back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Κίνημα» για ανοιχτά πανεπιστήμια – Πληθαίνουν οι αποφάσεις φοιτητών εναντίον των καταλήψεων

Διαβάστε επίσης

Μία κινητοποίηση μεγάλων ομάδων φοιτητών κατά των καταλήψεων βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες, αλλάζοντας το σκηνικό μέσα στα πανεπιστήμια.

Οι κυβερνητικές αποφάσεις για την πλήρη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου έχουν ξεσηκώσει τις αριστερές φοιτητικές παρατάξεις, οι οποίες «πιέζουν» τους συμμετέχοντες στις γενικές συνελεύσεις φοιτητές να λάβουν αποφάσεις για καταλήψεις, με τη χρήση βίαιων -πολλές φορές- μεθόδων τρομοκράτησής τους. Ωστόσο φαίνεται ότι η λεγόμενη «σιωπηλή πλειοψηφία» έχει ενεργοποιηθεί μέσα στα αμφιθέατρα. Η συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών που δεν επιθυμούν να κλείσουν οι σχολές και να χάσουν μαθήματα, ανεξάρτητα από το αν συμφωνούν ή όχι με την κατάργηση του ασύλου, είναι μαζική σε σχεδόν όλα τα ΑΕΙ της χώρας, και συχνά να παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί φοιτητές να ψηφίζουν υπέρ κινητοποιήσεων, παραστάσεων διαμαρτυρίας και συλλαλητηρίων, αλλά κατά της κατάληψης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου το απόγευμα της Τετάρτης ομάδα αντιεξουσιαστών εισέβαλαν σε αμφιθέατρο της σχολής όπου βρισκόταν σε εξέλιξη γενική συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου, Οι άγνωστοι νεαροί προπηλάκισαν τους παρευρισκόμενους φοιτητές, αξιώνοντας να λάβουν απόφαση υπέρ της κατάληψης. Οι φοιτητές του ΟΠΑ ωστόσο δεν πτοήθηκαν και όταν οι εισβολείς αποχώρησαν, η γενική συνέλευση αποφάσισε υπέρ του ανοικτού πανεπιστημίου με ψήφους 240-230.

Στον αντίποδα, τα σοβαρά επεισόδια το απόγευμα της Τετάρτης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο επηρέασαν σαφώς το σώμα της γενικής συνέλευσης και η απόφαση που ελήφθη, έστω και οριακά, ήταν υπέρ της κατάληψης. Στη διάρκεια της επίθεσης νεαρών που πρόσκεινται στο λεγόμενο «αντιεξουσιαστικό χώρο» τα επεισόδια ήταν σοβαρά, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες ξυλοκοπήθηκε ένας φοιτητές και προπηλακίστηκαν όσοι θεωρήθηκαν από τους εισβολείς ότι ήταν κατά της κατάληψης. Το αποτέλεσμα ήταν πολλοί φοιτητές να μην συμμετάσχουν τελικά στη γενική συνέλευση, αν και το επιθυμούσαν.

Αποφάσεις για καταλήψεις προς το παρόν έχουν λάβει οι φοιτητικοί σύλλογοι του Φυσικού Αθηνών και του Μαθηματικού Αθηνών. Αντίθετα, ανοικτά είναι το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο σε Ρέθυμνο και Χανιά, η Φιλοσοφική Αθηνών, το τμήμα Μηχανολόγων-Μηχανικών του ΕΜΠ, οι Σχολές Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Πολυτεχνική Σχολής Ξάνθης κ.ά. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα συνέλθουν, μεταξύ άλλων, οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων στη Νομική Αθήνας, στη Νομική Θεσσαλονίκης και στο Γεωλογικό τμήμα του ΕΚΠΑ.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα