back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ληξιπρόθεσμα χρέη Δημοσίου 1,3 δισ ευρώ- Πρόγραμμα αποπληρωμής

Διαβάστε επίσης

Σε ενέσεις ρευστότητας στην αγορά μέσω της αποπληρωμής σε τακτά χρονικά διαστήματα ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες (εκκρεμείς συντάξεις, προμηθευτές, εργολάβοι κλπ) προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών, με βάση αναλυτικό σχέδιο που κατέθεσε στην Κομισιόν.

Τα “καθαρά” χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες, δηλαδή, αυτά που δεν βρίσκονται υπό αμφισβήτηση στα δικαστήρια ή οι ιδιώτες δεν μπορούν να τα εισπράξουν καθώς δεν προσκομίζουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, κυμαίνονται περίπου στο 1,3 δις ευρώ.

Οι μεγαλύτερες οφειλές του δημοσίου αφορούν δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις και εφάπαξ σε υποψήφιους συνταξιούχους, αλλά και χρέη σε προμηθευτές και εργολάβους για παροχές ιατροτεχνολογικών υλικών σε νοσοκομεία ή εκτέλεση έργων σε δήμους.

Το πλάνο για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που υποβλήθηκε στην Κομισιόν προβλέπει ότι ως τα τέλη του χρόνου θα δοθούν 300 εκατομμύρια ευρώ, που αφορούν μεταξύ άλλων οφειλές σε εργολάβους και προμηθευτές.

Μέχρι τα μέσα του 2020 θα δοθούν 150 εκατομμύρια για την απόδοση εκκρεμών συντάξεων, και μέχρι τα μέσα του 2021 άλλα 150 εκατομμύρια για τον ίδιο σκοπό.

Πρόσφατα ψηφίστηκε τροπολογία στη Βουλή με την οποία προβλέπεται ειδικά για ιδιώτες (προμηθευτές ή εργολάβους) που δεν προσκομίζουν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα για να εισπράξουν την οφειλή ότι θα έχουν περιθώριο 5 ετών προκειμένου να προσκομίσουν ενημερότητα και να αντλήσουν τα χρήματα που θα είναι κατατεθειμένα υπό τη μορφή παρακαταθήκης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Αν παρέλθει χωρίς αποτέλεσμα η προθεσμία τα χρήματα θα επιστρέφουν στο δημόσιο.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα