back to top
18.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

18.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Οι θέσεις του ΚΚΕ για την κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις

Διαβάστε επίσης

Tις θέσεις του ΚΚΕ,  παρουσίασε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, στην εκδήλωση της κομματικής οργάνωσης αττικής με θέμα: «Η νέα επίθεση κυβέρνησης και  επιχειρηματικών ομίλων στην κοινωνική ασφάλιση – ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ».

Στην αρχή της ομιλίας του ο Δ. Κουτσούμπας είπε: «Καταθέτουμε και σήμερα τις θέσεις του ΚΚΕ, που έχει αποδειχτεί και στο πρόσφατο παρελθόν ότι είναι ένα μεγάλο όπλο στον αγώνα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για ζωή και δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα. 

Οι εναλλαγές των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια και οι νόμοι για το ασφαλιστικό, που διαδέχονταν ο ένας τον άλλον, δυνάμωσαν την επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, την πλήρη αλλαγή του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης έχει απομείνει.  

Έφεραν και ενίσχυσαν την κατεύθυνση για επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες».

Στη συνέχεια ο Γ.Γ. του ΚΚΕ αναφέρθηκε στους στόχους της Κυβέρνησης υπογραμμίζοντας ότι: «Ο στόχος της ΝΔ είναι να εφαρμόσει το νόμο Κατρούγκαλου και όχι να τον καταργήσει, να τον βελτιώσει ακόμα και από νομικά κενά και να τον βάλει στη ζωή για να παραδοθούν τα αποθεματικά των ταμείων στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των περίφημων “επενδυτών της κεφαλαιαγοράς”, για να απαλλαγεί το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία από τις όποιες εισφορές κατέβαλλαν στα ασφαλιστικά ταμεία, για να γίνει ακόμα φθηνότερη η ήδη τσακισμένη εργατική δύναμη.  

 Στόχος είναι να απαλλάξουν την εργοδοσία από την υποχρέωση, που με νόμο της είχε καθοριστεί, να επιστρέφει ένα μέρος της κλεμμένης υπεραξίας μέσω των εισφορών για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα.  

Οι εισφορές και των εργαζομένων και των εργοδοτών είναι εργατικός μισθός. Οι εργοδότες από την εργασία των εργαζομένων που απασχολούσαν έβγαζαν αυτά που έδιναν.  

Από αυτό θέλουν να απαλλαγούν, μειώνοντας αποφασιστικά το “μη μισθολογικό κόστος”, όπως το λένε.  

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για το τελειωτικό χτύπημα και τη διαμόρφωση ενός ασφαλιστικού στο οποίο πρόσβαση θα υπάρχει αν έχεις να πληρώσεις».

 Παρουσιάζοντας της θέσεις του ΚΚΕ για την κοινωνική ασφάλιση και της συντάξεις ο Δ. Κουτσούμπας είπε: «Το ΚΚΕ αγωνίζεται για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, που περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας. 

Στην εργατική εξουσία που στοχεύουμε και στην οποία το ΚΚΕ θα συμμετέχει στα όργανα διακυβέρνησης, το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης θα είναι κρατικό, εντάσσεται στον κεντρικό, εθνικό σχεδιασμό, λειτουργεί με λαϊκή συμμετοχή και λαϊκό έλεγχο. Καταργείται η ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας – Πρόνοιας – Πρόληψης – Περίθαλψης – Αποκατάστασης. 

  • Το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης καλύπτει πλήρως και εφ’ όρου ζωής όλο τον πληθυσμό (τους εργαζόμενους και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, τους μετανάστες, τους φαντάρους), στη βάση των σύγχρονων αναγκών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της επιστήμης και της νέας τεχνολογίας. Ο καθένας που το χρειάζεται θα μπορεί να κάνει χρήση δωρεάν, όλων των ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών. 
  • Συνδέονται οργανικά όλες οι βαθμίδες της Υγείας (πρόληψη, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια). Το σύστημα Υγείας είναι προσανατολισμένο στην πρόληψη, με υπηρεσίες στους χώρους εργασίας, κατοικίας, εκπαίδευσης, στο στρατό. 
  • Κατοχυρώνεται αυστηρό πλαίσιο υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς με τη συμμετοχή και τον έλεγχο των εργαζομένων για την αντιμετώπιση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. 
  • Παρέχονται ιδιαίτερες κρατικές υπηρεσίες και παροχές για την προστασία της μητρότητας, τη φροντίδα και αγωγή της βρεφικής – παιδικής ηλικίας. 
  • Επιδεικνύεται ιδιαίτερη φροντίδα για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) και τις οικογένειές τους, τους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες, τις πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες. 
  • Διατίθενται ειδικά κονδύλια στην έρευνα για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, το AIDS ή άλλες παθήσεις που έχουν αυξηθεί και θερίζουν τον πληθυσμό. 
  • Λειτουργεί Κρατικός Οργανισμός Φαρμάκου για την παραγωγή ή εισαγωγή, τον έλεγχο και τη διακίνηση όλων των σύγχρονων φαρμακευτικών σκευασμάτων, που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά. Η χορήγηση των φαρμάκων παρέχεται δωρεάν. 

    Ειδικά για τις συντάξεις: 

    Εμείς, όταν μιλάμε για συντάξεις, αναφερόμαστε σε συντάξεις οι οποίες θα είναι αξιοπρεπείς και όχι επιδόματα πτωχοκομείου.  

    Σήμερα, διεκδικούμε κατώτερη σύνταξη στο 80% του βασικού εργατικού μισθού. Ή στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Δηλαδή, με βάση το σημερινό μας αίτημα για βασικό μισθό 751 ευρώ προσδιορίζουμε το ποσό της κατώτερης σύνταξης στα 600 ευρώ.  

    Να αποσυνδεθεί για τους αυτοαπασχολούμενους (αγρότες, επαγγελματίες, επιστήμονες) η ασφαλιστική εισφορά στον κλάδο της σύνταξης από τον βασικό μισθό των εργαζομένων. Να συνδεθεί με το εισόδημά τους. 

    Όσον αφορά τα όρια ηλικίας και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης:  

Με το σημερινό επίπεδο της παραγωγικότητας, την πρόοδο της επιστήμης, αλλά και με τα ποσοστά της ανεργίας που παραμένουν υψηλά μετά από δεκαετή καπιταλιστική κρίση, υποστηρίζουμε τη συνταξιοδότηση στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.  

    Στα 55 και 50 αντίστοιχα για τους απασχολούμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.  

    Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 ημέρες ασφάλισης.  

    Με 9.000 ημέρες ασφάλισης ή 30 χρόνια δουλειάς συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας. Με 7.500 ημέρες ασφάλισης για το δημόσιο τομέα. 

Η ενίσχυση της χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης, πρέπει να βαρύνει το κράτος και την εργοδοσία. Ιδιαίτερα το μεγάλο κεφάλαιο, σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και άλλων προνομιών τους. Παράλληλα να επιστραφούν ό,τι άρπαξαν με οποιονδήποτε τρόπο».

 Χρήστος Καπούτσης  

 

 

 

  • Ετικέτες
  • KKE
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα