back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Εμβληματική κίνηση εκσυγχρονισμού η απαγόρευση του καπνίσματος

Διαβάστε επίσης

“Η απαγόρευση του καπνίσματος αποτελεί μία τολμηρή πρωτοβουλία για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Μία εμβληματική κίνηση εκσυγχρονισμού και εξευγενισμού της καθημερινότητάς μας”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσημη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Επεσήμανε ότι μπορεί να το πράξει η χώρα μας, συμπληρώνοντας: “δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία του τύπου, “αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα”.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο εχθρός είναι ο καπνός, όχι οι καπνιστές γι αυτό δημιουργούμε μια ευρύτερη συμμαχία που θα βασίζεται σε 4 άξονες:

1ον την αντικαπνιστική κουλτούρα με έμφαση στην πρόληψη για να αποτραπεί το κάπνισμα στις μικρές ηλικίες
2ον τον σεβασμό στον μη καπνιστή και την προστασία των εργαζομένων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος
3ον την παράλληλη μέριμνα για τους καπνιστές μέσω των ιατρείων διακοπής καπνίσματος και
4ον την προστασία της υγείας μέσω κανονιστικού πλαισίου για τα νέα καπνικά προϊόντα.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι από σήμερα ενεργοποιείται και πάλι ο τετραψήφιος αριθμός 1142 για καταγγελίες, ενω παρουσίασε τα τηλεοπτικά σποτ της αντικαπνιστικής εκστρατείας.

Ο αντικαπνιστικός νόμος τέθηκε σε ισχύ από σήμερα. Περιλαμβάνει καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους. Από 100 έως 10.000 ευρώ το πρόστιμο για καπνιστές και καταστηματάρχες, ενώ διπλασιάζεται όταν η παράβαση γίνεται σε κλειστούς ή και ανοιχτούς χώρους ψυχαγωγίας και άθλησης παιδιών. Στα 1.500 ευρώ ορίζεται το πρόστιμο για τον καπνιστή οδηγό, όταν στο ΙΧ του επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Ενεργή η τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης 1142

Λειτουργεί από σήμερα, στο πλαίσιο εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου η τηλεφωνική γραμμή (1142) ενημέρωσης και υποστήριξης για τους πολίτες. Καλώντας στο 1142, κάποιος μπορεί να ενημερωθεί για το τι προβλέπει η νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος, να ζητήσει βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και να αναφέρει παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας, που υπέπεσαν στην αντίληψή τους.

Ζητώντας βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, τα στοιχεία σας καταγράφονται και εντός 48 ωρών, Επαγγελματίας Υγείας αναλαμβάνει να σας ενημερώσει και να σας καθοδηγήσει σε κάποιο Ιατρείο διακοπής καπνίσματος, όπου ειδικοί θα αναλάβουν την υποστήριξη της προσπάθειάς σας.

Ταυτόχρονα, στο 1142, μπορεί κάθε πολίτης, δίνοντας το ονοματεπώνυμό του, το τηλέφωνό του και εφόσον διαθέτει, το email του, να αναφέρει παραβάσεις που ο ίδιος διαπιστώνει και αφορούν στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Οι επώνυμες αναφορές ομαδοποιούνται και προωθούνται απευθείας στις Αρχές Ελέγχου ανά κατηγορία (Ελληνική Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία, Υγειονομικές Διευθύνσεις Περιφερειών ή Λιμενικό Σώμα) και κατόπιν διενεργούνται έκτακτοι ή τακτικοί στοχευμένοι έλεγχοι, με βάση την καταγγελίες που έχουν καταγραφεί στο σύστημα. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η γραμμή 1142 απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, καπνιστές ή μη, και στοχεύει στην καλύτερη επικοινωνία του κράτους με τον πολίτη.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα