back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Απάντηση Μενδώνη σε Ζορμπά για ΠΥΡΚΑΛ

Διαβάστε επίσης

Αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ της νυν υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη και της πρώην υπουργού, Μυρσίνης Ζορμπά σχετικά με την ΠΥΡΚΑΛ και τον χαρακτηρισμό της ως ιστορικό τόπο.

Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι  «αν η κ. Ζορμπά επιθυμούσε πράγματι τον χαρακτηρισμό της ΠΥΡΚΑΛ, δεν θα εξαντλούσε την προθεσμία για την υπογραφή της υπουργικής απόφασης».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ

Η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, επιχειρεί να καλύψει τις ευθύνες της, κρυπτόμενη πίσω από προσχηματικές δηλώσεις και έωλες κατηγορίες, δηλώνοντας ότι η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «ψεύδεται ασύστολα και ανερυθρίαστα», επειδή απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα του χαρακτηρισμού ως ιστορικού τόπου του συγκροτήματος της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα, απάντησε ότι «θα αναπέμψει το ζήτημα στο ΚΣΝΜ, προκειμένου να τύχει νέας γνωμοδότησης, καθώς η υπουργική απόφαση χαρακτηρισμού δεν είχε υπογραφεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία», σημειώνοντας ότι «αν υπήρχε η πολιτική βούληση θα μπορούσε να έχει υπογραφεί η πράξη».

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, η εικόνα είναι η εξής:

1. Το θέμα χαρακτηρισμού της ΠΥΡΚΑΛ εισήχθη στο ΚΣΝΜ στις 6/6/2019, αλλά ανεβλήθη, για να πραγματοποιηθεί αυτοψία από τα μέλη του Συμβουλίου.

2. Στις 12/6/2019 πραγματοποιήθηκε η αυτοψία.

3. Το θέμα επανήλθε στο ΚΣΝΜ στις 27/6/2019, ήτοι 21 ημέρες αργότερα από την πρώτη εισαγωγή του.

4. Η κ. Ζορμπά υπέγραψε την υπουργική απόφαση στις 5/7/2019, οπότε και εστάλη προς δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο. Υπεγράφη δηλαδή, την Παρασκευή, προπαραμονή των Εθνικών Εκλογών της 7ης Ιουλίου!

Είναι προφανές ότι η κ. Ζορμπά γνώριζε ότι δεν υπήρχε η παραμικρή δυνατότητα δημοσίευσης του χαρακτηρισμού της ΠΥΡΚΑΛ στο ΦΕΚ, προ των εκλογών. Γνώριζε, δηλαδή, ότι προσχηματικά θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι υπέγραψε τον χαρακτηρισμό, αλλά -φευ!- δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί η πράξη.

Αν η κ. Ζορμπά επιθυμούσε πράγματι τον χαρακτηρισμό της ΠΥΡΚΑΛ, δεν θα εξαντλούσε την προθεσμία για την υπογραφή της υπουργικής απόφασης. Όταν υπάρχει η πολιτική βούληση, το Εθνικό Τυπογραφείο αυθημερόν ανταποκρίνεται. Η κ. Ζορμπά είχε ικανό χρόνο από την 26η Ιουνίου, οπότε το ΚΣΝΜ γνωμοδότησε, για να υπογράψει εγκαίρως και να μεριμνήσει, επίσης εγκαίρως, για την δημοσίευσή της, ώστε να ισχύσει ο χαρακτηρισμός της ΠΥΡΚΑΛ.

Ας είναι πιο φειδωλή στους χαρακτηρισμούς της στο εξής, γιατί με αλχημείες η αλήθεια δεν κρύβεται. Η μόνη δικαιολογία για τον τρόπο που ενήργησε η κ. Ζορμπά, θα ήταν η βεβαιότητά της ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε τις εθνικές εκλογές και ότι εκείνη θα παρέμενε στην καρέκλα του Υπουργού Πολιτισμού. Αλλά, η βούληση του ελληνικού λαού, άλλα υπέδειξε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα