back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το YouSmile για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Διαβάστε επίσης

Προτάσεις και Θέσεις για τα Δικαιώματα του Παιδιού παρουσίασε σήμερα, σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα «Jacqueline de Romilly» του υπουργείου Παιδείας, το Ευρωπαϊκό Εθελοντικό Μαθητικό Δίκτυο “YouSmile” το οποίο δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το 2012 από το Χαμόγελο του Παιδιού.

Η ημέρα δεν επιλέχθηκε τυχαία. Συμπίπτει με τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την Υιοθέτηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, γι΄αυτό και η εκδήλωση ονομάστηκε «302010-Δώσε μου το Δικαίωμα να Χαμογελάσω».

Οι έξι βασικοί τομείς όπου έχουν διαπιστωθεί προβλήματα ως προς τα δικαιώματα των παιδιών και διατυπώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυσή τους, είναι οι εξής:

– Σεξουαλική Κακοποίηση (ανάμεσα στις προτάσεις είναι η εισαγωγή του μαθήματος της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, η παροχή κατάλληλης ολιστικής θεραπείας στα θύματα και η δημιουργία ειδικού φορέα από την Πολιτεία για την ανίχνευση της κακοποίησης)

– Αποκλεισμός παιδιών από την κοινωνία/το σχολείο/τις υπηρεσίες υγείας (προτάσεις για βελτίωση υποδομών, επαναφορά της συμβουλευτικής γονέων, εισαγωγή μαθήματος για όλες τις θρησκείες.

– Παιδιά πρόσφυγες-μετανάστες (άμεση παροχή περίθαλψης σε όλες τις βαθμίδες, δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση, επιτάχυνση γραφειοκρατίας για την άμεση επανένωση με τις οικογένειές τους)

– Ενδοοικογεενειακή βία/παραμέληση (ενιαία σταθερή στάση των δικαστικών λειτουργών σε τέτοιου είδους περιστατικά, κατάρτιση εκπαιδευτικών ώστε να μπορούν να τα διακρίνουν, πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στους φορείς ώστε να παρέχεται άμεση βοήθεια στο κακοποιημένο παιδί)

– Σχολικός εκφοβισμός-bulling (εισαγωγή υποχρεωτικού διαδραστικού μαθήματος για το φαινόμενο, δημιουργία αρμόδιου κρατικού φορέα)

– Ισότητα στη βάση ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού (μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και δημιουργία περισσότερων αθλητικών ομάδων και των δύο φύλων, υποστήριξη του γυναικείου αθλητισμού από τον ιδιωτικό τομέα)

– Περιβαλλοντική κρίση (εισαγωγή υποχρεωτικού μαθήματος, προγράμματα ενημέρωσης, αντικατάσταση σχολικών βιβλίων με ψηφιακό υλικό ώστε να μειωθεί η χρήση των εντύπων, ενεργοποίηση των ΜΜΕ ώστε να ευαισθητοποιούν ενεργά τους πολίτες)

Όλα αυτά τα ζητήματα –που σκέφτηκαν και επεξεργάστηκαν τα παιδιά του YouSmile- αντιμετωπίστηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον στο ανώτερο και ανώτατο επίπεδο της Πολιτειακής ζωής του τόπου. Αυτό φάνηκε στις επισκέψεις που πραγματοποίησαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. Κοινός παρονομαστής σε όλες τις συναντήσεις, ήταν η δέσμευση πως θα λάβουν κάθε δυνατή βοήθεια για την πραγμάτωση του οράματός τους.

Κ. Γιαννόπουλος: «Σήμερα δεν μιλάνε οι μεγάλοι, μιλάνε τα παιδιά»

Ο δημιουργός του Χαμόγελου του Παιδιού και Πρόεδρος του οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος τόνισε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι όλη η προσπάθεια από τους εθελοντές του YouSmile έγινε με γνήσια και ανιδιοτελή δική τους πρωτοβουλία, προκειμένου να καταδείξουν τα δικαιώματα των παιδιών. «Αν δεν ακούσεις τα παιδιά, ποιον θα ακούσεις;» πρόσθεσε ο κ. Γιαννόπουλος και πρόσθεσε: «Τα παιδιά θα πουν τι είναι αυτό που τους ανησυχεί, αυτό για το οποίο αγωνιούν. Οι έφηβοι έχουν πλέον αγωνίες. Έτσι, λοιπόν, αυτό που εγώ ευχαριστήθηκα ως άνθρωπος και ως υπεύθυνος του Χαμόγελου του Παιδιού, είναι ο σεβασμός που δείχνουν. Δεν έχουν έπαρση, δεν μιλάνε με απαξιωτικό τρόπο για τους μεγάλους και προσπαθούν να δουν πώς θα βελτιωθούν τα πράγματα. Ας σταθούμε σε αυτό και ας κάνουμε πράξη αυτό που λένε στην Ευρώπη: Δώστε φωνή στα παιδιά».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα