back to top
18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΥΠΕΞ: Μία συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης θα παραβίαζε κατάφωρα το Δίκαιο της Θάλασσας

Διαβάστε επίσης

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι καμιά συμφωνία δεν μπορεί να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, έστειλε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με πληροφορίες για υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης αναφορικά με θαλάσσιες ζώνες.

«Η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα», ανέφερε ο Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Και συνέχισε: «Επιπλέον μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών».ραβίαζε κατάφωρα το Δίκαιο της Θάλασσας.

Νωρίτερα, η τουρκική προεδρία είχε ανακοινώσει ότι η Τουρκία και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, καθώς και μια άλλη για την επέκταση της συνεργασίας τους στην ασφάλεια και τον στρατιωτικό τομέα, ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την «προκλητική επιστολή της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη περί οριοθέτησης ΑΟΖ που παραβιάζει κατάφωρα το Δίκαιο της Θάλασσας», κατέθεσε νωρίτερα ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης ο οποίος ζητά από την Κομισιόν να πάρει θέση αναφορικά με το σημερινό μνημόνιο συνεννόησης Λιβύης-Τουρκίας που «παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Αναλυτικά η ερώτησή:

«Η Τουρκία σύμφωνα με την επιστολή που κατέθεσε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών δια του Μόνιμου Αντιπροσώπου της συνεχίζει να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος και της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με την επιστολή αυτή η Τουρκία προσπαθώντας να εκμηδενίσει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδος κατέθεσε συγκεκριμένες συντεταγμένες οι οποίες προσδιορίζουν τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Επιπλέον ισχυρίζεται (σ.σ. η Τουρκία) ότι «τα ελληνικά νησιά όπως η Κρήτη, η Ρόδος και το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελορίζου δίνουν στην Ελλάδα θαλάσσιες ζώνες μόνο στα χωρικά ύδατα των 6 ναυτικών μιλίων και στην Κυπριακή Δημοκρατία των 12 ναυτικών μιλίων προβάλλοντας το επιχείρημα πως όλη η υπόλοιπη υφαλοκρηπίδα στην περιοχή θα πρέπει να μοιραστεί μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου με βάση την αρχή της μέσης γραμμής». Ενώ, προσθέτει ο κ. Κεφαλογιάννης, έχει ήδη υπογραφεί μνημόνιο συνεννόησης με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών κατά παράβαση κάθε κανόνα Διεθνούς Δικαίου.

Όμως, «σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (Άρθρο 121), μία Σύμβαση που αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο, τα νησιά ανεξαρτήτως μεγέθους έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη.

Η Τουρκία, μία υπό ένταξη χώρα, οφείλει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και να συμμορφωθεί με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας προς όφελος της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή», υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής, που ερωτά, τέλος, την Επιτροπή:

Αν είναι σε γνώση της τα ανωτέρω και σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί απέναντι στην τουρκική προκλητική ενέργεια που επιχειρεί να εκμηδενίσει τις ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου που αποτελούν και ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Και σε τι πρωτοβουλίες προτίθεται να προβεί προς τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης που με το μνημόνιο συνεννόησης οριοθέτησης ΑΟΖ με την Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας;».

Πηγή: AΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα