back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βουλή: Ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση για τις αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος

Διαβάστε επίσης

Με τις ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων και παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής, η επί της αρχής συζήτηση επί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος.

Η συζήτηση θα διαρκέσει όλη την εβδομάδα και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου με τις ομιλίες των Πολιτικών Αρχηγών και με την προβλεπόμενη ψηφοφορία επί των αναθεωρητέων διατάξεων του Καταστατικού Χάρτη της χώρας.

«Η συζήτηση αυτή πρέπει να αντισταθεί σε μια σειρά προκαταλήψεων που έχουν διαμορφωθεί στην κοινωνία για δήθεν φθορά των θεσμών τα χρόνια της κρίσης» παρατήρησε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας.

Αντίληψη τακτικισμού και ακραίας πολιτικής υποκρισίας, καταλόγησε στη ΝΔ, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας ότι δεν είναι δείγμα θεσμικής σοβαρότητας να εκλέγετε Πρόεδρος της Δημοκρατίας από απλή σχετική πλειοψηφία όπως προτείνει η συμπολίτευση.

«Αυτή η αναθεώρηση πέρασε κάτω από το ραντάρ του δημοσίου ενδιαφέροντος, καθώς δεν έθιξε σοβαρά θέματα όπως για παράδεισγμα το άρθρο 16» σχολίασε ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος.

Πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ,σχολιάζοντας τις ομιλίες των δύο πρώτων εισηγητών, ανέφεραν τα εξής:
«Από την αποτίμηση των ομιλιών των δύο εισηγητών, φάνηκε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά , αφού η ομιλία του κ.Τζαβάρα ήταν υπερβατική με έντονα ποιοτικά χαρακτηριστικά , ενώ από την άλλη ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε σε μια ομιλία με ιδεοληπτικά και κομματικά χαρακτηριστικά, που δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».
Οι ίδιες πηγές, σημείωναν ότι « η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, θέλει να κρατήσει ψηλά το επίπεδο της συζήτησης που θα εξελιχθεί τις επόμενες μέρες για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και επισημαίνει ότι η σημασία που αποδίδει , αποδεικνύεται και με την παρουσία του πρωθυπουργού στην πρώτη μέρα συζήτησης κατά την οποία δεν παρέστη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Με θετικό μάτι βλέπει η κυβερνητική πλειοψηφία το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης μέσω του Συντάγματος της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, πρόταση που είχε υποβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ και που τώρα φαίνεται διατεθειμένη να στηρίξει και η ΝΔ, όπως άφησε να εννοηθεί ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος και Πρόεδρος της Επιτροπής για την Αναθεώρηση, Ευρυπίδης Στυλιανίδης.

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα