back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στο Χόνγκ Κονγκ μετά τη συμμετοχή ρεκόρ των πολιτών υπερ των δημοκρατικών υποψηφίων είναι ένα από τα βασικά θέματα στα διεθνή πρακτορεία, ενώ το “μανιφέστο” του Μπόρις Τζόνσον ενόψει των βουλευτικών εκλογών είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή και βρετανικό Τύπο.

Στο Χονγκ Κονγκ: Οι φιλοδημοκρατικοί υποψήφιοι κέρδισαν στις τοπικές εκλογές στο Χόνγκ Κονγκ, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναφέρουν το CNN και το Politico.
Οι κάλπες έκλεισαν στο Χονγκ Κονγκ για την εκλογή των περιφερειακών συμβουλίων, όπου αριθμός-ρεκόρ ψηφοφόρων άσκησε το εκλογικό δικαίωμά του. Περισσότεροι από 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι – αριθμός ρεκόρ- είχαν ψηφίσει έως τις 8.30 το πρωί τοπική ώρα, δηλαδή τα 2/3 των καταγεγραμμένων ψηφοφόρων. Η συμμετοχή ήταν υψηλότερη σε συνοικίες που βρέθηκαν τους τελευταίους μήνες στο επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Τα επίσημα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν σήμερα. Πολλοί θεωρούν ότι οι εκλογές αυτές αποτελούν ένα είδος δημοψηφίσματος για το κίνημα των μαζικών κινητοποιήσεων. Το γεγονός ότι εγγράφηκαν για να ψηφίσουν 400.000 άνθρωποι θεωρήθηκε θετικό σημάδι από τους φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές.
Στο μεταξύ, η κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ακούσει την ετυμηγορία του λαού με προσοχή και ανοιχτό μυαλό, την ώρα που οι υποψήφιοι υπερ του Πεκίνου υπέστησαν μεγάλες εκλογικές απώλειες στις τοπικές εκλογές, σύμφωνα με το BBC. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης 17 από τα 18 τοπικά συμβούλια ελέγχονται πλέον από φιλο-δημοκρατικούς υποψηφίους. Η Λαμ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τα αποτελέσματα.
Μια αποστολή ακτιβιστών από το Χονγκ Κονγκ παρότρυνε το Ηνωμένο Βασίλειο να παραχωρήσει στους κατοίκους της πρώην αποικίας του “πραγματική υπηκοότητα” στη διάρκεια του Διεθνούς Φόρουμ για την Ασφάλεια στο Χάλιφαξ

Για ΝΑΤΟ: “Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε από τον εγκεφαλικό θάνατο στην καταιγίδα” είπε το Σάββατο στο Διεθνές Ινστιτούτου για Στρατηγικές Σπουδές στο Μπαχρέιν η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί και προσέθεσε: “με τις ΗΠΑ κάποιες φορές να κοιτά αλλού, μια ολόκληρη γραμματική για την αποτροπή… θα πρέπει να επινοηθεί από την αρχή”. Τα σχόλια έγιναν μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε ο Μακρόν για το ΝΑΤΟ ότι βιώνει κάτι σαν “εγκεφαλικό θάνατο”. Η Μούτι… όμως δεν είναι χαρούμενη: Πέρασε στην αντεπίθεση σε ένα δείπνο για την 30η επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, σύμφωνα με τους New York Times. “Κουράστηκα να μαζεύω τα σπασμένα. Ξανά και ξανά θα πρέπει να κολλάω τα σπασμένα φλιτζάνια ώστε να μπορέσουμε να πιούμε ένα φλιτζάνι τσάι μαζί”. Από την πλευρά του ο Μακρόν σύμφωνα με πληροφορίες απάντησε ότι “δεν μπορεί να κάθεται άπραγος σαν να μην τρέχει τίποτα” ειδικά ενόψει της Νατοϊκής συνόδου στο Λονδίνο, τον επόμενο μήνα και ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις σχετικά με τις ΗΠΑ και την Τουρκία στη Βόρεια Συρία.
“Γιατί δεν μπορούμε να είμαστε φίλοι;” απαντώντας στο δημοσίευμα των NYT ο Νόρμπερτ Ρότκεν μέλος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ και επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μπούτεσταγκι, είπε στην Bild ότι αντιλαμβάνεται τη σύγχυση της καγκελαρίου “αλλά τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν, θα πρέπει να επαναφέρουμε τις σχέσεις μας με τη Γαλλία σε έναν εποικοδομητικό δρόμο”. Για να συμβεί αυτό “η Γερμανία δεν θα πρέπει να αναμένει τις προτάσεις του Μακρόν, αλλά εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να καταθέσουμε τουλάχιστον μια πρόταση. Για παράδειγμα ένα κοινό δίκτυο 5ης γενιάς για τη Γερμανία και τη Γαλλια, ένας διμερής κυβερνητικός δεσμός με στόχο την καινοτομία. Θα μπορούσαμε να εξελιχθούμε από επιδιορθωτές σε υποκινητές Γερμανο- γαλλικών ιδεών”.
Και καθώς οι ηγέτες αναμένεται να βρεθούν στο Λονδίνο για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, πολιτικές συγκρούσεις ήδη υπονομεύουν την πρόοδο σε στρατιωτικό επίπεδο της συμμαχίας. “Η λεγόμενη τετραμερής… ένας άτυπος εσωτερικός κύκλος τεσσάρων δυνάμεων – των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γερμανίας και Γαλλίας που διαμόρφωνε τις αποφάσεις της Δύσης για δεκαετίες έχει πάψει να λειτουργεί στην εποχή Τραμπ… Οι άλλοι σύμμαχοι μαθαίνουν τις αποφάσεις που αφορούν συμφέροντα σε επίπεδο ασφάλειας και στρατηγικής μέσω Twitter και στο Λονδίνο… αυτό που θα θέλουν μάλλον να κάνουν οι περισσότεροι ηγέτες θα είναι να αποφύγουν μια ανοιχτή σύγκρουση με τον Τραμπ ώστε να μην ικανοποιηθεί για ακόμα μια φορά ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν” σχολιάζει το Politico.

Στις ΗΠΑ: “Ένας ακόμα στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών” σχολιάζει το Politico. Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ ανακοίνωσε χθες την πρόθεση του να δώσει τη μάχη μάχη για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2020. Ο 77χρονος πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης (2001-2013) και ένατος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο (διαθέτει 53,4 δισ. δολάρια και του δίνει το πλεονέκτημα να αυτοχρηματοδοτήσει την εκστρατεία του)αποτελεί την κεντρώα εναλλακτική έναντι του Τζο Μπάιντεν.
“Θέτω υποψηφιότητα για πρόεδρος προκειμένου να νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ και να ανοικοδομήσουμε την Αμερική. Δεν αντέχουμε άλλα τέσσερα χρόνια από τις απερίσκεπτες και ανήθικες ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ. Εκπροσωπεί μια υπαρξιακή απειλή για τη χώρα και τις αξίες μας. Αν κερδίσει μια νέα θητεία, μπορεί να μην ανανήψουμε ποτέ»: με αυτή την ανακοίνωση, και ένα μονόλεπτο σποτ που τον παρουσιάζει ως «ένα παιδί της μεσαίας τάξης που τα πήγε καλά” είπε ο Μπλούμπεργκ και ενώ τον περασμένο Μάρτιο ο πρόεδρος και ιδρυτής του οικονομικού πρακτορείου Bloomberg είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών. “Το να νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ -και να ανοικοδομήσουμε την Αμερική – είναι η πιο επείγουσα και σημαντική μάχη της ζωής μας. Και θα ριχτώ σε αυτήν ολόψυχα” είπε χαρακτηριστικά.
Για να αντισταθμίσει την καθυστερημένη εκκίνηση της εκστρατείας του, θα παρακάμψει τις τέσσερις πρώτες Πολιτείες στο ημερολόγιο των δημοκρατικών primaries – Αϊοβα, Νιου Χάμσαϊρ, Νεβάδα και Νότια Καρολίνα – ξεκινώντας από την επονομαζόμενη Σούπερ Τρίτη, στις 3 Μαρτίου. Κανένας άλλος τροπαιούχος διεκδικητής του χρίσματος δεν εφάρμοσε ποτέ παρόμοια στρατηγική, σημείωναν χθες οι New York Times.

Στη Βρετανία: Αρκετές εφημερίδες δίνουν την ετυμηγορία τους στο μανιφέστο του Συντηρητικού Κόμματος. Οικονομικά μέτρα, με τηνυπόσχεση ότι θα βάλειτέλος στη λιτότητα τωνπροηγούμενων ετών και θα φέρει εις πέρας το Brexit προκειμένου να αποκαταστήσειτην επιχειρηματική εμπιστοσύνη και να απελευθερώσειτσουνάμι επενδύσεων, εξήγγειλε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, τοΣυντηρητικό κόμμα του οποίου προηγείται κατά πολύ απότους Εργατικούς στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Εν αναμονή των εκλογώντης 12ης Δεκεμβρίου, ο Μπόρις Τζόνσον δεσμεύθηκε ναπροχωρήσει σε «ευαίσθητες» φορολογικές μειώσεις ύψους 23,5 δισ. στερλινών (30,15 δισ.δολ.), καθώς και σε επιπλέονδαπάνες, μέτρα με τα οποία προσπάθησε να χαράξει μια διαφορετική γραμμή από τα πολύ πιο ριζικά σχέδια της αντιπολίτευσης των Εργατικών
Οι Times και η Daily Express αναφέρουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον έθεσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην καρδιά της προεκλογικής του εκστρατείας με τη δέσμευση να να προσλάβει 50,000 νοσοκόμους/ νοσοκόμες.
Ο Independent τονίζει ότι το Εργατικό κόμμα άσκησε έντονη κριτική σε αυτή τη δέσμευση χαρακτηρίζοντας την “fake” καθώς περιλαμβάνει 18,000 από το ήδη υπάρχον νοσηλευτικό προσωπικό που η κυβέρνηση ελπίζει να πείσει να παραμείνουν στη θέση τους.
Η Sun το αποκαλεί “τεράστιο μανιφέστο με υποσχέσεις για δαπάνες” με στόχο την ενίσχυση της μικρομεσαίας εργατικής οικογένειας.
Σε αντίθεση, η i το περιγράφει ως προσχέδιο με τίτλο “η ασφάλεια πρώτα” με τους Financial Times να συμφωνούν λέγοντας ότι το προσπέκτους περιλαμβάνει μια σειρά πολιτικών “που έχουν σκοπό να ενισχύσουν το προβάδισμα του Τζόνσον”.
O Τζόνσον πρέπει να αντιμετωπίσει και τις επιπτώσεις των ετών λιτότητας που έχουν επιβάλει διαδοχικές κυβερνήσεις Συντηρητικών. Για τον λόγο αυτό έχει δεσμευθεί να δαπανήσει δισεκατομμύρια λίρες στις δημόσιες υπηρεσίες. Μεταξύ άλλων όπως έχει πει σκοπεύει «να κάνει τους δρόμους πιο ασφαλείς», προσλαμβάνοντας 20.000 αστυνομικούς. Επίσης ο βρετανός πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί να αυξήσει κατά 33,9 δισ. λίρες (39,5 δισ. ευρώ) τον προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού και συντήρησης των νοσοκομείων. Παράλληλα λέει ότι σκοπεύει να αυξήσει τις δαπάνες για την παιδεία, χρηματοδοτώντας πρώτα τα σχολεία που βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές. Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση ο Τζόνσον έχει δεσμευθεί να τερματίσει την ελεύθερη μετακίνηση των προσώπων και να ελέγξει τη μετανάστευση με ένα σύστημα που θα εμπνέεται από αυτό της Αυστραλίας. Θα υπάρχουν έλεγχοι για τη μετανάστευση και θα τερματισθεί η ελευθερία της κίνησης για πολίτες χωρών της ΕΕ που θέλουν να εργασθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προβλέπεται να υπάρχουν λιγότεροι ανειδίκευτοι εργάτες μεταξύ των μεταναστών, όμως για γιατρούς, νοσοκόμους και επαγγελματίες της υγείας θα υπάρχει διαδικασία fast-track για την έκδοση βίζας. Εφόσον επικρατήσουν οι Συντηρητικοί, οι πολίτες που θα έρχονται στη Βρετανία από την ΕΕ θα έχουν πρόσβαση σε επιδόματα ανεργίας, στέγασης και παιδιών έπειτα από πέντε χρόνια.
Ολα αυτά, όμως, είναι πολύ λίγα σε σύγκριση με εκείνα που υπόσχεται το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – που συνολικά έχει δηλώσει πως θα διοχετεύσει 83 δισεκατομμύρια λίρες σε δημόσιες δαπάνες και περικοπές φόρων. Ο Πολ Τζόνσον, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών, ένα ανεξάρτητο think tank, δήλωσε πως οι προτάσεις των Συντηρητικών για τις δημόσιες δαπάνες αποτελούν μια σημαντική κίνηση για την καλύτερη χρηματοδότηση των δημοσίων υπηρεσιών, όμως δεν θα ωφελήσει όλους τους τομείς. “Εκτός από τα σχολεία και τα νοσοκομεία, δεν θα υπάρχουν κεφάλαια για να διατεθούν αλλού”, είπε μιλώντας στην τηλεόραση του BBC. “Ενα μεγάλο κομμάτι της λιτότητας, που ζήσαμε την περασμένη δεκαετία σε τομείς όπως η δικαιοσύνη, η αυτοδιοίκηση παραμένουν, εάν κοιτάξεις ενδελεχώς το εκλογικό μανιφέστο των Τόρις”. Στο πρόγραμμα που παρουσίασε ο Μπόρις Τζόνσον αναφέρεται ως στόχος το 80% του βρετανικού εμπορίου να καλύπτεται από συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ιαπωνία. Για τις συμφωνίες αυτές η διαπραγμάτευση θα γίνει εκ παραλλήλου με τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε όλη τη χώρα προβλέπεται να δημιουργηθούν 10 «ελεύθερα» λιμάνια.

Στις Βρυξέλλες: Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανάπτυξης θα προεδρεύσει σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι και ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι αν η Κομισιόν θα ξεκινήσει τις εργασίες της χωρίς βρετανό επίτροπο, αναφέρει το Politico. Το Ευρωκοινοβούλιο σχεδιάζει να ψηφίσει την έγκριση ή όχι της νέας Επιτροπής χωρίς Βρετανό την Τετάρτη.
Προκειμένου την ίδια ώρα.. να κερδίσει τους σκεπτικιστές ευρωβουλευτές, ο νέος επίτροπος διεύρυνσης, Ολιβερ Βάρχελι δεσμεύθηκε να κρατήσει τα συμφέροντα γύρω από το χαρτοφυλάκιο του ξεχωριστά από εκείνα του πρωθυπουργού του, Βίκτορ Όρμπαν. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε στις γραπτές του απαντήσεις στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου. Αλλά ο ίδιος ο Όρμπαν αμφισβήτησε αυτή την πρόθεση στο δημόσιο ραδιόφωνο Kossuth, την Παρασκευή. Ο διορισμός του Βάρχελι ως νέου Επιτρόπου Γειτονίας και Διεύρυνσης είναι “η μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της Ουγγαρίας τα τελευταία 10 χρόνια” δήλωσε ο Όρμπαν, προσθέτοντας ότι “δεν θα έχριζε ποτέ κάποιον για μια τέτοια υψηλού και διεθνούς κύρου θέση αν δεν ήταν καλός πατριώτης”.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα