back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κυπριακό: Στις 25/11 στο Βερολίνο η συνάντηση Γκουτέρες – Αναστασιάδη – Ακιντζί

Διαβάστε επίσης

Υπέρ της επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό τάσσεται η γερμανική κυβέρνηση, ενόψει της τριμερούς συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα στο Βερολίνο μεταξύ του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί. Το Βερολίνο διευκρινίζει ωστόσο ότι δεν συμμετέχει στην συνάντηση, αλλά παρέχει μόνο οικονομική και τεχνική στήριξη για την πραγματοποίησή της.

«Η γερμανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της επανέναρξης της υπό την καθοδήγηση του ΟΗΕ προσανατολισμένης σε αποτελέσματα διαπραγματευτικής διαδικασίας σχετικά με το Κυπριακό», δήλωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ και πρόσθεσε: «Για αυτόν τον λόγο στηρίζουμε, έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Εθνών, την ανεπίσημη τριμερή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τους δύο κύπριους ηγέτες κοινοτήτων στο Βερολίνο την Δευτέρα ως οικοδεσπότες, με οικονομική και τεχνική στήριξη».

«Ο κ. Αναστασιάδης βλέπει τη συνάντηση στο Βερολίνο σαν μια ευκαιρία, ενώ μεταβαίνει έχοντας την πολιτική βούληση να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο», δήλωσε σήμερα ο Κύπριος κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου. Είπε επίσης ότι η θέση της ε/κ πλευράς είναι ότι είναι εφικτή η συνομολόγηση των όρων αναφοράς, αλλά και η σύγκληση άτυπης διάσκεψης, τύπου Κραν Μοντάνα, στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και η θέση της ε/κ πλευράς είναι ότι είναι εφικτό να έχουμε αυτό που ονομάστηκε «όροι αναφοράς» δηλαδή το κατάλληλο έδαφος για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, είπε ο κ. Προδρόμου και συνέχισε, λέγοντας ότι θέση της πλευράς μας είναι ότι μπορούμε στο αμέσως επόμενο διάστημα να έχουμε και την άτυπη συνάντηση που εξετάζεται να γίνει, με τη σύνθεση της διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα.

«Εναπόκειται πλέον στη συνάντηση της Δευτέρας στο Βερολίνο να δούμε πως θα προχωρήσουν τα πράγματα» είπε ο κ. Προδρόμου. Εξέφρασε τέλος της ελπίδα ότι «θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το βήμα για να έχουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Newsroom Αθήνα 9.84 με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ ,  ΚΥΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα