back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Θετική με… αστερίσκους η 4η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας των θεσμών

Διαβάστε επίσης

Τα θετικά μηνύματα στο τομέα της δημοσιονομικής απόδοσης, τα οποία καταγράφονται στην εξαμηνιαία Έκθεση της Κομισιόν περιλαμβάνονται και στην Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της ελληνικής οικονομίας.

Θετικά αξιολογούνται οι πολιτικές ενίσχυσης της ανάπτυξης, η πορεία των αποκρατικοποιήσεων και το νέο πλαίσιο που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση για την αγορά της ενέργειας.

Ωστόσο, καταγράφεται μία σειρά τομέων που απαιτούν περισσότερες παρεμβάσεις. Υπό αυτό το πρίσμα:

-Είναι κρίσιμη η μείωση των κόκκινων δανείων, με το σχέδιο Ηρακλής να αξιολογείται θετικά

-Επίσης θα πρέπει να αποπληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, με την κυβέρνηση να καλείται να εκπονήσει νέο σχεδιασμό, μετά την αποτυχία του προηγούμενου

-Θέματα που αφορούν στις συντάξεις και τους μισθούς του δημοσίου τομέα χαρακτηρίζονται ως δημοσιονομικό ρίκσο

-Απαιτούνται παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ με τη θέσπιση νέων αντικειμενικών αξιών

-Δεν έχουν προχωρήσει οι παρεμβάσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης

-Απαιτείται σύντομα αλλαγή της νομοθεσίας που θα οδηγήσει σε μείωση των υψηλών τιμών clawback στο χώρο της Υγείας

-Καθυστερεί η στελέχωση της ΑΑΔΕ με εξειδικευμένο προσωπικό

-Υπάρχει συμφωνία για νέο πλαίσιο δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο, με την Κυβέρνηση να έχει δεσμευθεί ότι είναι η τελευταία

Η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας θα συζητηθεί στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, το οποία αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση ANFAs και SMPs ύψους 767 εκατ. ευρώ.

Στην Έκθεση της Κομισιόν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου επισημαίνεται ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2020 θα πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ με τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη. Τονίζει ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες αναφορικά με τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα για τα μέσα του 2019 και επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθούν και, όπου απαιτείται, να επιταχυνθούν οι ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Η Έκθεση θα συζητηθεί στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

«Τα πρωτογενή πλεονάσματα συνδέονται με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους … Αν και εφόσον δούμε μια σαφή θετική τάση τότε αυτό θα μπορούσε να αποτυπωθεί και στα πρωτογενή πλεονάσματα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Τόνισε ωστόσο ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι εκεί γιατί η Ελλάδα «έχει με μεγάλη διαφορά το υψηλότερο χρέος προς το ΑΕΠ και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για λάθη. Το χρέος πρέπει να μειωθεί σε πιο ασφαλή επίπεδα». Ο κ. Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι η Κομισιόν πως η Ελλάδα θα ήθελε να χρησιμοποιήσει τα κέρδη επί ελληνικών ομολόγων για επενδύσεις, αλλά η απόφαση αυτή εναπόκειται στους πιστωτές της χώρας.

“Τώρα είναι η ώρα της ανάπτυξης και της ενίσχυσης της απασχόλησης” δήλωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Ικανοποίηση Χρ. Σταϊκούρα για την έκθεση

Την ικανοποίησή του, χωρίς να θριαμβολογεί- όπως λέει – εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για το περιεχόμενο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αξιολογεί θετικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σε δήλωσή του ο υπουργός, αναφέρει ότι η έκθεση χαρακτηρίζεται ως η θετικότερη από τις τέσσερις εκθέσεις που έχουν εκπονηθεί έως σήμερα και προβλέπει επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, με βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων οικονομικών, αποτέλεσμα της στοχευμένης μείωσης φορολογικών συντελεστών από την κυβέρνηση. Παράλληλα, προσθέτει πως η έκθεση εκτιμά για το 2019 ικανοποιητικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης και ακόμη υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για το 2020 και προβλέπει σημαντική μείωση της ανεργίας, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στους πρώτους μήνες διακυβέρνησής της.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα