back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς επίσης και η ομιλία της Άγκελα Μέρκελ στη γερμανική Βουλή χθες είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για Κομισιόν: “Θεαματική πλειοηψία για την φον ντερ Λάιεν” αναφέρει η DW.  Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι επισήμως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχοντας πλέον και την ξεκάθαρη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το μέρος της. Χθες, στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές έδωσαν το πράσινο φως στη νέα Επιτροπή, το Κολέγιο των Επιτρόπων, όπως λέγεται στις Βρυξέλλες, το οποίο θα αναλάβει με ένα μήνα καθυστέρηση, στις 2 Δεκεμβρίου. Με 461 ψήφους υπέρ, 157 κατά και 89 ευρωβουλευτές να απέχουν, η Φον ντερ Λάιεν διαθέτει πλέον την πλειοψηφία – μεγαλύτερη και από εκείνη που αναμενόταν να αποκτήσει. Ο πήχυς, άλλωστε, ήταν ιδιαίτερα χαμηλός, καθώς στην ψηφοφορία του Ιουλίου, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την είχε εγκρίνει για τη θέση της προέδρου, της είχε δώσει μια οριακή πλειοψηφία, μόλις εννέα ψήφων. Τη στήριξαν τα τρία μεγαλύτερα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου: το Ευρωπαϊκό Λαϊκό, από το οποίο προέρχεται η ίδια, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι, καθώς και ορισμένοι βουλευτές του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος. Οι Πράσινοι απείχαν από την ψηφοφορία, καθώς η πρόεδρός τους, Σκα Κέλερ, τόνισε ότι έχει ανησυχίες για μερικούς από τους νέους επιτρόπους και προέτρεψε τη Φον ντερ Λάιεν να δημιουργήσει μια «κλιματική Επιτροπή».
Ωστόσο, η νέα πρόεδρος δεν χρειαζόταν τις προτροπές της Κέλερ. Η ίδια ανακοίνωσε ότι, λίγες ημέρες αφότου αναλάβει τα ηνία της Επιτροπής, στις 11 Δεκεμβρίου, θα αποκαλύψει τη νέα «πράσινη συμφωνία» για μηδενικούς ρύπους έως το 2030, αλλά και τη θέσπιση ενός ταμείου που θα χρηματοδοτεί φτωχότερα κράτη-μέλη, τα οποία θα κληθούν να πραγματοποιήσουν τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. «Δεν έχουμε πια ούτε μία ώρα για χάσιμο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», είπε και προσέθεσε ότι η μετάβαση στην «κλιματική ουδετερότητα» πρέπει να επιτευχθεί με βιώσιμο τρόπο, συμπεριλαμβάνοντας εργαζομένους, περιφέρειες και κυβερνήσεις που εξακολουθούν να βασίζονται στον άνθρακα για τις θέσεις εργασίας, τις ενεργειακές ανάγκες και την οικονομική ανάπτυξη. «Πρέπει να τους συμπεριλάβει όλους, διαφορετικά δεν θα συμβεί καθόλου», τόνισε.
Για το θέμα της μετανάστευσης ανέφερε πως όσοι δεν δικαιούνται άσυλο οφείλουν να επαναπατρίζονται. «Η μετανάστευση δεν θα φύγει, θα μείνει μαζί μας», δήλωσε απευθυνόμενη στους ευρωβουλευτές. «Οι μετανάστες που μένουν στην Ευρώπη θα πρέπει να ενσωματώνονται, πρέπει όμως επίσης να εξασφαλίζουμε ότι αυτοί που δεν έχουν δικαίωμα να μείνουν θα επιστρέφουν στην πατρίδα τους», τόνισε η Φον ντερ Λάιεν. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται μια πρώτη συνολική πρόταση-πακέτο της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, που πέρα από την αναθεώρηση του Δουβλίνου, θα περιέχει ένα αναλυτικό σύστημα επιστροφών, μετεγκατάστασης, συμφωνίες με τρίτες χώρες και νέους κανονισμούς για τη Σένγκεν.

Για Μέρκελ: “Μέρκελ: Δύσκολος αλλά αναγκαίος εταίρος η Τουρκία” αναφέρει η DW.  Η Ευρώπη δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να υπερασπιστεί μόνη τον εαυτό της, επομένως «η διατήρηση του ΝΑΤΟ είναι σήμερα προς το ίδιο το συμφέρον μας, περισσότερο από ό,τι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου». Με την κατηγορηματική αυτή διατύπωση, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ απάντησε εμμέσως, από το βήμα του γερμανικού Κοινοβουλίου, στην πρόσφατη δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν περί «εγκεφαλικού θανάτου» της Ατλαντικής Συμμαχίας. Αφορμή για την τοποθέτηση του Μακρόν, που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους κόλπους της Δύσης, είχε σταθεί η τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία εναντίον των Κούρδων. Η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι, παρά τα προβλήματα που θέτει η πολιτική της Τουρκίας, η Δύση οφείλει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να την κρατήσει εντός της Συμμαχίας. «Τίθεται το ερώτημα, εάν θέλουμε να κρατήσουμε την Τουρκία στο ΝΑΤΟ ή όχι», τόνισε η Μέρκελ, για να δώσει η ίδια την απάντηση: «Εγώ λέω ότι πρέπει να παραμείνει στο ΝΑΤΟ και ότι εμείς οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε γι’ αυτό». Η τουρκική εισβολή στη Συρία, η τοποθέτηση Μακρόν και οι επανειλημμένες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρεί «παρωχημένη» την Ατλαντική Συμμαχία, διαμορφώνουν ατμόσφαιρα έντασης ενόψει της συνόδου κορυφής του Λονδίνου, στις 4 Δεκεμβρίου, επισκιάζοντας την επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυσή της. Η Τουρκία απειλεί να μπλοκάρει το σχεδιαζόμενο σχέδιο ενίσχυσης της άμυνας της Πολωνίας και των Βαλτικών Δημοκρατιών, εάν το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίσει ως «τρομοκρατική» την κουρδική οργάνωση YPG, βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ στη Συρία. Σε μια προσπάθεια εξευμενισμού της κυβέρνησης Τραμπ, η Αγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι οι δαπάνες για εξοπλισμούς θα φθάσουν το 1,42% του ΑΕΠ το 2020, για να αυξηθούν μέχρι το όριο-στόχο του 2% το 2024. Εξάλλου, Γαλλία και Γερμανία θα προτείνουν στη σύνοδο κορυφής τη σύσταση «επιτροπής σοφών» υπό τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Αποστολή της επιτροπής θα είναι να προετοιμάσει σχέδιο μεταρρύθμισης της Συμμαχίας, προς τα τέλη του 2021.
Αναφερόμενη στα δυτικά Βαλκάνια η Άνγκελα Μέρκελ άσκησε, χωρίς να τα κατονομάσει, κριτική στα κράτη-μέλη της ΕΕ που απέρριψαν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή δεν είναι η ένταξη τους, επεσήμανε, αλλά η έναρξη των διαπραγματεύσεων που τους είχαν υποσχεθεί.
Σε ό,τι αφορά το γαλλο -γερμανικό σχέδιο για το μέλλον της Ευρώπης… σύμφωνα με το Politico, το θέμα συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων και η απάντηση τους ήταν αρκετά επιφυλακτική, σύμφωνα με διπλωμάτες. “Κανείς δεν είναι εναντίον” της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, όπως είπε ένας χαρακτηριστικά. Αλλά ένα από τα βασικά προβλήματα είναι πως “οι Γάλλοι φίλοι μας επιθυμούν να βιαστούν” όμως “πρόκειται για μια ευαίσθητη διαδικασία που περιλαμβάνει τη κοινωνία των πολιτών και άλλους παράγοντες και πρέπει να γίνει προσεχτικά” προσέθεσε.

Στη Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται πως θα κερδίσει και μάλιστα με πλειοψηφία στη βουλή στις επικείμενες εκλογές, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της YouGov. Η δημοσκόπηση καταδεικνύει ότι οι Τόρις θα κέρδιζαν εως και 359 έδρες (+42) ενώ οι Εργατικοί 211 έδρες (-51) αν οι εκλογές διεξάγονταν αύριο. Η πρόβλεψη αυτή ενισχύει την εκστρατεία των Συντηρητικών ενώ δείχνει ότι ο πρωθυπουργός θα έχει τη στήριξη αρκετών βουλευτών ώστε να εξασφαλίσει την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε στις 31 Ιανουαρίου.
Oι Τimes έχουν βασικό τους θέμα τη δημοσκόπηση με τίτλο “ο Μπόρις Τζόνσον πάει για άνετη επικράτηση” ενώ επισημαίνει πως η ίδια εταιρεία είχε δώσει τη σωστή πρόβλεψη για τις εκλογές το 2017.
Από την πλευρά της πάντως η Daily Telegraph έχει ως βασικό θέμα την προειδοποίηση ενός από τους συμβούλους του πρωθυπουργού που επισημαίνει ότι είναι πολύ νωρίς να μιλά κανείς για άνετη επικράτηση. Ο Ντόμινικ Κάμινγκς ισχυρίζεται μάλιστα ότι είναι πολύ πιθανό οι Συντηρητικοί να μην πετύχουν πλειοψηγία στη Βουλη και πως όλα είναι οριακά.

Στις ΗΠΑ: “Ο Λευκός Οίκος εξετάζει αν θα καταθέσει ή όχι στην Επιτροπή της Βουλής ο Τραμπ” αναφέρουν οι NYTimes. Να καταθέσει στην επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση της Ουκρανίας ή να σταματήσει να διατυπώνει παράπονα για τις διαδικασίες της επιτροπής. Αυτό είναι το δίλημμα που έχει να αντιμετωπίσει ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής, βουλευτή των Δημοκρατικών Τζέρι Νάντλερ. Ο κλοιός γύρω από τον Αμερικανό πρόεδρο σφίγγει ολοένα περισσότερο, μετά τις νέες αποκαλύψεις αξιωματούχων του Λευκού Οίκου ότι ήταν ήδη ενήμερος για τις καταγγελίες, όταν ξαφνικά άλλαξε στάση στο θέμα της ουκρανικής βοήθειας. Μία από τις βασικές γραμμές άμυνας του Τραμπ στην υπόθεση της Ουκρανίας είναι ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου έδωσε το πράσινο φως για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στη χώρα, άρα δεν χρησιμοποίησε τη βοήθεια ως μέσο εκβιασμού. Ωστόσο, δύο πηγές του Λευκού Οίκου είπαν στους Τimes της Νέας Υόρκης ότι, όταν ο πρόεδρος έδωσε το πράσινο φως, είχε ήδη ενημερωθεί ότι υπήρχε επίσημη καταγγελία από μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος σε σχέση με το θέμα αυτό. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την καταγγελία, στο τηλεφώνημα του Ιουλίου μεταξύ του Τραμπ και του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, ο πρώτος είχε ανακοινώσει ότι η στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο θα «παγώσει» εάν η Ουκρανία δεν ερευνήσει τη διαφθορά του ενεργειακού κλάδου και πιο συγκεκριμένα της εταιρείας Burrisma, η οποία απασχολούσε, αντί αδρής αμοιβής, τον γιο του υποψηφίου για το χρίσμα των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν. Αμέσως μετά το τηλεφώνημα, ο Τραμπ έδωσε εντολή διακοπής της βοήθειας. Χωρίς προφανή λόγο, ο πρόεδρος ανήρτησε χθες στο Τwitter ρετουσαρισμένη φωτογραφία του εαυτού του με το σώμα του ηθοποιού Σιλβέστερ Σταλόνε, σε πυγμαχικό ριγκ, όπως εικονιζόταν στην ταινία «Ρόκι». Η ανάρτηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως πρόσκληση στους Δημοκρατικούς να προσέλθουν για την τελική αναμέτρηση, αν και στην πραγματικότητα την πρόσκληση την απηύθυναν οι Δημοκρατικοί. Εως χθες το βράδυ, ο Τραμπ δεν είχε απαντήσει αν θα καταθέσει στην επιτροπή της Βουλής, ούτε καν αν θα στείλει κάποιον εκπρόσωπό του.
Στο μεταξύ, ο τέως αντιπρόεδρος Μπάιντεν εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ενώ σημαντική δυναμική ανόδου καταγράφει το τελευταίο δίμηνο η υποψηφιότητα του αριστερού γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς. Σύμφωνα με τη συνδυασμένη δημοσκόπηση Real Clear Politics, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 28% των προτιμήσεων, αντί 18% του Μπέρνι Σάντερς και 17% της Ελίζαμπεθ Γουόρεν. Ειδικά στο Νιου Χάμσαϊρ, την πρώτη πολιτεία όπου διεξάγονται προκριματικές εκλογές, ο Σάντερς έχει περάσει μπροστά, με δεύτερο τον κεντρώο υποψήφιο Πιτ Μπούτιτζιτζ και στην τρίτη θέση, από κοινού, τους Μπάιντεν και Γουόρεν.
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα