυμόμαστε, την έφοδο των παιδιών του Νοέμβρη στον ουρανό και τιμούμε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία. Αλλά και όλες και όλους εκείνους που είπαν το μεγάλο “Όχι” στην αμερικανοκίνητη χούντα, όταν αυτό το “Όχι” κόστιζε διωγμούς, βασανιστήρια, φυλακίσεις, εξορίες». Ακολούθως τονίζει ότι «Φέτος έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε εκεί» και εξηγεί: «Όχι μόνο γιατί οι παλιοί υμνητές της χούντας δε βρίσκονται πια μόνο στο περιθώριο αλλά και σε κυβερνητικούς θώκους να ομνύουν στη κανονικότητα. Ούτε μόνο γιατί η άγρια καταστολή αναβαθμίζεται σε κυβερνητική στρατηγική αναγκαστικότητας. Θα είμαστε εκεί κυρίως για να στείλουμε μήνυμα αντίστασης στο κύμα της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης αλλά και σε όσους έχουν προεξοφλήσει ότι ήρθε το τέλος της ιστορίας».


«Είτε με μολότοφ, είτε με γκλομπ, η βία στην πλάτη της Δημοκρατίας, είναι πληγή στο σώμα της εθνικής μας αξιοπρέπειας», τονίζει για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

«Ούτε ανομία, ούτε αστυνομία στα Πανεπιστήμια», δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Υπογραμμίζει ότι οι γιάφκες, τα στειλιάρια, τα μάρμαρα και η τρομοκράτηση καθηγητών, είναι παρανομία.

«Τιμούμε τις θυσίες όσων στάθηκαν απέναντι στο καθεστώς της επταετίας», τονίζει μεταξύ άλλων στο μήνυμά της η ΟΝΝΕΔ και σημειώνει ότι «σήμερα, οι φοιτητές δίνουν και κερδίζουν τη μάχη της πανεπιστημιακής ειρήνης, της ανεμπόδιστης διακίνησης των ιδεών, της ακαδημαϊκής ελευθερίας όλων και όχι της ασυδοσίας των λίγων».

Στο επίκεντρο των μέτρων ασφαλείας θα είναι και φέτος η περιοχή των Εξαρχείων, όπου συνηθίζουν να δρουν οι κουκουλοφόροι μετά το τέλος της μεγάλης πορείας και να πραγματοποιούν καταδρομικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει κάνει ειδικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση όσων ανεβαίνουν σε ταράτσες πολυκατοικιών στα Εξάρχεια όπου κρύβουν «πολεμοφόδια», ενώ πετούν από εκεί διάφορα αντικείμενα με στόχο αστυνομικούς.

Τα δύο drones και το ελικόπτερο θα μεταδίδουν συνεχώς εικόνες στο Κέντρο Επιχειρήσεων, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα η αστυνομία και να αντιδράσει ανάλογα. Σημειώνεται, ότι στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων θα βρίσκονται και αστυνομικοί με πολιτικά.

Παράλληλα, θα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από κυβερνητικά κτίρια, πρεσβείες, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ειδικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών(πρώην ΑΣΟΕΕ) όπου σημειώθηκαν επεισόδια τις προηγούμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται, ότι έπειτα από ειδική αστυνομική επιχείρηση σε εσωτερικούς χώρους της ΑΣΟΕΕ βρέθηκαν κράνη, κοντάρια, κουκούλες και διάφορα άλλα είδη.

Η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι οι χώροι αυτοί αποτελούσαν το ορμητήριο για επιθέσεις κατά αστυνομικών δυνάμεων. Η διαφορά φέτος, με την κατάργηση του ασύλου, είναι ότι η αστυνομία θα μπορεί να επιχειρήσει και μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Επίσης, για πρώτη φορά θα είναι στους δρόμους και η νεοσύστατη Ομάδα «Δράση» που αντικατέστησε την «ΔΕΛΤΑ». Πενήντα αστυνομικοί, σε πέντε ομάδες των δέκα, που θα επιβαίνουν σε δίκυκλα, θα κινούνται διαρκώς σε όλους τους χώρους του κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα στα Εξάρχεια, ενώ θα υποστηρίζουν τις ενέργειες των ΜΑΤ.

Σημειώνεται, ότι η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ έχει δώσει εντολές στου αστυνομικούς που θα πραγματοποιούν περιπολίες να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας, γιατί υπάρχει φόβος για επιθέσεις εναντίον τους.

«Η αστυνομία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα κάνει ό,τι είναι εφικτό για να διεξαχθούν ομαλά οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Είναι σε ετοιμότητα και θα διαφυλάξει, μεταξύ άλλων, τα δημόσια κτίρια και ειδικά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα», τονίζουν χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο πηγές της ΕΛ.ΑΣ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το πρωί, συνεργείο προχώρησε στην απομάκρυνση των πινακίδων τηλεματικής που ενημερώνουν τους επιβάτες τον χρόνο άφιξης των λεωφορείων και των τρόλεϊ έξω από το Πολυτεχνείο, προκειμένου να μην καταστραφούν σε τυχόν επεισόδια.

Ένταση χθες στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ – Κατέστρεψαν το στεφάνι του ΣΥΡΙΖΑ

Φοιτητές που είχαν αποκλείσει την είσοδο της Σχολής, δεν επέτρεψαν αρχικά σε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ να περάσει προκειμένου να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Επικράτησε ένταση προς στιγμήν με συνέπεια να ανέβουν οι τόνοι και να υπάρξουν σπρωξίματα και αντεγκλήσεις μεταξύ των ατόμων.

Όταν τελικά τα μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατάφεραν να καταθέσουν το στεφάνι, οι φοιτητές το πήραν και το κατέστρεψαν.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και thestival.gr

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα