back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σκάνδαλο Επστάιν: Πιέσεις δέχεται ο πρίγκιπας Άντριου να βοηθήσει στις έρευνες που διεξάγονται στις ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης

Ο δούκας της Υόρκης θα πρέπει να έτοιμος να βοηθήσει με τις ανακρίσεις στις ΗΠΑ για το σκάνδαλο Επστάιν, υπογράμμισε στην τηλεόραση του BBC 2 (Newsnight 20/11)  η δικηγόρος Γκλόρια Αλρεντ (Gloria Allred) που εκπροσωπεί ορισμένα από τα θύματα του Τζέφρεϊ Επστάιν.

Η Αλρεντ παρότρυνε τον πρίγκιπα Άντριου να έρθει σε επαφή με αμερικανικές διωκτικές αρχές – “χωρίς όρους και χωρίς καθυστέρηση”. Μολονότι ο πρίγκιπας έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να συνεργασθεί δεν είναι ακριβώς  σαφές από τη σχετική ανακοίνωση που έχει κάνει – “τι ακριβώς έχει στο μυαλό του” – παρατήρησε η κ. Αλρεντ.

“Ο πρίγκιπας επιμένει ότι πρέπει να λάβει δικαστική κλήση για να καταθέσει επίσημα ή είναι πρόθυμος να μιλήσει σε εκπρόσωπο επιβολής του νόμου χωρίς να έχει τη νομική υποχρέωση ; ” –  αναρωτήθηκε η Γκλόρια Αλρεντ.

“Τα θύματα του Επστάιν  που εκπροσωπώ προθυμοποιήθηκαν να καταθέσουν στις διωκτικές αρχές χωρίς να τους έχει ζητηθεί να το κάνουν από το νόμο” , πρόσθεσε η κ. Αλρεντ.

Η Γκλόρια Αλρεντ έχει εκπροσωπήσει στο παρελθόν γυναίκες που είχαν κατηγορήσει για βιασμό διασημότητες  όπως είναι ο πρόεδρος Τραμπ, ο παραγωγός ταινιών Χάρβεϊ Γουάινστιν , ο κωμικός Μπιλ Κόσμπι και ο τραγουδιστής Ρόμπερτ Κέλι.

Στην περίπτωση που ο πρίγκιπας  Άντριου αρνηθεί οικειοθελώς να καταθέσει τότε , σύμφωνα με την κ. Αλρεντ, υπάρχουν δύο δρόμοι που μπορεί να ακολουθήσει η δικαιοσύνη :

O ένας είναι οι διωκτικές αρχές να απαγγείλουν κατηγορίες εναντίον οποιουδήποτε ο οποίος εν γνώσει του συνέργησε μαζί με τον Επστάιν να επιστρατεύσει ανήλικα κορίτσια και να τα διαθέσει στον πρίγκιπα για να έχει σεξ μαζί τους. Ο άλλος είναι οι αστικές αγωγές όπως αυτή που έκανε  αυτή την εβδομάδα η κ. Αλρεντ για λογαριασμό της Τζέιν Ντόε (Jane Doe).

H Ντόε ισχυρίζεται ότι όταν ήταν 15 ετών ο Επστάιν τη βίασε και ενώ δεν  έχει κατηγορήσει τον δούκα της Υόρκης ότι έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα , του έχει ζητήσει να έρθει να καταθέσει στο δικαστήριο και να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

“Ακόμα δεν έχω αποφασίσει εάν υπάρχει ανάγκη να ζητήσουμε από τον πρίγκιπα Άντριου να καταθέσει αλλά υποστηρίζω ότι θα πρέπει να δώσει πληροφορίες σε οποιαδήποτε αστική υπόθεση  εφόσον η κατάθεσή του θεωρηθεί ότι είναι αναγκαία”, τόνισε στο BBC η κ. Αλρεντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η κόρη της Γκλόρια Αλρεντ είναι δικηγόρος και ότι εκπροσωπεί πέντε από τις γυναίκες που κατηγορούν για βιασμό  τον Επστάιν.

Η κ. Λίζα Μπλουμ (Lisa Bloom) στη συνέντευξη που έδωσε σήμερα στο Radio 4 του BBC – στο πρόγραμμα Today – υπογράμμισε ότι σκοπεύει να ζητήσει να επιδοθεί δικαστική κλήση στον πρίγκιπα Άντριου για να υποχρεωθεί να κάνει ένορκη κατάθεση.

“Αυτό είναι δυνατό να γίνει εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι μια συνήθης πρακτική και έχει συμβεί στο παρελθόν”, σημείωσε η κ. Μπλουμ.

Η παραίτηση του πρίγκιπα Άντριου – Αντιδράσεις 

“Απόκληρος” , “Υπό απαγόρευση ο Δούκας της Υόρκης” , “Η κρίση κυριεύει το Παλάτι” , “Ντροπιασμένος ο Δούκας παραιτείται” – ορισμένοι χαρακτηριστικοί τίτλοι των εφημερίδων σήμερα μετά την απόφαση να αποσυρθεί από τα δημόσια καθήκοντά του ο πρίγκιπας Άντριου.

Όπως γράφει η Daily Mail o Άντριου αναγκάσθηκε να παραιτηθεί ύστερα  από τη “δραματική παρέμβαση” της βασίλισσας Ελισάβετ και του πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολου.

Σύμφωνα με τη Mail, η Ελισάβετ και ο Κάρολος  προέβησαν σε αυτή την “αποφασιστική ενέργεια” για να περιορίσουν τα “καταστροφικά αποτελέσματα” που είχε για τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ η συνέντευξη του πρίγκιπα Άντριου στο BBC για τη φιλία του με τον εκατομμυριούχο  παιδεραστή Τζέφρεϊ Επστάιν.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι από το 1936, όταν ο Εδουάρδος VIII υποχρεώθηκε σε παραίτηση, έχει κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας υποχρεωθεί – “τόσο δραματικά”  – να απομακρυνθεί από τα δημόσια καθήκοντά του.

Η Sun επισημαίνει ότι η  βασίλισσα Ελισάβετ είναι “πολύ απογοητευμένη” με τον δευτερότοκο υιό της και κατά κάποιο τρόπο αισθάνεται “προδομένη” από τον πρίγκιπα Άντριου.

“Κρίση στο Παλάτι” – ο πρωτοσέλιδος τίτλος στην εφημερίδα i , ενώ η Metro συνοψίζει τις αρνητικές εξελίξεις  για τον Οίκο του Ουίνσδορ με τον τίτλο – “Ο Δούκας της Υόρκης έχει τεθεί υπό απαγόρευση”.

Στις ΗΠΑ , οι New York Times αναφέρουν ότι ο Άντριου δέχεται πιέσεις να καταθέσει στο FBI για “τη μπλεγμένη ιστορία” των σχέσεων του με τον αυτόχειρα Επστάιν στον  οποίον λίγο πριν θέσει τέλος στη ζωή του στο κελί της φυλακής όπου κρατείτο είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για σωματεμπορία.

Η Washington Post σημειώνει ότι οι χορηγοί ορισμένων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων   που είναι υπό την προστασία του πρίγκιπα Άντριου έχουν αρχίσει να αποσύρουν τη στήριξή τους αφού έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι  τα ιδρύματα αυτά – “δεν εκπέμπουν πλέον μια βασιλική λάμψη αλλά έχουν καλυφθεί από μια αμφιλεγόμενη σκιά”.

Βύρων Καρύδης 

                  

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα