back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2020

Διαβάστε επίσης

Κατατέθηκε λίγο πριν τις 14:00 στη Βουλή, από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο νέος κρατικός προϋπολογισμός.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής , η συζήτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα εξαντληθεί σε τέσσερις μέρες και συγκεκριμένα στις 25,26, 27 και 28 Νοεμβρίου.
Η συζήτησή του στην Ολομέλεια θα διεξαχθεί την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα.

Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού αναφέρεται ότι: “Βασική προτεραιότητα της δημοσιονομικής στρατηγικής για το έτος 2020 αποτελεί η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, η μείωση της υπερφορολόγησης, η ενίσχυση των επενδύσεων και των διαθέσιμων εισοδημάτων των πολιτών και η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, με παράλληλη διασφάλιση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων που περιλαμβάνονται στους όρους της Ενισχυμένης Εποπτείας. Στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας, ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος της Γενικής Κυβέρνησης για το 2020 ανέρχεται σε 3,5% του ΑΕΠ”.

Οι συνολικές δαπάνες του Προϋπολογισμού για το 2020 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν σε 57,163 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 772 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη εκτίμηση για το 2019. Οι πρωτογενείς δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε δημοσιονομική βάση στα 51,163 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 1,272 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη εκτίμηση για το 2019.

«Ο Προϋπολογισμός αποτυπώνει την υλοποίηση προγραμματικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης, σε συνθήκες δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αποπνέει αισιοδοξία, αλλά δεν υπερβαίνει τα όρια του ρεαλισμού. Επιτυγχάνει ισορροπία μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Εμπεριέχει πολιτικές υλοποίησης ρεαλιστικών στόχων. Ενσωματώνει πρωτοβουλίες ενίσχυσης τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης στην οικονομία. Είναι προσανατολισμένος στην υποβοήθηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, μέσω της ενίσχυσης των επενδύσεων» τόνισε, σε δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα