back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Υποχωρεί ο ιός του Δυτ. Νείλου – Κανένα κρούσμα γρίπης στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Σημάδια υποχώρησης παρουσιάζει ο ιός του δυτικού Νείλου, ο οποίος λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας ήταν μέχρι πρόσφατα έντονα «δραστήριος».

Οι υψηλές θερμοκρασίες όμως, έχουν κρατήσει μακριά – προς το παρόν – τον ιό της γρίπης, καθώς δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα, εκτός από το θάνατο ενός 70χρονου ταξιδιώτη στις αρχές Οκτωβρίου.

Αυτό προκύπτει από τις εβδομαδιαίες επιδημιολογικές εκθέσεις για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τη γρίπη που δημοσιεύτηκαν σήμερα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σε ό,τι αφορά τους ιούς της εποχικής γρίπης, αυτοί δεν εμφανίζουν καμία κυκλοφορία. Αντίθετα, ο ιός του Δυτικού Νείλου εμφανίζει χαμηλή μεν αλλά σταθερή δραστηριότητα, αφήνοντας πίσω του νέα περιστατικά και θύματα.

Αισθητά χαμηλότερη, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες, είναι η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων κουνουπιών. Κατά το διάστημα 14-21 Νοεμβρίου δεν καταγράφηκε μεν νέο κρούσμα αλλά ένας θάνατος ασθενούς που είχε μολυνθεί, νοσήσει με λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου και εμφανίσει επιπλοκές. Σε ό,τι αφορά τα θανατηφόρα κρούσματα, έχουν καταγραφεί συνολικά 34 θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, που αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Παράλληλα, παραμένει ακόμη σε νοσοκομείο 1 ασθενής με επιπλοκές από τη λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου, που νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Από την αρχή της περιόδου μέχρι και σήμερα έχουν διαγνωστεί 227 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 140 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), δηλαδή εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση, και τα 87 είχαν ήπιες εκδηλώσεις, δηλαδή εμπύρετο νόσημα ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Σε ό,τι αφορά τους ιούς της εποχικής γρίπης, αυτοί δεν εμφανίζουν καμία κυκλοφορία.

Η μη κυκλοφορία ιών γρίπης, αποδίδεται και στις καλές καιρικές συνθήκες που δεν ευνοούν την κυκλοφορία των ιών και τη μετάδοσή τους.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα