back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πως διαμορφώνεται η νέα επικουρική ασφάλιση

Διαβάστε επίσης

Την αύξηση των επικουρικών συντάξεων κατά 35% και την συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ, μεσώ του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση, προέβλεψε ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης, από το βήμα της 4ης Ημερίδας με θέμα τη «Διαχείριση Αποθεματικών Ασφαλιστικών Ταμείων» η οποία διοργανώθηκε από Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, τον οποίο παρουσίασε ο κ. Μηταράκης, από τον Ιανουάριο του 2021 θα καθιερωθεί νέο σύστημα υποχρεωτικής κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης, στο πλαίσιο του οποίου:

– Θα δημιουργηθούν τρια επενδυτικά προϊόντα χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου μεταξύ των οποίων ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει εκείνο που επιθυμεί.

Τα επενδυτικά προϊόντα υψηλότερου ρίσκου, θα έχουν και υψηλότερες αποδόσεις, ενώ το αντίθετο, θα συνεπάγεται η επιλογή ενός επενδυτικού προϊόντος χαμηλού ρίσκου.

Ωστόσο, εξετάζεται η πρόβλεψη αυτόματης κατάταξης του ασφαλισμένου σε ένα προεπιλεγμένο επενδυτικό πακέτο «κύκλου ζωής». Αυτό θα προβλέπει την εναλλαγή επενδυτικού κινδύνου, ξεκινώντας από μια επιθετική επενδυτική στρατηγική για τα πρώτα χρόνια ασφάλισης, ενώ όσο θα πλησιάζει ο εργαζόμενος στα χρόνια συνταξιοδότησής του, θα ακολουθείται μια πιο μετριοπαθής επενδυτική στρατηγική προκειμένου να μην τίθενται σε κίνδυνο το ύψος που θα έχει φτάσει έως τότε η σύνταξή του.

Φυσικά η επιλογή αυτή, θα είναι προαιρετική και σε κάθε περίπτωση ο κάθε ασφαλισμένος θα διατηρεί το δικαίωμά του, να επιλέξει ένα εναλλακτικό επενδυτικό προϊόν και να αλλάζει επενδυτικές επιλογές.

– Ως προς την ανταποδοτικότητα του νέου επικουρικού συστήματος, σήμερα, ο νόμος Κατρούγκαλου υπολογίζει περίπου 1,2% νοητή απόδοση, δηλαδή απόδοση ιδιαίτερα χαμηλή.

Αντιθέτως, η ΑΕΔΑΚ, τα τελευταία 17 χρόνια, έχει μέση απόδοση διαχείρισης διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων 3,58%.

Η διαφορά αυτή, θα σήμαινε 35% αύξηση στις επικουρικές συντάξεις.

-Παράλληλα, θα υπάρχει ευελιξία στην ηλικία λήψης της επικουρικής σύνταξης, στο μείγμα εφάπαξ και ισόβιας καταβολής καθώς και η επιλογή παρόχου καταβολών.

– Το νέο επικουρικό σύστημα, θα λειτουργεί με συγκεκριμένους επενδυτικούς κανόνες και με όρους «υπεύθυνης επένδυσης», ενώ τον έλεγχο θα ασκεί τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Επιπλέον, θα ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης, ως ο τρίτος πυλώνας του συνταξιοδοτικού συστήματος, μέσω της μείωσης φορολογίας και εισφορών.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα