back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Japan week: Παραδοσιακές τελετές ριζωμένες στη σύγχρονη Ιαπώνια

Διαβάστε επίσης

Μια εβδομάδα αφιερωμένη στην Ιαπωνική κουλτούρα μέσα από την αγνή αλληλεπίδραση πολιτών ξεκινάει από το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της Japan Week. Παραδοσιακές τελετές, χοροί και πολεμικές τέχνες που είναι βαθιά ριζωμένες στην καθημερινότητα των Ιαπώνων του σήμερα, παρουσιάζονται εντελώς δωρεάν από 700 καλλιτέχνες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στόχος η διάδοση του Ιαπωνικού πολιτισμού

Οι καλλιτέχνες  προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς να επιδείξουν τις δεξιότητες τους, επιβαρυνόμενοι με τα έξοδα μεταφοράς και παραμονής τους, με μοναδικό τους στόχο τη διάδοση του ιαπωνικού πολιτισμού. Θα παρουσιάσουν δράσεις ιαπωνικών χορών και  τυμπάνων , επιδείξεις kimono καλλιγραφίας και τελετής τσαγιού,  χορωδίακες παραστάσεις , κλασικού μπαλέτου, μουσικής και Jazz, καθώς κα τον περίφημο χορό των Σαμουράι. Παράλληλα, θα λειτουργούν εκθέσεις ζωγραφικής, χαρακτικής και φωτογραφίας, ανθοδετικής, οριγκάμι, κεραμικής, αντικειμένων samurai, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γευτεί το ιαπωνικό ποτό σάκε και ιαπωνικό ρύζι. 

Η Ιαπωνική εβδομάδα ξεκίνησε στην Φλωρεντία το 1986 και από τότε έχει ταξιδέψει σε 44 πόλεις ανά την υφήλιο. Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε για την Ιαπωνική εβδομάδα: «Οι σχέσεις της Ελλάδας και της Ιαπωνίας, δύο πανάρχαιων πολιτισμών, βρίσκονται σε ένα εξαιρετικό σημείο, σε όλους τους τομείς. Νιώθουμε πολύ μεγάλη χαρα που συμμετέχουμε στην Ιαπωνική Εβδομάδα, που γίνεται στην πόλη μας. 750 Ιάπωνες καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν θεατρικά δρώμενα, μουσικές παραστάσεις και εικαστικές εκθέσεις εντελώς δωρεάν για όλους τους πολίτες. Είναι εντυπωσιακό το πάθος που έχουν πολλοί Αθηναίοι για την Ιαπωνία».

Μερικές εκδηλώσεις που ξεχωρίζουν

Kingetsu Ishii Art / Καλλιγραφία

Εκδήλωση γνωριμίας με την Ιαπωνική γλώσσα και τα αρχαία ιαπωνικά γράμματα – ένα μυστήριο της Ανατολής. Πρόκειται για τα ιδεογράμματα που προήλθαν από την καθημερινή ζωή και τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων. Τα νοήματα που κρύβουν οι εικόνες, μάς θυμίζουν αλήθειες της ζωής και των σχέσεων που έχουμε ξεχάσει.

ly-N / Χορός με φωσφοριζέ ράβδους στις 27 Νοεμβρίου

Η ομάδα χορεύει το χορό Cyalume – μια ιδέα των Otaku (φανατικοί θαυμαστές των anime) που εξελίχθηκαν σε χορευτική τέχνη, καθώς αποδίδουν χορευτικές παραστάσεις χρησιμοποιώντας φωσφοριζέ ράβδους (Cyalume). Χορεύουν ζωντανά και ανεβάζουν video στο YouTube και στο SNS. Στο πλαίσιο της Ιαπωνικής Εβδομάδας φιλοδοξούν να κάνουν ευρύτερα γνωστό αυτό το ένα νέο είδος της ποπ-κουλτούρας.

ORIENTARHYTHM / Χορός υπό προβολή προτζέκτορα στις 25 Νοεμβρίου

Η Orientalism είναι μία καλλιτεχνική ομάδα, που κατέχει την κίνηση, το ρυθμό και την πνευματικότητα του παραδοσιακού ιαπωνικού πολιτισμού ως μια ολοκληρωμένη τέχνη. Ως πρωτοπόρος της ζωντανής εμφάνισης που συνδυάζει βίντεο και προβολές, είναι πολύ γνωστή στο εξωτερικό. Έχει εμφανιστεί σε 40 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η πρώτη εμφάνιση στην Ελλάδα.

Sanbonyanagi Traditional Sansa dance Protecting Organization / Παραδοσιακοί χοροί στις 26 Νοεμβρίου

Ο χορός sanbonyanagi sansa έχει παράδοση 230 χρόνων και θεωρείται προάγγελος του χορού sansa. Eκτελείται κατά το καλοκαιρινό φεστιβάλ Bon (αφιερωμένο στις ψυχές των προγόνων) όπου οι χορευτές φορούν εντυπωσιακά yukata (είδος καλοκαιρινού kimono), καθώς και περίτεχνο καπέλο hanagasa (σε σχήμα νούφαρου) και πεντάχρωμη ζώνη. Η ομάδα έχει χορέψει στην παγκόσμια εμπορική έκθεση Aichi Expo, το ετήσιο φεστιβάλ Ring Pick του Hokkaido, το Φεστιβάλ του Ναού Ise Jingu (για 11η συνεχή χρονιά) και έχουν πραγματοποιήσει δύο παραστάσεις στο εξωτερικό. Ο χορός sanbonyanagi sansa έχει καταχωρηθεί ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά» στο νομός Iwate (Β.Α. Ιαπωνία). Η ομάδα απαριθμεί 100 μέλη.

Samurai Artist KAMUI /Έκθεση αντικειμένων samurai την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου

Η ομάδα Kamui, καλλιτεχνών samurai, που εμφανίζονται στη σκηνή την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, παρουσιάζουν μια έκθεση ειδών που σχετίζονται με τους πολεμιστές samurai (ξίφη, στολές, κ.α.) και φωτογραφίζονται με το κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Βάσια Μπακετέα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα