back to top
22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πέντε δράσεις για το μεταναστευτικό – Τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο

Διαβάστε επίσης

Σε πέντε δράσεις κινείται το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό – προσφυγικό: συγκεκριμένα προβλέπει αυστηρότερη φύλαξη συνόρων με συγκρότηση ενιαίου φορέα με έμφαση στην αποτροπή, κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά του Αιγαίου, αποσυμφόρηση των δομών και αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες.

Το κέντρο ασύλου στη Μόρια στη Λέσβο κλείνει και δημιουργείται νέα κλειστή δομή χωρητικότητας 5.000 ατόμων. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις δομές σε Χίο και Σάμο, ενώ σε Κω και Λέρο οι υπάρχουσες δομές μετατρέπονται επίσης σε κλειστά κέντρα. Σ τόχος της κυβέρνησης είναι να μεταφερθούν 20.000 πρόσφυγες από νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα έως τις αρχές του 2020.

Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος συντονιστής, υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, 5.000 θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και 15.000 σε δομές στην ενδοχώρα. Επίσης ανακοινώθηκε ότι καθορίζεται εθνικός συντονιστής για τα ασυνόδευτα παιδιά, νέο πλαίσιο υποχρεώσεων και λειτουργίας των ΜΚΟ, επιτάχυνση των διαδικασιών και πρόσληψη 500 ατόμων για τις υπηρεσίες.

Εν τω μεταξύ, αύξηση στις ροές μεταναστών και προσφύγων παρατηρήθηκε το τελευταίο 48ωρο. Συνολικά 549 άτομα έφτασαν στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν το μπάχαλο που δημιούργησε στο προσφυγικό

«Με τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, ούτε η κατάσταση στα νησιά θα βελτιωθεί, ούτε προφανώς οι συνθήκες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες θα γίνουν καλύτερες» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε «Ο κ. Μητσοτάκης, αφού ήρθε αντιμέτωπος μετεκλογικά με τον χυδαίο λαϊκισμό που ο ίδιος καλλιέργησε και τον οποίο θερίζει τώρα με τις αντιδράσεις βουλευτών, δημάρχων και περιφερειαρχών της ΝΔ, επιβεβαιώνει σήμερα το μπάχαλο που δημιούργησε ανακοινώνοντας για πολλοστή φορά «σχέδιο» διαχείρισης».

Φ. Γεννηματά: Όχι άλλες Μόριες

“Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες Μόριες, έρχεται χειμώνας και τα πράγματα θα γίνονται πιο δύσκολα. Μη ρίχνουμε νερό στον μύλο της ακροδεξιάς που καραδοκεί, η κυβέρνηση έχει ευθύνη να δώσει λύσεις τώρα. Τώρα, μην μιλάμε μόνο για το μέλλον”, δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, από το κέντρο φιλοξενίας Διαβατών και ζήτησε «η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε χώρα μέλος, θα αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν».

ΚΚΕ: Τα μέτρα της κυβέρνησης σκοπεύουν να γεμίσουν τα πέντε νησιά με τεράστια στρατόπεδα συγκέντρωσης

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ για το προσφυγικό ζήτημα ενισχύουν ακόμα περισσότερο τον εγκλωβισμό και την καταστολή των αιτούντων άσυλο, όπως και την ταλαιπωρία του ντόπιου ελληνικού πληθυσμού. Καλλιεργούν και τροφοδοτούν το ρατσισμό και τις ξενοφοβικές αντιδράσεις. Είναι μέτρα επικίνδυνα τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τον ελληνικό λαό, τα οποία μάταια προσπαθούν να διαχειριστούν το αίσχος που δημιουργεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει αυτή της ΝΔ» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ και προσθέτει ότι «τα κυβερνητικά μέτρα σκοπεύουν να γεμίσουν τα πέντε νησιά με τεράστια στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα