back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βρετανία: Πρωτοχρονιάτικο μπουναμά υπόσχεται ο Μπόρις Τζόνσον εν όψει εκλογών

Διαβάστε επίσης

Ο πρωθυπουργός και αρχηγός του Συντηρητικού κόμματος Μπόρις Τζόνσον δεσμεύεται να διατηρήσει το φόρο εισοδήματος, τις ασφαλιστικές εισφορές και το ΦΠΑ στα σημερινά επίπεδα.

Το προεκλογικό μανιφέστο των Τόρις προβλέπει:

· Παιδική φροντίδα: 250 εκατομμύρια λίρες στερλίνες ετησίως, για τουλάχιστον τρία χρόνια, καθώς και αύξηση του κεφαλαίου κατά 250 εκατομμύρια λίρες, για “παιδική μέριμνα” – μετά το σχολείο ή κατά τη διάρκεια των διακοπών

· Περιβάλλον: £ 6,3 δισ. για περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις σε σπίτια, όπως επιχορηγήσεις για τη βελτίωση των λεβήτων και για μόνωση

· Δρόμοι: 500 εκατομμύρια λίρες στερλίνες ετησίως για τέσσερα χρόνια με στόχο τη συντήρηση και βελτίωση του οδικού δικτύου – περίπου 10 φορές το ποσό που υποσχέθηκε το κόμμα τον περασμένο Μάρτιο

· Εκπαίδευση: Ένα νέο Εθνικό Ταμείο Δεξιοτήτων ύψους £ 600 εκ. ετησίως για πέντε χρόνια.

· Παροχή δωρεάν χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων στα νοσοκομεία της Αγγλίας για ευπαθείς ομάδες (ανάπηροι, βαριά ασθενείς) αλλά και για το νοσηλευτικό προσωπικό – πρόταση κόστους £ 78 εκατ. τον χρόνο.

· Απαγόρευση εξαγωγής πλαστικών αποβλήτων σε χώρες εκτός του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)

· Δέσμευση για μηδενική αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050

· Συνέχιση του προγράμματος για την πρόσληψη 20.000 περισσότερων αστυνομικών κατά τα επόμενα τρία χρόνια – ουσιαστικά για την αντικατάσταση των θέσεων εργασίας στην αστυνομία λόγω των περικοπών που επέβαλαν οι κυβερνήσεις υπό την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος από το 2010.

Το προεκλογικό μανιφέστο των Τόρις τίθεται στην κρίση της κοινής γνώμης

Η δημοσιοποίηση του εκλογικού προγράμματος των Συντηρητικών θέτει τα πλαίσια μιας δραματικής αντιπαράθεσης με τους Εργατικούς αναφορικά με τη φορολογία και τις δημόσιες δαπάνες , γράφουν σήμερα οι Sunday Times.

Σύμφωνα με τη Mail on Sunday η υπόσχεση των Τόρις ότι μια κυβέρνηση υπό τον Μπόρις Τζόνσον δεν πρόκειται να αυξήσει τον φόρο εισοδήματος , τις ασφαλιστικές εισφορές; και τον φόρο προστιθέμενης αξίας θα πρέπει να έχει ανακουφίσει τους

παραδοσιακούς ψηφοφόρους του Συντηρητικού κόμματος που έχουν κατά κάποιο τρόπο πανικοβληθεί από την πρόθεση των Εργατικών όταν σχηματίσουν κυβέρνηση να αυξήσουν την φορολογία για τα εισοδήματα άνω των £ 80.000 λιρών τον χρόνο.

Η Sunday Telegraph επισημαίνει ότι το μανιφέστο των Συντηρητικών για τις εκλογές του Δεκεμβρίου προβλέπει επίσης της κατάργηση των τελών στάθμευσης στους χώρους των νοσοκομείων για τους ανάπηρους οδηγούς και για τους βαριά ασθενείς ενώ υπάρχει πρόταση και για την επαναφορά του επιδόματος διαβίωσης για τις εκπαιδευόμενες νοσοκόμες.

Επιφυλάξεις εκφράζει ο Observer. Ο Μπόρις Τζόνσον αν κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση θα αναβάλει την αναμόρφωση των κοινωνικών υπηρεσιών, εκτιμά η εφημερίδα. “Στον τομέα αυτόν οι Τόρις τα έχουν κάνει θάλασσα και αυτό τους κόστισε στις εκλογές του 2017”, σημειώνει ο Observer.

Πηγές προσκείμενες στο Συντηρητικό κόμμα υπογράμμιζαν στην εφημερίδα The Independent ότι το πρόγραμμά των Τόρις είναι κοστολογημένο και ότι δεν θα χρειασθεί περαιτέρω δανεισμός για την υλοποίησή του.

Εκτιμάται όμως από την ίδια εφημερίδα ότι οι παροχές που υπόσχεται ο κ. Τζόνσον “θα δέσουν τα χέρια” του υπουργού των Οικονομικών. “Το υπουργείο θα στερηθεί έσοδα από σημαντικές πηγές χρηματοδότησης” , διαβάζουμε στον ιστότοπο της Independent.

Σε άρθρο του στη Mail on Sunday, o Hamish McRae θεωρεί ότι οι πολιτικοί είναι “αγράμματοι στα οικονομικά θέματα”. “Θα ήλπιζε κανείς οι Τόρις να ήταν περισσότερο ρεαλιστές”, γράφει ο MacRae. “Aλλά δυστυχώς δεν συμβαίνει αυτό. Ανυπομονούν να αρχίσουν να συμπεριφέρονται χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους το δημόσιο χρέος. Δίνουν την εντύπωση ότι γι’ αυτούς οι προσπάθειες της προηγούμενης δεκαετίας για τη μείωσή του ήταν όνειρο”, καταλήγει ο Hamish McRae στη σημερινή Mail on Sunday.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα