back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Βρετανία: Η μετανάστευση στο στόχαστρο των Τόρις

Διαβάστε επίσης

Λεπτομέρειες για τη μεταναστευτική πολιτική του Συντηρητικού κόμματος έχουν γίνει γνωστές αυτό το Σαββατοκύριακο. Στην μετα-Brexit εποχή όλοι οι μετανάστες από όπου και αν προέρχονται θα αντιμετωπίζονται – “επί ίσοις όροις” – σημείωναν αξιωματούχοι του κόμματος.
Το κόστος για τη χρησιμοποίηση του δημοσίου συστήματος υγείας (NHS) από τους μετανάστες θα αυξηθεί ενώ θα αλλάξουν και οι κανονισμοί παροχής επιδομάτων που σήμερα ευνοούν τους μετανάστες από τις χώρες της ΕΕ.
Οι Τόρις υπογραμμίζουν ότι επιδιώκουν να έρχονται και να εγκαθίστανται στη χώρα – “οι περισσότερο έξυπνοι και αυτοί που έχουν τα περισσότερα προσόντα”.
Εκπρόσωποι όμως της επιχειρηματικής κοινότητας τονίζουν ότι οι επιχειρήσεις τους έχουν ανάγκη από εξειδικευμένους εργάτες όλων των ειδικοτήτων.
Στις αρχές της εβδομάδας ο αρχηγός του Συντηρητικού κόμματος και πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι εάν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου μήνα θα προσπαθήσει να μειώσει τον αριθμό των ανειδίκευτων εργατών που θέλουν να μεταναστεύσουν στη Βρετανία.

 

Άδεια εργασίας και ενιαίο σύστημα παροχών για όλους τους μετανάστες

Η μεταναστευτική πολιτική των Τόρις προβλέπει ότι τον Ιανουάριο του 2021 θα έχει τερματισθεί η ελεύθερη διακίνηση που επιτρέπει στους Ευρωπαίους πολίτες να έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο με στόχο την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Μετά το Brexit για τη μεγάλη πλειοψηφία των επίδοξων μεταναστών θα απαιτείται να υπάρχει προσφορά εργασίας – δηλαδή να έχουν βρει δουλειά – ώστε να έχουν τη δυνατότητα να έρθουν και να εγκατασταθούν στη χώρα. Από αυτόν τον γενικό κανόνα θα εξαιρείται μικρός αριθμός μεταναστών όπως είναι οι ιδιαίτερα προικισμένοι επιστήμονες.
Παράλληλα θα υπάρξει “γενική εξίσωση” των κανονισμών που αφορούν τα κοινωνικά επιδόματα , γεγονός που σημαίνει ότι οι πολίτες των χωρών της ΕΕ , όπως και οι υπόλοιποι μετανάστες , θα πρέπει να περιμένουν πέντε χρόνια εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν να έχουν το δικαίωμα πρόσβασης στο σύστημα παροχών ενώ δεν θα είναι σε θέση να στέλνουν τα επιδόματα για τα παιδιά τους στο εξωτερικό.
Εξάλλου σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες των Συντηρητικών η επιπλέον επιβάρυνση που καταβάλουν όλοι οι μετανάστες για τις υπηρεσίες που προσφέρει το δημόσιο σύστημα υγείας θα αυξηθεί από £400 σε £625 τον χρόνο. Την αύξηση αυτή θα την επιβαρυνθούν και οι μετανάστες από την ΕΕ.
“Η αποχώρησή μας από την ΕΕ θα μας δώσει την ευκαιρία να είμαστε περισσότερο δίκαιοι και να διασφαλίσουμε όσοι έρχονται εδώ να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο”, υπογράμμισε ο κ. Τζόνσον.
Από τη μεριά της η υπουργός των Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ έσπευσε να δηλώσει ότι μετά το Brexit – “ η μετανάστευση θα υπόκειται σε δημοκρατικό έλεγχο γεγονός που θα επιτρέψει τη μείωση του συνολικού αριθμού των μεταναστών”.

 

Το “points- system” της Αυστραλίας υπόδειγμα για τους Συντηρητικούς

Οι Συντηρητικοί λένε ότι θα εισαγάγουν ένα σύστημα που θα βασίζεται στο “points-system” της Αυστραλίας , το οποίο εξετάζει τα προσόντα και τις δεξιότητες των μεταναστών και αν τελικά πληρούν ορισμένα κριτήρια.
Τα τελευταία χρόνια, το Συντηρητικό κόμμα είχε θέσει ως μακροχρόνιο στόχο τη μείωση της “καθαρής μετανάστευσης” σε λιγότερο από 100.000 μετανάστες ετησίως. “Καθαρή μετανάστευση” (net migration) είναι η διαφορά μεταξύ του αριθμού των μεταναστών που εγκαθίστανται στη χώρα και του αριθμού εκείνων που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την Γηραιά Αλβιώνα.
Ο στόχος αυτός που αρχικά ήταν δέσμευση της κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον και είχε συμπεριληφθεί και στο εκλογικό μανιφέστο του 2017 ποτέ δεν επετεύχθη ενώ παράλληλα είχαν ασκηθεί πιέσεις να πάψει να είναι η επίσημη πολιτική του κόμματος αναφορικά με το μεταναστευτικό.
Όταν δημοσιεύθηκαν πέρυσι τα σχέδια προτάσεων για ένα νέο σύστημα μετανάστευσης , ο στόχος μείωσης της “καθαρής μετανάστευσης” σε 100.000 ετησίως αφέθηκε απέξω από τις προτάσεις των Τόρις.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η κ. Πατέλ είπε ότι το Συντηρητικό κόμμα – “θα προσπαθήσει να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών μέσω καλύτερων ελέγχων” – αλλά μια κυβέρνηση υπό τον Μπόρις Τζόνσον δεν έχει πρόθεση να θέσει “αυθαίρετους στόχους” αναφορικά με την “καθαρή μετανάστευση”, υπογράμμισε η κ. Πατέλ.
To Εργατικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει ανακοινώσει ακόμη επίσημα την πολιτική του για τη μετανάστευση. Αναμένουμε να γνωρίζουμε λεπτομέρειες όταν κοινοποιηθεί επίσημα την ερχόμενη Πέμπτη το μανιφέστο του κόμματος για τις εκλογές του 2019.
Ωστόσο, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι θα δεσμευθεί – “σε μια δίκαιη μεταναστευτική διαδικασία που αναγνωρίζει την τεράστια συμβολή των μεταναστών που εργάζονται σε αυτή τη χώρα” .
“Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές σχετικά με τις ανάγκες της οικονομίας μας για να μπορούμε να φέρουμε εξειδικευμένους μετανάστες που μπορούν να μας βοηθήσουν”, πρόσθεσε ο κ. Κόρμπιν.
Τέλος εκπρόσωπος του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) σημείωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η μείωση της μετανάστευσης θα ήταν “εξαιρετικά επιζήμια” για την οικονομία της Σκωτίας και πρότεινε να επιληφθεί του θέματος η τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα