back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αλβανία: Aγωνία για τους αγνοούμενους – Συνεχίζονται οι μετασεισμοί

Διαβάστε επίσης

Στους 31 έχει ανέλθει ο τραγικός απολογισμός των νεκρών από την ισχυρή σεισμική δόνηση που έπληξε την Αλβανία, ενώ τα ιταλικά σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν έως τις βραδινές ώρες της Τετάρτης να σώσουν εξαμελή οικογένεια που ήταν παγιδευμένη κάτω από τα συντρίμμια.

Το υπουργείο Αμύνης υπολογίζει τους τραυματισμένους σε 650, ενώ υπάρχουν ακόμη 20 αγνοούμενοι.

Διπλός μετασεισμός 4,5 και 4,4 Ρίχτερ με ένα λεπτό διαφορά στο Δυρράχιο

Διπλός δυνατός μετασεισμός μεγέθους 4,5 και 4.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε διάστημα ενός λεπτόύ σημειώθηκε 17 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) στο Δυρράχιο της γειτονικής Αλβανίας, η οποία δοκιμάζεται μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή.

Το επίκεντρο ήταν 27 χιλιόμετρα βόρεια του Δυρραχίου και 47 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων, ενώ το εστιακό βάθος ήταν μόλις δύο χιλιόμετρα.

Το απόγευμα της Τετάρτης σημειώθηκε και ένας ακόμη μετασεισμός μεγέθους 5,3 Ρίχτερ, ενώ το πλήθος των μετασεισμών έχει ξεπεράσει τους 250. Οι τρεις εξ αυτών είχαν μέγεθος άνω των 5 Ρίχτερ.

Εν τω μεταξύ, σώος ανασύρθηκε νωρίτερα έπειτα από 21 ώρες, ένας 25χρονος άντρας, που εγκλωβίστηκε όταν το οικοδόμημα κατέρρευσε από τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία. Ο νεαρός απεγκλωβίστηκε έπειτα από επιχείρηση αλβανικών και ελληνικών ομάδων διάσωσης, όπως μετέδωσε το αλβανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΤΑ.

Σωστικά συνεργεία από 11 χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) επιχειρούν σε έξι σημεία σε Δυρράχιο και Θουμάνα, ενώ το έργο τους δυσκολεύει η μετασεισμική ακολουθία, καθώς σημειώθηκαν πάνω από 350 μετασεισμικές δονήσεις.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα ο οποίος επισκέφτηκε τις σεισμόπληχτες περιοχές, δεσμεύτηκε ότι θα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές. Ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελίαϊ ανέφερε ότι μόνο στον Δήμο του 500 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές.

Το ρήγμα στην Αλβανία είχε προβλέψει ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ

Πρόβλεψη για τη δυναμικότητα του ρήγματος που έδωσε τον φονικό σεισμό της 26ης Νοεμβρίου στην Αλβανία, που στοίχισε τη ζωή σε 31 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 600, είχε κάνει η ερευνητική ομάδα «Γεωλογία των Σεισμών» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία έχει μελετήσει και χαρτογραφήσει όλα τα ενεργά ρήγματα στην περιοχή, στο πλαίσιο διακρατικών ερευνητικών προγραμμάτων και μελετών Σεισμικής Επικινδυνότητας για τον Διαδριατικό Αγωγό TAP.

«Για το κυρίως ρήγμα είχαμε δώσει αξιόπιστο μέγεθος σεισμού σχεδιασμού 6,7 και για τα δευτερεύοντα ρήγματα μέγεθος 6,5», δήλωσε στο ΑΠΕ εκ μέρους της ερευνητικής ομάδας ο ομότιμος καθηγητής Νεοτεκτονικής και Παλαιοσεισμολογίας του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης.

«Όταν δουλέψαμε για τον TAP έγινε εκτίμηση δυναμικότητας και αναμενόμενου μεγέθους σεισμού σχεδόν για όλα τα ρήγματα στην περιοχή, τα οποία έχουν τρομερές ομοιότητες μεταξύ τους», ανέφερε ο κ. Παυλίδης, διευκρινίζοντας ότι «δε θα ενεργοποιηθούν όλα τα ρήγματα, αλλά όταν έχουμε δόμηση μεγάλων έργων πρέπει να συνεκτιμώνται μαζί με άλλες τεκτονικές δομές ως εν δυνάμει σεισμογενετικές πηγές».

«Τα χαρακτηριστικά και ομοιότητες των ρηγμάτων στην ευρύτερη περιοχή»

Τα ρήγματα της Δυτικής Ελλάδος, Δυτικής Αλβανίας και Δαλματικών ακτών έχουν, σύμφωνα με τον καθηγητή, παραπλήσια γεωλογικά δομικά χαρακτηριστικά και ομοιότητες. Ονομάζονται ανάστροφα, ή ρήγματα εφίππευσης, δηλαδή μετακινούν τεράστια στρώματα πετρωμάτων προς τα επάνω κατά μήκος της επιφάνειας του ρήγματος, παρουσιάζουν κάμψεις και πτυχές των γεωλογικών στρωμάτων, λόγω ισχυρών συμπιεστικών γεωτεκτονικών δυνάμεων που ενεργούν στην περιοχή, όπως συνέβη στον πρόσφατο σεισμό.

Το συγκεκριμένο σεισμικό ρήγμα της 26ης Νοεμβρίου 2019 είναι μια δομή ολίσθησης μικρής γωνίας κλίσης, όπου «έσπασαν» άθραυστα τμήματα του ρήγματος σε βάθη 7- 12 χιλιόμετρα, που προκάλεσαν τον κύριο σεισμό και τους μετασεισμούς. Τόσο το κύριο σεισμικό ρήγμα όσο και τα συνοδά του ήταν χαρτογραφημένα τόσο στον επίσημο γεωλογικό χάρτη της Αλβανίας, στον Νεοτεκτονικό χάρτη και στις μελέτες των Παυλίδη Σ., Caputo R. Χατζηπέτρου Αλ. και Σμπόρα Σ. (TAP, 2013, 2015).

«Το ιστορικό των καταστροφικών σεισμών στην Αλβανία»

Ο κ. Παυλίδης υπενθύμισε ότι «η Αλβανία είναι σεισμογενής χώρα με ιστορικό μεγάλων και καταστροφικών σεισμών, αλλά δεν επλήγη από τον εγκέλαδο τα τελευταία 52 χρόνια». Ο τελευταίος ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,4 που έπληξε την Αλβανία, ήταν στις 30 Νοεμβρίου 1967, στην κεντρική ορεινή χώρα, στα ανατολικά σύνορα της με την τότε Γιουγκοσλαβία, με πολλές καταστροφές σε χωριά με μακροσεισμικο επίκεντρο την Επισκοπή και απολογισμό 20 νεκρούς και περισσοτέρους από 200 τραυματίες. Την 1η Μαΐου της ίδιας χρονιάς προηγήθηκε ο σεισμός 6,4 στα χωριά των Τζουμέρκων (Μεγάλη Γότιστα), του Μετσόβου και Άρτας.

Πηγή: ΑΠE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα