back to top
22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Νέο Κέντρο στήριξης εφήβων στα Άνω Πατήσια

Διαβάστε επίσης

Ειδική Μονάδα Παρέμβασης για Νεαρά Άτομα με Παραβατική Συμπεριφορά «Oσελότος»

Με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας των εφήβων και νεαρών ενηλίκων με ψυχικές διαταραχές και ψυχοκοινωνικά προβλήματα, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Κέντρο Παιδιού και Εφήβου» ίδρυσε τον «Οσελότο».

Τα γραφεία του «Οσελότου» βρίσκονται επί της οδού Λασκαράτου 5 στα Άνω Πατήσια. Η μονάδα στελεχώνεται από: Ψυχίατρο, Παιδοψυχίατρο, Εγκληματολόγο, Κοινωνιολόγο, Ψυχολόγο, Κοινωνικό Λειτουργό, Νομικό. Όλοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά. Τα λειτουργικά έξοδα και τα ενοίκια της μονάδας χρηματοδοτούνται από το «Κέντρο Παιδιού και Εφήβου».

Πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση και επανένταξη νέων με ψυχιατρικές διαταραχές και ψυχοκοινωνικά προβλήματα, οι οποίοι βρίσκονται σε εμπλοκή με το νόμο.

«Στην ουσία πρόκειται για μια μονάδα ψυχικής υγείας. Απευθυνόμαστε σε εφήβους με αποκλίνουσα ή παραβατική συμπεριφορά και κάποια ψυχική διαταραχή όπως κατάθλιψη, αυτισμό, νοητική στέρηση» εξηγεί στον Αθήνα 9.84, ο επιστημονικά υπεύθυνος του «Οσελότου», παιδοψυχίατρος Κωνσταντίνος Μπόλιας. «Υπάρχει μεγάλη ζήτηση κυρίως από φορείς που ζητάνε βοήθεια όπως η Εισαγγελία, επιμελητές ανηλίκων, δικαστές κλπ. Υπάρχει επίσης πολύ σοβαρό θέμα για παρεμβάσεις σε επίπεδο στέγασης, για ξενώνες και κέντρα ημέρας. Πρόκειται για δύσκολες οικογένειες πολύ δυσκολεμένα παιδιά. Κάποια εξ αυτών πρέπει να  απομακρυνθούν από τις οικογένειες, άλλα δεν έχουν οικογένεια. Χρειάζονται σε πολλά επίπεδα παρέμβαση. Μιλάμε για 1000 νέα περιστατικά τον χρόνο,που φτάνουν στα δικαστήρια. Είναι μεγάλη η ζήτηση και η ανάγκη και δεν υπάρχουν εξειδικευμένες μονάδες. Είμαστε η μοναδική μονάδα πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας στη χώρα».

«Έχουμε επενδύσει πάρα πολύ στην πρόληψη», προσθέτει ο κ. Μπόλιας, καθώς παιδιά, που είναι υπόδικα ή μετά τη φυλακή είναι πολύ δύσκολο να τα προσεγγίσεις. Προσπαθούμε να δουλέψουμε με σχολεία με επιμελητές ανηλίκων, πριν δηλαδή φτάσουν τα παιδιά στα δικαστήρια. Δίνουμε έμφαση επίσης  στην στήριξη της οικογένειας και το περιβάλλον του παιδιού, π.χ. χθες ήμασταν σε ένα γυμνάσιο, είχαμε συνάντηση με το σύλλογο διδασκόντων για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε το παιδί και στην ένταξή του στο σχολείο αλλά και γενικότερα.  Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει κάτι θεσμοθετημένο όσον αφορά στη συνεργασία μας με τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι μας βλέπουν με λίγη  επιφύλαξη, ωστόσο, με όσους συνεργαστήκαμε μέχρι τώρα, στην Αθήνα, είχαμε άριστη συνεργασία».

 

Για την Ειδική Μονάδα Παρέμβασης για Νεαρά Άτομα με Παραβατική Συμπεριφορά επιλέχθηκε συμβολικά το όνομα «Oσελότος» καθώς οσελότος είναι ένα αιλουροειδές, σχετικά μικρό αλλά δυνατό και ευέλικτο. Ο οσελότος είναι πολύ όμορφος, άγριος αλλά μπορεί ακόμα να γίνει και κατοικίδιο, χωρίς ωστόσο να χάνει ποτέ την ανεξαρτησία του.

 

Ο «Οσελότος» απευθύνεται σε:

  • Εφήβους και νεαρά ενήλικα άτομα (έως 23 ετών) οι οποίοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (ψυχικές διαταραχές, δυσλειτουργικές οικογένειες)
  • Εφήβους και νεαρά ενήλικα άτομα που βρίσκονται σε εμπλοκή με το νόμο
  • Οικογένειες και το ευρύτερο περιβάλλον των ατόμων αυτών
  • Εκπαιδευτικούς
  • Επαγγελματίες ψυχικής υγείας

Οι υπηρεσίες που παρέχονται από την Μονάδα είναι:

  • Διάγνωση
  • Θεραπευτική Παρέμβαση & Αποκατάσταση
  • Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Συμβουλευτική οικογένειας
  • Πρόγραμμα Κοινωνικής Επανένταξης Αγωγή Κοινότητας
  • Οι υπηρεσίες μας είναι εξειδικευμένες και παρέχονται σε ατομική και ομαδική βάση

Πληροφορίες

Λασκαράτου 5, Άνω Πατήσια, τηλ: 210 5714433, fax: 210 2286704, email: [email protected],

Ημέρες και ώρες λειτουργίας Δευτ. – Παρ.: 14:00 – 21:00,

www.kpechios.gr

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα