back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης στην Corriere della Sera: “Θέλουμε να πετύχουμε ένα άλμα προς τα εμπρός”

Διαβάστε επίσης

«Θέλουμε να πετύχουμε ένα πολιτικό, οικονομικό, αλλά και θεσμικό άλμα προς τα εμπρός» δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Corriere della Sera με αφορμή την επίσκεψή του στη Ρώμη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισημαίνει ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι «να αφήσει οριστικά πίσω της η Ελλάδα την εποχή της κρίσης και να πετύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη για όλους η οποία θα αξιοποιεί τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας».

«Ήμασταν ξεκάθαροι όταν παρουσιάζαμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα: θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους, να ενισχύσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και να καταστήσουμε την Ελλάδα έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό τόσο για τα ξένα όσο και για τα εγχώρια κεφάλαια», προσθέτει.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στον προϋπολογισμό του 2020, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% καθώς και του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%, ενώ υπογραμμίζει και την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% ή και στο 2%. Αυτό- όπως εξηγεί- θα απελευθερώσει «επιπλέον δημοσιονομικό χώρο 2 δισ. ευρώ για την περαιτέρω μείωση των φόρων ή την αύξηση δαπανών όπου κρίνεται απολύτως απαραίτητο, όπως η καταπολέμηση της φτώχειας».

Μιλώντας εξάλλου για την προοπτική επιστροφής μέσα στο 2020 των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) ύψους 0,7% του ΑΕΠ, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι μπορεί να συμφωνηθεί με τους εταίρους της χώρας «η αξιοποίησή τους για επενδυτικούς σκοπούς, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο».

Όσον αφορά το μεταναστευτικό – προσφυγικό, που βρίσκεται στην ατζέντα της συνάντησης με τον Ιταλό ομόλογό του, ο πρωθυπουργός καλεί την Ευρώπη «να σταματήσει να κρύβει το κεφάλι της στην άμμο», υποκρινόμενη πως πρόκειται για αμιγώς ελληνικό, ιταλικό ή ισπανικό πρόβλημα, δηλαδή ένα ζήτημα που αφορά μόνο τις χώρες πρώτες υποδοχής.

Τονίζει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναθεωρήσει άμεσα το σύστημα του Δουβλίνου και να διασφαλίσει επιμερισμό των βαρών, ειδικά σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση αιτήσεων για άσυλο -κάτι που βρίσκεται στον πυρήνα της πρότασης του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Horst Seehofer. «Εάν έχουμε ενιαίους κανόνες παντού, δεν υπάρχει λόγος οι αιτήσεις να εξετάζονται μόνο στην Ελλάδα ή στην Ιταλία», αναφέρει.

Εξίσου γρήγορα πρέπει να ενισχυθεί φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με μία ισχυρότερη Frontex και κανόνες που θα καθιστούν σαφές τι σημαίνει αυτή η αποστολή. Τρίτη πτυχή της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού-προσφυγικού, σημειώνει, είναι η καταπολέμηση των γενεσιουργών αιτιών των μετακινήσεων πληθυσμών, δηλαδή του πολέμου και της φτώχειας, ειδικά στην Αφρική.

Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει πως η κυβέρνηση έχει αλλάξει τη νομοθεσία για τη χορήγηση ασύλου ενώ αποφάσισε την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου, μεταφέροντας 20.000 αιτούντες άσυλο στην ενδοχώρα. «Κάθε κατάσταση πρέπει να είναι ελεγχόμενη. Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα αλλά η δική μου δουλειά είναι να το θέσω υπό έλεγχο», τονίζει ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα η κυβέρνηση επικοινωνεί με τις τοπικές κοινωνίες ώστε να εξηγήσει τη σύνθετη κατάσταση.

Ο Κ. Μητσοτάκης επισημαίνει τέλος ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να τολμήσει σε μέτωπα που προηγουμένως θεωρούνταν ταμπού και παραθέτει ως παράδειγμα την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου μετά από χρόνια κωλυσιεργίας και απραξίας. «Αυτή τη στιγμή το 75% του κόσμου είναι μαζί μας σε αυτό, συμπεριλαμβανομένου του 70% των καπνιστών. Πιστεύω ότι υποτιμούμε το πόσο έχει ωριμάσει η ελληνική κοινωνία κατά τη διάρκεια των 10 ετών της κρίσης», λέει χαρακτηριστικά.

Τσακαλώτος: «Να μας εξηγήσει ο πρωθυπουργός γιατί δεν αξιοποίησε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση των στόχων από το 2020»

Συγκεκριμένα, ο Ε. Τσακαλώτος σημείωσε: «Είναι ενδιαφέρον ότι ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι τα πλεονάσματα του 3.5% επεβλήθησαν λόγω της μειωμένης αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. Για τα πλεονάσματα του 4.2% και 4.5% που είχε συμφωνήσει η ΝΔ έχει να πει κάτι; Ή η αξιοπιστία αφορά τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά και όχι το κόμμα του;

Όσο για την μείωση των στόχων το 2021 -κάτι το οποίο φυσικά θα ήταν θετικό- θα ήταν χρήσιμο ο πρωθυπουργός να βρει κάποια στιγμή τον χρόνο να μας εξηγήσει γιατί δεν αξιοποίησε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση των στόχων από το 2020».

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα