back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βρετανία : Το ακροατήριο και η συντονίστρια οι νικητές της τηλεμαχίας Τζόνσον – Κόρμπιν

Διαβάστε επίσης

H πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση του Τζόνσον με τον Κόρμπιν που φιλοξένησε το ITV χθες το βράδυ είχε μικρή δόση θυμού , πολύ γέλιο και ευτυχώς κανένα δάκρυ.

Ήταν αναμενόμενο ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν επρόκειτο να επιτεθεί κατά του Μπόρις Τζόνσον ισχυριζόμενος ότι μια κυβέρνηση Συντηρητικών προτίθεται να επιτρέψει, στα πλαίσια μια εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ στη μετά- Brexit εποχή, “την εισβολή” στο δημόσιο σύστημα υγείας (NHS) των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών παραγωγής φαρμάκων.

Ο πρωθυπουργός έσπευσε αμέσως να χαρακτηρίσει τον ισχυρισμό αυτό “ανοησία” . “Πρόκειται για μια θεωρία συνωμοσίας που έρχεται από το παρελθόν” , σημείωσε ο κ. Τζόνσον. Ο ηγέτης όμως των Εργατικών είχε έρθει στο ντιμπέιτ οπλισμένος με αποδεικτικά στοιχεία. Παρουσίασε στο ακροατήριο απόρρητα έγγραφα που αποδεικνύουν , όπως ισχυρίσθηκε ο κ. Κόρμπιν, ότι έγιναν “μυστικές συναντήσεις” μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και εκπροσώπων της κυβέρνησης Τραμπ στις οποίες οι Βρετανοί υπόσχονταν στους Αμερικανούς ότι – “θα ανοίξουν το NHS στην αμερικανική αγορά”.

Ένταση στη συζήτηση προκλήθηκε και όταν ανέκυψε το θέμα των σχέσεων του πρίγκιπα Άντριου με τον παιδεραστή πολυεκατομμυριούχο χρηματιστή Τζέφρεϊ Επστάιν.

“Ποια είναι γνώμη σας για τη μοναρχία ; ” – ήταν η ερώτηση που έθεσε στους δύο αρχηγούς ένας ακροατής με αφορμή το σάλο που έχει ξεσπάσει μετά τις κατηγορίες κατά του Άντριου για την εμπλοκή του στο δίκτυο σωματεμπορίας που είχε οργανώσει ο αυτόχειρας χρηματιστής.

“Η μοναρχία χρειάζεται κάποια βελτίωση” , απάντησε ο Κόρμπιν . “Ο θεσμός της μοναρχίας είναι πέρα από κάθε επίπληξη” , ήταν η αντίδραση του Τζόνσον. Με τον Τζέρεμι Κόρμπιν φάνηκε να συμφωνεί η πλειοψηφία των παρευρισκόμενων.

Η επόμενη ερώτηση ήταν αν ο ίδιος ο πρίγκιπας Άντριου είναι υπεράνω πάσης κατηγορίας. Στο σημείο αυτό ο Κόρμπιν τόνισε ότι – “έμφαση πρέπει πρώτα να δοθεί στα θύματα” – ενώ από τη μεριά του ο Τζόνσον είπε ότι – “υπάρχουν πολύ σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και κανείς δεν πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου”. “’Oλη μας η συμπάθεια είναι με τα θύματα του Επστάιν και ο νόμος πρέπει ασφαλώς να ακολουθήσει την πορεία του”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

[su_slider source=”media: 143808,143810,143811″ title=”no”]

Τι γράφουν οι εφημερίδες

O Paul Waugh της HuffPost εκτιμά ότι Μπόρις Τζόνσον ήταν ο νικητής του πρώτου μέρους της τηλεοπτικής αντιπαράθεσης όταν οι δύο ηγέτες προσπάθησαν να αναπτύξουν τις θέσεις τους αναφορικά με το Brexit. Κατά τον αρθρογράφο της HuffPost , επρόκειτο για αγώνα πυγμαχίας χωρίς να σημειωθεί “μια γροθιά νοκ-άουτ”, με τον Τζέρεμι Κόρμπιν να κερδίζει αρκετούς γύρους στα σημεία.

Σε αγώνα πυγμαχίας αναφέρεται και η Daily Mail για να περιγράψει το χθεσινό ντιμπέιτ. Θεωρεί ότι στο καναβάτσο επικράτησε ο Τζόνσον που “στρίμωξε στα σχοινιά πολλές φορές τον Κόρμπιν”. Ο αρθρογράφος Henry Deeds είναι της γνώμης ότι οι κριτές στο τέλος του αγώνα θα πρέπει να είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Τζόνσον είχε μια μικρή υπεροχή έναντι του Κόρμπιν. “Ο πρωθυπουργός έδωσε μια παράσταση που ενέπνεε εμπιστοσύνη” , γράφει ο Deeds.

“Αναπάντεχα στην τηλεμαχία επικράτησε καλό αγωνιστικό πνεύμα”, σημειώνει ο Quentin Letts των Times. H τηλεοπτική αντιπαράθεση εξελίχθηκε με γρήγορους ρυθμούς και ήταν ορισμένες φορές χαοτική. Το ακροατήριο συμμετείχε δυναμικά με το να εκδηλώνει την υποστήριξη ή τη διαφωνία του και καμιά φορά να εκφράζει τη δυσπιστία του στα λεγόμενα των δύο αρχηγών χρησιμοποιώντας το γέλιο ως όπλο φθοράς , παρατηρεί ο αρθρογράφος των Times. “Ο πραγματικός όμως νικητής ήταν η συντονίστρια του ντιμπέιτ , η δημοσιογράφος του ITV Julie Etchingham”, σύμφωνα με τον Quentin Letts.

Σε άρθρο γνώμης η εφημερίδα i υπογραμμίζει ότι η νίκη του χθεσινού πρώτου ντιμπέιτ μεταξύ του Τζόνσον και του Κόρμπιν “ανήκει στο ακροατήριο και στις ερωτήσεις που έκανε”. Επικρίνει και τους δύο ηγέτες επειδή δεν έδειξαν – “ολίγη ταπεινοφροσύνη” – όταν αναφέρθηκαν στο ζήτημα της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης έναντι των πολιτικών. “Προτίμησαν αντί να απαντήσουν ευθέως στη σχετική ερώτηση να επανέλθουν στα θέματα που από την αρχή προσπάθησαν να αναδείξουν ως τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα δηλ. στο Brexit και στο NHS”, επισημαίνει η i.

Ο James Forsyth του περιοδικού Spectator πιστεύει ότι οι Tόρις “πρέπει να είναι οι περισσότερο ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της τηλεμαχίας ” – μιας τηλεοπτικής σύγκρουσης που την χαρακτηρίζει “ετερόκλητη”. Ο Forsyth εκφράζει την έκπληξή του για το γεγονός ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν – “δεν προσπάθησε να προσελκύσει τους Remainers” – καθιστώντας πιο δύσκολη την προσπάθεια – “συμπίεσης της ψήφου υπέρ του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών”.

Η Daily Express θεωρεί ότι ο Τζόνσον σε αντίθεση με τον Κόρμπιν ανέπτυξε με σαφήνεια το όραμα του για τη Βρετανία στη μετά-Brexit εποχή . Η εφημερίδα υπολόγισε ότι ο αρχηγός του Εργατικού κόμματος απέφυγε να απαντήσει εννέα φορές στην ερώτηση εάν θα υποστηρίξει Leave ή Remain σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα Brexit .

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα