back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Συνταγματική Αναθεώρηση: Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο εκλογής ΠτΔ

Διαβάστε επίσης

Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32 του Συντάγματος που αφορά τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ, που ανέπτυξε νωρίτερα  ο εισηγητής του Γιώργος Κατρούγκαλος, η πρόταση της ΝΔ «παραβιάζει τα ουσιαστικά αλλά και διαδικαστικά όρια της Αναθεώρησης , καθώς είναι αντίθετη με την κατεύθυνση που έδωσε η προηγούμενη αναθεωρητική Βουλή, ενώ είναι ασύμβατη με την προεδρευομένη μορφή του Πολιτεύματος,από την οποία απορρέει η υποχρέωση αυξημένης νομιμοποίησης του Προέδρου της ΝΔ».

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, εξέφρασε την άποψη ότι ούτε επιστημονικά , ούτε πολιτικά, τεκμηριώνεται ο ισχυρισμός ότι υπάρχει σχέση εντολής μεταξύ της προτείνουσας και της αναθεωρητικής Βουλής. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να χρησιμοποιήσει την κορυφαία διαδικασία για να θηρεύσει εντυπώσεις και εκτός της αίθουσας αυτής», τόνισε.

«Πρωταφανές» χαρακτήρισε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης λέγοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ εντός της αναθεωρητικής Βουλής από το 1864».

Εν τω μεταξύ, νέα διαφοροποίηση του Χάρη Καστανίδη από την επίσημη γραμμή του ΚΙΝΑΛ. Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργός χαρακτήρισε ορθή την πρόταη του ΣΥΡΙΖΑ στη Συνταγματική Αναθεώρηση για διενεργεια δημοψηφισμάτων ύστερα από λαική πρωτοβουλία όταν το ΚΙΝΑΛ έχει ταχθεί κατα της συγκεκριμένης πρότασης.

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα