back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ανάρπαστα τα εμβόλια της γρίπης

Διαβάστε επίσης

Η εκστρατεία για την διενέρεγια αντιγριπικού εμβολιασμού φαίνεται ότι έχει πολύ καλά αποτελέσματα καθώς πάνω από 1,5 εκατομμύριο Έλληνες έχουν ήδη εμβολιασθεί.

Εως σήμερα έχουν διατεθεί στα φαρμακεία περίπου 2.350.000 δόσεις –δηλαδή όσες περίπου διατέθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της περυσινής περιόδου αντιγριπικού εμβολιασμού–, ενώ εκκρεμεί η παράδοση περίπου 500.000 δόσεων.

Άτομα κυρίως από τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού έσπευσαν φέτος από νωρίς να κάνουν το εμβόλιο και είναι ενδεικτικό ότι σήμερα στα περισσότερα φαρμακεία υπάρχουν λίστες αναμονής για την επόμενη και τελευταία παραλαβή των αντιγριπικών εμβολίων.

Από τις αρχές Οκτωβρίου έως και τις 10 Νοεμβρίου έχουν εκδοθεί λίγο περισσότερες από 1.800.000 ιατρικές συνταγές για αντιγριπικά εμβόλια, εκ των οποίων έχουν εκτελεσθεί 1.580.000 συνταγές.

Με βάση αυτούς τους αριθμούς και με δεδομένο ότι συνολικά την περυσινή περίοδο της γρίπης είχαν συνταγογραφηθεί 1.928.361 αντιγριπικά εμβόλια, δεν αποκλείεται να έχουμε φέτος «ρεκόρ» αντιγριπικού εμβολιασμού.

Συνολικά φέτος αναμένεται να διατεθούν στη χώρα μας περίπου 2.800.000 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου. Τα εμβόλια ξεκίνησαν να διατίθενται από τις αρχές Οκτωβρίου και τα τελευταία αναμένεται να προωθηθούν στα φαρμακεία έως το τέλος του μήνα.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες στέλνουν τμηματικά τις δόσεις που έχουν παραγγελθεί. Ετσι, σήμερα στα περισσότερα φαρμακεία τα εμβόλια έχουν εξαντληθεί, ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί ότι πρόκειται για μια προσωρινή έλλειψη, καθώς έως το τέλος του μήνα θα έχουν διατεθεί όλες οι προβλεπόμενες ποσότητες».

Προς το παρόν, η εποχική έξαρση της γρίπης δεν έχει κάνει την εμφάνισή της στη χώρα μας, αλλά αναμένεται, όπως κάθε χρόνο, να απασχολήσει το σύστημα Υγείας από τα τέλη Δεκεμβρίου και μετά. Αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο η δραστηριότητα της γρίπης χαρακτηρίζεται σήμερα ως χαμηλή.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα