back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στοχεύοντας στην φεμινιστική απεργία της 8ης Μάρτη

Διαβάστε επίσης

Καμπάνια ενημέρωσης με στόχο το μήνυμα της φεμινιστικής απεργίας να φτάσει παντού ξεκινάνε τα μέλη της πρωτοβουλίας «Συνέλευση 8ης Μάρτη». Η φεμινιστική απεργία οργανώνεται για δεύτερη φορά στη χώρα μας στις 8 Μαρτίου του 2020, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Με το σύνθημα «απεργία στο σπίτι, απεργία στη δουλειά» οι φεμινιστικές και ΛΟΑΤΚΙ+ συλλογικότητες επιχειρούν να δώσουν το στίγμα της διπλής εκμετάλλευσης που υφίστανται οι γυναίκες και παράλληλα ζητούν μια ζωή με ελευθερία, ισότητα, δικαιώματα για όλες και όλους.

Εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο της καμπάνιας, στις 29 Νοέμβρη 2019 η Συνέλευση 8ης Μάρτη οργανώνει εκδήλωση στις 6.00 μ.μ. στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, με ομιλήτριες  δύο φεμινίστριες και πρωταγωνίστριες της φεμινιστικής απεργίας στις χώρες τους την Geneviève de Rham από την Ελβετία και η Lara Blas από τη Διεθνή Επιτροπή 8ης Μάρτη στην Ισπανία. Στόχος της εκδήλωσης είναι η  ανταλλαγή ιδεών, σκέψεων, εμπειριών και σχέδια για την οργάνωση της δεύτερης  φεμινιστικής απεργίας στις 8 Μάρτη 2020, στην Ελλάδα.

Ανάλογη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019 στο χώρο πολιτισμού ΕΝΕΚΕΝ.

«Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είδαν το φως περιστατικά έμφυλης βίας και γυναικοκτονιών, απολύσεις εργαζόμενων εγκύων, εργαζόμενες που δουλεύουν για ψίχουλα ως αποκλειστικές, επιθέσεις  σεξισμού τόσο στον δημόσιο χώρο όσο και στον ιδιωτικό, μισθολογική ανισότητα και πολλοί άλλοι λόγοι επιβάλουν μια μαζική φεμινιστική απεργία στις 8 Μαρτίου του 2020», λέει στον Αθήνα 9.84 η Κατερίνα Σεργίδου μέλος της πρωτοβουλίας «Συνέλευση 8ης Μάρτη». «Έτσι, φέτος, προετοιμαζόμαστε εγκαίρως και πραγματοποιούμε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εμπνεόμενες από το παγκόσμιο φεμινιστικό κίνημα και ιδιαίτερα από την Ισπανία, όπου εκατομμύρια γυναίκες βγαίνουν στους δρόμους διεκδικώντας την ορατότητά τους. Η 8η Μάρτη 2020 θέλουμε να μας βρει όλες μαζί στο δρόμο για να διαδώσουμε το μήνυμα «χωρίς εμάς παύει ο κόσμος».

Στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε, στο κτήριο της ΑΔΕΔΥ, για την προώθηση της 2ης φεμινιστικής απεργίας ομιλήτριες  ήταν οι: Σίσυ Βωβού, η οποία εξέφρασε την φιλοδοξία για μια μαζικότερη κινητοποίηση στις 8 Μαρτίου, η Κατερίνα Σεργίδου και οι δύο μέλη της «Συνέλευση 8ης Μάρτη», η Λορέτα Μακόλι εκπρόσωπος της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών, η οποία μίλησε για τα προβλήματα των μεταναστριών και προσφύγων γυναικών δίνοντας έμφαση στο traffiking, τις απελάσεις και την εργασιακή εκμετάλλευση. Η Κατερίνα Γιαννούλια μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ η οποία τόνισε πως  η καταπίεση, η εκμετάλλευση, η ανισότητα, η βία κατά των γυναικών συνεχίζονται αυξανόμενες, με την κρίση να βαραίνει τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων ακόμα περισσότερο. Τέλος οι δύο καλεσμένες φεμινίστριες η Geneviève de Rham από την Ελβετία και η Lara Blas από τη Διεθνή Επιτροπή 8ης Μάρτη στην Ισπανία μετέφεραν τις εμπειρίες τους, τις δράσεις και τον αγώνα τους για το φεμινιστικό κίνημα στις χώρες τους.

Διεθνής φεμινιστική απεργία

Η προσπάθεια για φεμινιστική απεργία στην Ελλάδα αποτελεί τμήμα της παγκόσμιας φεμινιστικής απεργίας που πραγματοποιείται από το 2016 και που σήμερα ενώνει φεμινιστικά δίκτυα σε περισσότερες από 50 χώρες.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα