back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σαν σήμερα «έφυγε» από την ζωή ο θρύλος της ροκ μουσικής Φρέντι Μέρκιουρι

Διαβάστε επίσης

Ο θρύλος της ροκ μουσικής, Φρέντι Μέρκιουρι έφυγε από τη ζωή πριν από 28 χρόνια.

Ο διάσημος τραγουδιστής, ονόματι Φαρόκ Μπουλσάρα γεννήθηκε στη Ζανζιβάρη. Το 1955 στάλθηκε πίσω στην Ινδία στο «St. Peter΄s School», ένα αγγλικό οικοτροφείο αρρένων στο Panchgani, 250 χμ περίπου από τη Βομβάη (το σημερινό Mumbai). Εκεί πήρε το παρατσούκλι «Φρέντι» που θα κρατούσε για όλη του τη ζωή. Ο διευθυντής του σχολείου παρατήρησε το μουσικό ταλέντο του Φρέντι και πρότεινε στους γονείς του να πάρει μαθήματα πιάνου, πράγμα που έγινε. Επίσης τραγουδούσε στην χορωδία του σχολείου. Στην ηλικία δώδεκα ετών προσχώρησε στο πενταμελές μουσικό συγκρότημα The Hectics το οποίο έπαιζε σε διάφορες κυρίως σχολικές εκδηλώσεις.

Ο Μέρκιουρι ήρθε μέσω του συμφοιτητή του Tim Staffell σε επαφή με το συγκρότημα Smile. Το τρίο αυτό είχε ιδρυθεί το 1968. Τα μέλη εκτός του Staffell ήταν οι Μπράιαν Μέι και Ρότζερ Τέιλορ.

Το 1969 έγινε τραγουδιστής του συγκροτήματος Ibex από το Λίβερπουλ, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε Wreckage. Στις συναυλίες έπαιζαν πολλές φορές το Jailhouse Rock, που αργότερα θα έπαιζαν συχνά και οι Queen. Το 1970 είχε μερικές εμφανίσεις ως τραγουδιστής των Sour Milk Sea.

Οι Smile διαλύθηκαν επειδή ο Tim Staffell τους εγκατέλειψε. Οι Μπράιαν Μέι, Ρότζερ Τέιλορ και Φρέντι Μέρκιουρι δεν πτοήθηκαν από την αποχώρησή του και ίδρυσαν το δικό τους συγκρότημα, το οποίο ο Μέρκιουρι ονόμασε Queen, ο οποίος σχεδίασε μάλιστα και το λογότυπο. Το 1971 προσχώρησε ως τελευταίο μέλος του συγκροτήματος ο μπασίστας Τζον Ντίκον.

Οι Queen ξεχώρισαν με τις μουσικές τους επιτυχίες, ενώ τα τραγούδια τους ακούγονται μέχρι και σήμερα. Το περιβόητο Bohemian Rapsody έχει ξεσηκώσει τα πλήθη ακόμη και ποδοσφαιρικών αγώνων, με τον κόσμο να τραγουδάει δυνατά όλους τους στίχους του τραγουδιού δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα. I want to break free , We are the champions , Don»t stop me now και πολλά άλλα ξεσηκώνουν ακόμη και σήμερα τους πάντες.

Ο Φρέντι Μέρκιουρι συνέθεσε πολλές από τις μεγάλες επιτυχίες του συγκροτήματος, όπως το «Somebody to Love», το «We Are the Champions» και το οπερατικό «Bohemian Rhapsody», για πολλούς η κορυφαία συνθετική του δημιουργία, που παρέμεινε στην κορυφή των καταλόγων επιτυχιών στη Μ. Βρετανία για τουλάχιστον 9 εβδομάδες.

Η σόλο καριέρα του Φρέντι Μέρκιουρι ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Πριν, όμως, κυκλοφορήσει το πρώτο του σόλο άλμπουμ, είχε εμφανιστεί με το όνομα Λάρι Λιούρεξ, ηχογραφώντας μια εκτέλεση του «I Can Hear Music» που πρώτοι είχαν πει οι Beach Boys.

Το 1990 επέστρεψε στο στούντιο, αυτή τη φορά για να ηχογραφήσει μαζί με τους Queen το άλμπουμ Innuendo, το τελευταίο πριν αποσυρθεί από τη δισκογραφία.

Λίγους μήνες αργότερα, οι γιατροί ανακοίνωσαν πως ο Φρέντι Μέρκιουρι έπασχε από τον ιό του AIDS. Σαράντα οκτώ ώρες μετά, στις 24 Νοεμβρίου του 1991, έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Δέκα πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον Φρέντι Μέρκιουρι

1. Ακόμη και το επίσημο διαβατήριο του έγραφε «Frederick Mercury», παρά το γεγονός ότι το όνομα γέννησής του ήταν Farrokh Bulsara. Αν τον αποκαλούσες διαφορετικά και όχι Φρέντι δεν θα σε έβλεπε με καλό μάτι. Άρχισε να χρησιμοποιεί το όνομα «Φρέντι» στο κολέγιο της Βομβάης, όπου ήταν έγκλειστος και το «Mercury», όταν έγινε μέλος των QUEEN.

2. Δεν θεωρούσε τον εαυτό του ιδιαίτερα καλό πιανίστα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να φοβάται ιδιαίτερα κατά την εκτέλεση του «Bohemian Rhapsody» στις συναυλίες αφού ανησυχούσε ότι θα κάνει λάθη την ώρα που έπαιζε. Στα επόμενα χρόνια, άρχισε να χρησιμοποιεί όλο και λιγότερο το πιάνο στα άλμπουμ, έτσι ήταν ελεύθερος να χορέψει και να τα δώσει όλα κατά τη διάρκεια των συναυλιών.

3. Στην τελευταία σκηνή του βίντεο «It’s A Hard Life», όταν ο Φρέντι κάθεται στα σκαλιά, το κάνει πολύ προσεκτικά, γέρνοντας προς τη μία πλευρά. Είχε μόλις αφαιρέσει τον γύψο, αναμνηστικό μετά από ένα μεθυσμένο horseplay (χτυπιόταν πάνω στη σκηνή) που πήγε στραβά ένα βράδυ στο μπαρ “New York” του Μονάχου.

4. Στις συναυλίες του απέδιδε καλύτερα όταν είχαν προηγηθεί συναισθηματικές (και σωματικές) συγκρούσεις. Πριν από μια συναυλία στο Milton Keynes Bowl, ο Φρέντι Μέρκιουρι καυγάδισε άσχημα με τον τότε σύντροφό του Bill Reid. Η έκρηξη ήταν τόσο μεγάλη που ο Reid δάγκωσε το χέρι του front man των Queen, αφήνοντας πάνω για ώρες, τα σημάδια των δοντιών του. Σε έναν άλλο καυγά μεταξύ τους, άφησαν το δωμάτιο του ξενοδοχείου τους με ένα στρώμα από σπασμένα γυαλιά και γύψο.

5. Σε ένα άλλο περιστατικό με τον Reid, οι δυο τους φώναζαν τόσο πολύ ο ένας στον άλλο και για τόσες ώρες που ο Μέρκιουρι ξύπνησε με εντελώς βραχνή φωνή, την ημέρα μάλιστα που οι Queen θα τραγουδούσαν ζωντανά στο Saturday Night Live, ένα εξαιρετικά δημοφιλές σόου στις ΗΠΑ. Ολόκληρη τη μέρα προσπαθούσε με τους γιατρούς να ξαναβρεί τη φωνή του, κάτι που μετα βίας τελικά κατάφερε.

6. Μετά την επιβίβαση του σε μια πτήση για τη Νέα Υόρκη από το Τόκιο όπου βρισκόταν, ο Μέρκιουρι ανακάλυψε ότι το αεροπλάνο ήταν ένα DC10, μοντέλο που στο παρελθόν είχε εμφανίσει διάφορα προβλήματα. “Το DC μοιάζει με θάνατο!” παρατήρησε και άρχισε να μαζεύει τα πράγματά του, τρέχοντας προς την έξοδο του αεροπλάνου και κλείνοντας τη μόνη διαθέσιμη θέση στην επόμενη πτήση 14 ώρες αργότερα.

7. Μία εποχή που ο Φρέντι Μέρκιουρι ήταν σε περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακάλυψε ότι ο σύντροφός του Tony Bastin, έβλεπε κάποιον άλλο άνδρα. Την ίδια στιγμή, του έστειλε ένα εισιτήριο και ζήτησε να τον επισκεφθεί στις ΗΠΑ, με το πρόσχημα ότι ήθελε απλά να τον δει. Με το που έφτασε, ο τραγουδιστής τον συνάντησε αμέσως, του είπε ότι τελείωσαν όλα μεταξύ τους και τον έβαλε στο επόμενο αεροπλάνο για Λονδίνο. Μάλιστα ο  Μέρκιουρι κράτησε και τη γάτα του Bastin, τον Όσκαρ.

8. Αγαπούσε τις γάτες του τόσο πολύ, ώστε κάθε φορά που έφευγε για περιοδεία τηλεφωνούσε στο σπίτι για να μιλήσει μαζί τους. Η κάποτε σύντροφός του και δια βίου στενή του φίλη Mary Austin κρατούσε τις γάτες κοντά στο ακουστικό, ώστε να μπορούν να τον ακούνε να μιλάει. Στο διαμέρισμά του είχε επίσης, πορτρέτα από όλες τις γάτες του.

9. Οι βοηθοί του ήταν υποχρεωμένοι να έχουν πάντα μαζί τους στυλό και χαρτί καθώς ανά πάσα στιγμή η έμπνευσή του, θα μπορούσε να χτυπήσει απροσδόκητα. Οι στίχοι για το τραγούδι «Life Is Real» του ήρθαν ξαφνικά ενώ πετούσε πάνω από τον Ατλαντικό.

10. Μια αναπαράσταση του αγάλματος που δημιουργήθηκε προς τιμή του Φρέντι Μέρκιουρι και βρίσκεται στο Μοντρέ της Ελβετίας, τοποθετήθηκε στην κορυφή του Dominion Theatre, κάτω από την Oxford Street.

Τζωρτζίνα Μαργαρίτη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα